Najsmradľavejšie jedlá na svete – už ste niečo z tohto zoznamu 9 jedál konzumovali?

Najsmradľavejšie jedlá na svete

Vône, pachy a arómy vníma každý z nás v podstate úplne odlišne. To, čo jednému vonia, môže byť druhému skôr nepríjemné a zase naopak. Avšak, vo všeobecnosti sa dajú vône a arómy rozdeliť na tie príjemnejšie a tie, pri ktorých väčšina z nás skôr ohŕňa nos. 

Parfumy, čerstvo vypraná bielizeň, upečený koláč, rozkvitnutá lúka, to všetko obvykle ľuďom vonia. Nevynesený odpadkový kôš či špinavé ponožky, to je naopak niečo, čo človek dobrovoľne len tak ovoniavať nebude. Čo sa vône jedla a potravín týka, i v tomto prípade platí, že to môžu jednotlivé osoby vnímať inak. Avšak, nepríjemný zápach pokrmu nás obvykle od konzumácie odradí. 

Reklama

Na druhú stranu však platí, že zapáchajúce jedlo nemusí byť automaticky pokazené alebo musí chutiť zle. Na čo prvé pomyslíte, keď sa povie najsmradľavejšie jedlo na svete? Možno si ihneď spomeniete na olomoucké syrečky od susedov, no možno aj na smradľavú švédsku pochúťku z rýb či ovocie durian. 

Pravdou je, že mnohé páchnuce jedlá predstavujú po skonzumovaní priamo gastronomický zážitok, v niektorých prípadoch to tak však byť nemusí. Do ktorého najsmradľavejšieho jedla z nasledujúceho zoznamu by ste nemali problém sa zahryznúť?

durian
Depositphotos

1. Najsmradľavejšie ovocie na svete durian

Durian je často nazývaný za najsmradľavejšie ovocie na svete. Konzumujú sa plody niekoľkých tropických stromov z rodu durian (latinsky Durio), no tými najznámejšími sú plody durianu zapáchavého. Šťavnatý durian je najmä v juhovýchodných častiach Ázie považovaný za kráľa ovocia.

Toto ovocie je sladučké a chuťovo príjemné, no o niečo viac preslávil durian hlavne veľmi intenzívny zápach, ktorý je pre mnohých až odpudivý. Jedlá dužina zapácha aj cez šupku, a to široko-ďaleko. Ľudia prirovnávajú jeho puch k rôznym veciam, vrátane žumpy, výkalov či zhnitej cibule. 

surströmming
Depositphotos

2. Smradľavá ryba surströmming

Kto by nepoznal ryby v konzerve známe ako surströmming? Je právom označovaný za najnechutnejšie jedlo sveta? Mnohí, ktorí surströmming ochutnali, by ho bez pochýb označili za to najodpornejšie jedlo, aké kedy jedli. No niektorí, naopak, takéto pocity vôbec nemajú.

Surströmming je legendárnou pochúťkou zo Švédska, ktorá sa pripravuje kvasením rybieho mäsa. Konkrétne ide o fermentované ryby druhu sleď baltický, latinsky Clupea harengus membras. Počas toho, ako je fermentovaný sleď niekoľko mesiacov naložený a kvasí, vzniká kyselina priopionová, kyselina octová a najmä veľké množstvo sírovodíka, čo je jeden z hlavných dôvodov takmer neznesiteľnej arómy tohto jedla. 

čierne vajce
Depositphotos

3. Čierne vajce

Takzvané čierne vajce, alebo aj storočné vajce, je jedna zo špecialít čínskej kuchyne. Pripravuje sa zo surových vajec, ktoré sa obalia v zmesi vápna, popola, hliny a nechajú sa zrieť niekoľko týždňov až mesiacov. Hotové storočné vajcia majú rôsolovitý bielok a mazľavý žĺtok.

Reklama

Farba žĺtka sa mení na tmavošedú až tmavozelenú, bielok je jantárový. Takto pripravené vajce sa v Ázii podáva ako predjedlo či príloha k ryži. Ak však tento pokrm budete chcieť niekedy vyskúšať, treba sa pripraviť aj na zápach. Čierne vajcia je výrazne cítiť po sírovodíku. 

Hákarl
Depositphotos

4. Hákarl

Už ste niekedy počuli o jedle zvanom hákarl? Je to islandský pokrm zo žraločieho mäsa. Mäso žraloka sa najskôr šesť týždňov kvasí, následne je narezané na pruhy a suší sa ďalšie štyri až päť týždňov. Chuť tohto pokrmu je údajne pikantná a tak trochu syrová, no je rovnako potrebné počítať so špecifickým zápachom. Hákarl silno zapácha po amoniaku. 

natto
Depositphotos

5. Natto

Ďalší fermentovaný pokrm, avšak teraz rastlinného pôvodu. Tentokrát je reč o japonskom pokrme z kvasených sójových bôbov. Natto je charakteristické silne lepkavým povrchom, ktorý môže byť pre cudzincov skôr nepríjemný. Avšak, tento pokrm má aj špecifický smradľavý zápach vznikajúci počas fermentácie (niektorí ho prirovnávajú zápachu starých ponožiek).

Na druhú stranu nemusí byť na škodu tento pokrm ochutnať. Natto je totižto veľmi zdravé. Je zdrojom probiotík a má priaznivý vplyv na tráviaci systém, krvný tlak aj hladinu cholesterolu. Ochutnali by ste natto napriek nie práve príjemnej aróme?

drezovec
Depositphotos

6. Drezovec trojtrnný 

Ak patríte k osobám, ktoré sú citlivé na rôzne pachy, dajte si pozor na drezovec trojtrnný, u nás známy aj ako gledíčia trojtŕňová. Ide o strom z čeľade bôbovité, ktorého plodom sú veľké struky. Ich vnútro sa bežne v karibskej oblasti konzumuje ako ovocie. Je sladkasté a mazľavé, no dosť zapácha, vraj ako smradľavé nohy. V prípade, že ovocie nepáchne, je s veľkou pravdepodobnosťou už zhnité. 

smradľavé tofu
Depositphotos

7. Stinky tofu / smradľavé tofu

Pojem stinky tofu môžeme doslovne preložiť ako smradľavé tofu. Ide o fermentované tofu, ktoré sa necháva kvasiť v slanom náleve so zeleninou a mäsom, a to niekedy pokojne celé mesiace. Je to najmä čínska pochúťka, ktorá sa podáva ako drobné občerstvenie na trhoch. Veľmi populárne je tu vyprážané smradľavé tofu.

Avšak, ako už názov tohto pokrmu napovedá, nečakajte lákavú arómu, vďaka ktorej sa vám budú zbiehať slinky. Jeho vôňa je naozaj intenzívna, mnohým rovnako pripomína zápach chodidiel. 

smradľavý syr
Depositphotos

8. Syr Vieux Boulogne

A máme tu niečo aj pre milovníkov syrov. Syr Vieux Boulogne bol označený za najsmradľavejší syr na svete. Ide o francúzsky syr pôvodom z prístavného mesta Boulogne-sur-Mer pri Atlantickom oceáne. Morská voda dodáva tomuto syru chuť a akýsi pivný kúpeľ s niekoľkotýždňovým procesom zrenia zase arómu.

A nie práve najpríjemnejšiu. Pre zaujímavosť môžeme spomenúť, že kvôli jeho ťažko znesiteľnej aróme je zakázané jeho prenášanie v mestskej hromadnej doprave. 

9. Smradľavé fazuľky

A ako posledné môžeme ešte spomenúť smradľavé fazuľky. Ide o semená plodov rastliny Parkia speciosa z čeľade bôbovité. Plodom sú dlhé jasne zelené struky, ktoré ukrývajú zelené semená. Tie sa bežne konzumujú v juhovýchodnej Ázii a sú veľmi zdravé a chutné. To však nemení nič na to, že podľa mnohých táto potravina smrdí ako prd.

smradľavé fazuľky
Depositphotos

Kuriózne zákazy a fakty

  • Durian je zakázané nosiť do hotelov, lietadiel a dokonca aj do metra v Singapure a Malajzii.

  • Syr Vieux Boulogne si vyslúžil zákaz prepravy vo verejnej doprave vo Francúzsku pre neznesiteľný zápach.

  • Surströmming je považovaný za tak výrazný, že niektoré letecké spoločnosti zakázali jeho prevoz v batožine kvôli riziku explózie konzervy.

  • V Ázii sa konajú celé festivaly durianu, kde súťažia v rýchlosti otvárania či v zaujímavých receptoch s týmto ovocím.

  • Smradľavé tofu je populárne na ázijských trhoch, no niektoré mestá zaviedli obmedzenia, aby jeho aróma neobťažovala okolie.

Ako sa s pachom pri jedle vyrovnať?

Pri ochutnávaní smradľavých jedál zohráva veľkú úlohu prostredie. Väčšina ľudí radí skúšať takéto špeciality vonku na čerstvom vzduchu, kde sa pachy rozptýlia a nie sú také intenzívne. Pomôcť môže aj kombinácia s inými jedlami – napríklad natto chutí lepšie s horčicou alebo sójovou omáčkou, durian sa často podáva v dezertoch s kokosovým mliekom a hákarl sa tradične zapíja islandskou pálenkou.

Dôležitý je aj prístup. Ak k jedlu pristupujete s predsudkom, jeho aróma vás ľahko odradí. No keď sa sústredíte na samotnú chuť a príbeh za jedlom, zážitok môže byť omnoho príjemnejší. Mnohé z týchto pokrmov totiž nie sú len o chuti, ale o tradícii, histórii a miestnej kultúre, vďaka ktorej získavajú iný rozmer.

Reklama

Smradľavé, no jedinečné

Najsmerdľavejšie jedlá sveta sú dôkazom toho, že gastronómia nie je len o príjemných arómach, ale aj o odvahe, tradícii a otvorenosti novým zážitkom. Pre niekoho môžu byť neprekonateľnou skúškou, pre iných nezabudnuteľným dobrodružstvom, ktoré odhalí nečakané chute.

Možno vás vôňa durianu či surströmmingu odradí na prvý pokus, no práve za týmto prvotným odporom sa často skrýva delikatesa, ktorú si miestni ľudia nevedia predstaviť bez svojich stolov. A tak je otázka na vás: trúfli by ste si niektoré z týchto jedál ochutnať?

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE