Ryžový ocot – spoznajte jeho druhy, spôsoby použitia aj priaznivý vplyv na zdravie

Ryžový ocot – spoznajte jeho druhy, spôsoby použitia aj priaznivý vplyv na zdravie

Klasický biely liehový ocot, nazývaný aj kuchynský, predstavuje vodný roztok kyseliny octovej (najčastejšie 8 %). Má špecifickú kyslú chuť a charakteristický zápach. Chuť octu alebo vôňu si len ťažko s niečím pomýlime. Ocot je nenahraditeľným pomocníkom v kuchyni pri varení či zaváraní.

Na trhu sú však dostupné rozličné druhy octov, ktoré sú pripravené z iných surovín, majú inú chuť a spôsob použitia. Isto poznáte napríklad jablčný ocot, ktorý sa pripravuje z fermentovanej jablkovej šťavy. Často používané sú aj vínne octy z bieleho alebo červeného hrozna. Známy je tiež špeciálny vínny ocot z Talianska známy ako balzamikový ocot.

V ázijských krajinách sú zase rozšírené octy vyrábané z ryže, ktoré sa používajú napríklad aj na prípravu sushi ryže pri príprave chutného sushi. Na čo ďalšie sa aromatický ryžový ocot používa? S akými druhmi ryžových octov sa môžeme stretnúť a aké sú ich účinky na naše zdravie?

Poznáte ryžový ocot?

Ryžový ocot je druh octu, na výrobu ktorého sa používa fermentovaná ryža. Tento druh octu má svoj pôvod v Číne, no postupne sa rozšíril aj do Japonska (údajne v 4. až 5. storočí) a ďalších východných alebo aj juhovýchodných ázijských krajín. Je neoddeliteľnou súčasťou čínskej, japonskej, kórejskej či vietnamskej kuchyne.

Postupy pri výrobe ryžového octu sa môžu sčasti líšiť v závislosti od regiónov, iné druhy ryžových octov napríklad nachádzame v Číne a iné v Japonsku. Vo všeobecnosti sa však ryžový ocot získava tak, že pri procese fermentácie ryže sa najskôr menia cukry v ryži a vzniká alkohol, respektíve ryžové víno (resp. alkoholický nápoj podobný sake).

Počas druhej fermentácie sa následne z ryžového vína vytvorí ryžový ocot. I preto je tento druh octu často nazývaný aj ryžový vínny ocot. Ocot z fermentovanej ryže je menej kyslý v porovnaní s klasickým kuchynským octom. Trošku sa podobá jablčnému octu, no nemá ovocné tóny.

Odporúčame: ​Hurmikaki v kuchyni – TOP recepty z hurmikaki, ktoré sa oplatí vyskúšať

Druhy ryžového octu

Chuť či farba ryžového octu sa môžu líšiť aj v závislosti od konkrétneho druhu, resp. od toho, z akej ryže je ocot vyrobený, akým postupom, prípadne aj od toho, aké ďalšie suroviny boli použité pri výrobe. Ryžové octy môžu byť úplne bezfarebné, ale aj zlatisté až tmavé.

Čínske ryžové octy sú vo všeobecnosti považované za silnejšie ako japonské ryžové octy. Avšak, ázijské ryžové octy sú celkovo jemnejšie a tak trochu sladšie ako západné druhy octov.

Na základe použitého typu ryže sa môžeme stretnúť s týmito základnými druhmi ryžových octov:

  • biely ryžový ocot – ide o najbežnejší jemný ryžový ocot z bielej ryže, je priehľadný a má širokú škálu použitia ako dochucovadlo,
  • čierny ryžový ocot – ide o ryžový ocot, pri výrobe ktorého sa používa čierna lepkavá ryža, ale aj pšenica či ďalšie obilniny, takýto čierny ocot sa často používa ako omáčka v ázijskej kuchyni, má umami chuť,
  • červený ryžový ocot – vyrába sa z červenej fermentovanej ryže, pričom sa používajú aj ďalšie obilniny, má jemne sladkastá chuť, ale zároveň kyslú,
  • hnedý ryžový ocot – na prípravu sa používa nelúpaná celozrnná ryža (ryža natural), má tmavšiu farbu a jemnú chuť, no o niečo bohatšiu ako biely ryžový ocot.

V rôznych regiónoch a provinciách ázijských krajín sa môžeme stretnúť s rôznorodými druhmi ryžových octov, ktoré majú svoje špecifické zloženie, spôsob prípravy i názov. Napríklad existujú rôzne korenené či ochutené druhy ryžových octov, do ktorých sa pridáva cukor, soľ a ďalšie suroviny. Často sa používajú najmä na ochutenie sushi ryže.

Z konkrétnych druhov ryžových octov môžeme spomenúť napríklad ryžový ocot chinkiang, ktorý patrí medzi čínske druhy ryžových octov. Patrí k najpopulárnejších ryžovým octom v čínskej kuchyni. Ochucujú sa ním predjedlá, dusené mäso aj polievkové knedličky. Je sladkokyslý a má prenikavú arómu.

Aké má ryžový ocot účinky na zdravie?

Ryžový ocot je nielen vítanou a neoddeliteľnou súčasťou ázijských kuchýň, ale má aj viacero benefitov pre zdravie (samozrejme pri primeranom používaní), ktoré skrátka musíme spomenúť. Priaznivé účinky ryžového octu sú nasledovné:

  • podporuje trávenie,
  • pôsobí antisepticky,
  • podporuje imunitu,
  • má priaznivý vplyv na cievy a srdce – bráni usádzaniu cholesterolu v stenách ciev,
  • zmierňuje únavu,
  • používa sa ako podporný prostriedok pri chudnutí,
  • má antioxidačný účinok,
  • rozjasňuje pokožku a ošetrujte vyrážky (vo veľmi zriedenej forme sa používa ako tonikum na tvár),
  • podporuje zdravie a krásu vlasov. 

Odporúčame: ​Využitie sily bielkovín - dôležitá súčasť prevencie osteoporózy

Kde sa predáva ryžový ocot?

Aj u nás sú ryžové octy dobre dostupné, i keď, samozrejme, nie v takej miere ako v konkrétnych ázijských krajinách. Poobzerať sa po nich môžete vo väčších supermarketoch a na internete.

Rozhodne ich však nájdete aj v obchodoch s ázijskými potravinami. Čo sa ceny týka, tá môže byť veľmi rôznorodá. Záleží od druhu octu, značky, veľkosti balenia. Bežný ryžový ocot je však vo všeobecnosti záležitosťou pár eur.

Skladovanie ryžového octu

Neotvorenú nádobu s ryžovým octom sa odporúča skladovať pri bežnej izbovej teplote v suchu a tme. Vyhovujúce sú však aj teploty od 0 do 28 °C. Po otvorení je potrebné obvykle uchovanie v chladničke pri teplote okolo 10 °C. Spravidla treba otvorený ocot spotrebovať do 30 dní. Vždy sledujte konkrétne odporúčania na výrobku.

Výborný ryžový ocot v kuchyni

Ryžový ocot vám doma nesmie chýbať v prípade, že obľubujete ázijskú kuchyňu a často pripravujete rôzne východné špeciality. Ak si doma niekedy pripravujete sushi, ryžový ocot vám nesmie chýbať na dochutenie sushi ryže. To platí i v prípade varenia rôznych čínskych či vietnamských pokrmov.

Avšak, ak vám vadí výrazná octová chuť a aróma, pokojne ryžový ocot používajte aj v bežných pokrmoch, keďže je jemnejší ako klasický kuchynský ocot. Môžete ho použiť na ochutenie varenej alebo surovej zeleniny, šalátov, dresingov, marinád, nátierok, omáčok, polievok aj mäsitých pokrmov.

Výborne sa jeho chuť dopĺňa s morskými riasami, zemiakmi, sójovou omáčkou či pastou tahini. Keďže je menej kyslý, neodporúča sa jeho použitie na zaváranie a konzervovanie potravín.

Recept: Bylinkový dresing s ryžovým octom

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky ryžového octu

  • 2 PL čerstvej bazalky
  • 1 PL oregana
  • 1/2 ČL rozmarínu
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 1/2 KL morskej soli
  • 1/4 KL čerstvo mletého ​​čierneho korenia
  • 1/4 KL stévie
  • 1/2 šálky olivového oleje

Postup: Do mixéra dáme ryžový ocot a pridáme bazalku, oregano, rozmarín aj cesnak. Tiež pridáme stéviu, soľ a korenie. Mixujeme asi 15 sekúnd. Postupne začneme pridávať aj olej a mixujeme ďalších 15 sekúnd, aby sa všetko dobre premiešalo. Táto chutná zálievka na šalát je hotová raz dva a perfektne ochutí rôzne druhy zeleninových šalátov.

Tipy na ázijské pochúťky, v ktorých využijete ryžový ocot:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní