Starostlivosť o vlasy: Nepodceňujte ju v žiadnom kroku a nechajte vaše vlasy zažiariť!

Starostlivosť o vlasy: Nepodceňujte ju v žiadnom kroku a nechajte vaše vlasy zažiariť!
  • 10.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Vlasy sú nielen korunou krásy, ale aj zrkadlom toho, akým životným štýlom v dnešnej uponáhľanej dobe žijeme. To, aké zdravé a žiarivé sú vaše vlasy, môže ľuďom v našom okolí napovedať, aký typ človeka sme a ako sa o seba staráme zvonku i znútra. Zdravé vlasy sú v neposlednom rade aj znakom sebadôvery, čo sa odzrkadľuje aj na našom vystupovaní pri kontakte s ľuďmi.

Všetci veľmi dobre vieme, že problémy s vlasmi, ako aj pokožkou hlavy trápia nejedného z nás. Môže ísť o nepríjemné lupiny, vypadávanie vlasov, extrémne suché vlasy alebo nadmernú tvorbu kožného mazu. Všetko sa ale dá vyriešiť veľmi jednoducho, pokiaľ zvolíte v starostlivosti o vaše vlasy tie správne kroky.

Pred samotným výberom a kúpou jednotlivých prípravkov na vlasy je veľmi dôležité zamyslieť sa nad tým, aký typ vlasov máte a aké môžu byť príčiny prípadných problémov s vlasmi a pokožkou hlavy. Často totiž za nimi môžu stáť napríklad hormonálne zmeny, stres, prílišná záťaž vlasových folikul či nedostatok vitamínov a minerálov.

Zdravé vlasy sú najkrajšie

Verte alebo nie, stav vašich vlasov môže byť jedným z najdôležitejších znakov vášho celkového zdravia. Žiarivé, zdravé vlasy znamenajú, že vaše telo produkuje dostatok vitamínov a živín, ktoré zaisťujú, že telo funguje vo svojej špičkovej kondícii.

Naopak, nezdravé, suché a krepovité vlasy môžu byť znakom toho, že možno budete musieť zmeniť svoj jedálniček alebo vašu rutinu v starostlivosti o vlasy, aby ste podporili svoje celkové zdravie a pohodu. Zdravé vlasy sú rozhodujúce pre vaše fyzické aj duševné zdravie, a preto by ste im mali venovať dostatočnú pozornosť.

Pri správnej starostlivosti je totiž možné mať zdravé a žiarivé vlasy za každých okolností. Okrem toho sa výrazne zlepší vaša celková sebadôvera, ktorá vám umožní žiť plnohodnotnejší život.

Odporúčame: NOVÁ LÍNIA Ziaja - Baltic Home Spa VITALITY

Správna kefa na vlasy je veľmi dôležitá

Správne zvolená kefa na vlasy má v starostlivosti svoju nezastupiteľnú úlohu. Ak si nevyberiete ten správny typ kefy práve pre vaše vlasy, môžete sa neskôr kvôli tomu potrápiť s neposlušnými a polámanými vlasmi, ktoré sa budú krepovatiť a motať.

Ako si vybrať správny typ kefy na vlasy?

  • Okrúhla kefa – je vhodná na styling vlasov.
  • Plochá kefa – je ideálnym pomocníkom na šetrné rozčesanie vlasov.
  • Elektrická kefa – vlasy starostlivo rozčeše a krásne uhladí.
  • Ionizačná kefa – tá bráni vysušovaniu vlasov, čím účinne eliminuje vznik statickej elektriny.

Nepodceňujte umývanie vlasov!

Ideálna frekvencia umývania vlasov je 2 – 3x týždenne. Pokiaľ ste zvyknutí umývať si vlasy častejšie, môžete nechtiac spôsobiť dehydratáciu vlasovej pokožky, ktorá sa proti tomu bráni zvyšovaním tvorby kožného mazu a vlasy sa tak, paradoxne, rýchlejšie mastia.

Pred umývaním vlasov nezabudnite na veľmi dôležitú vec – vyčešte si z vlasov všetky stylingové prípravky! Nemusíte to preháňať ani s množstvom šampónu, pretože priveľké množstvo zvyšuje riziko tvorby nielen lupín, ale aj suchej vlasovej pokožky a následné poškodenie vlasovej folikuly.

Po dôkladnom opláchnutí šampónu z vlasov doprajte svojej korune krásy aj následnú starostlivosť v podobe balzamu alebo masky. Vaše vlasy to budú milovať.

Starostlivosť o vlasy po ich umytí

Samotným umývaním sa ale starostlivosť o vlasy nekončí! Práve naopak. Môžete ich rozmaznávať aj týmito spôsobmi:

  • doprajte im hebkosť a lesk vo forme bezoplachových prípravkov,
  • použite prírodné vyživujúce oleje na vlasy,
  • alebo aj hydratačné a posilňujúce vlasové séra, ako aj iné produkty.

Pri výbere myslite na špecifické potreby vašich vlasov, nakoľko každý z nás má iné vlasy, čo by sme koniec-koncov mali zohľadniť pri výbere tých správnych produktov.

Na dosiahnutie požadovaného výsledku pri aplikácii začínajte s menším množstvom prípravku a vyskúšajte, ako budú vaše vlasy na prípravky reagovať. Napríklad suché a krepovité vlasy sa pri aplikácii správajú ako špongia a ľahko absorbujú aj väčšie množstvo prípravku.

Naopak, jemnejšie vlasy nepotrebujú veľké množstvo prípravkov na vlasy. Aplikácia väčšieho množstva prípravku by ich iba zbytočne zaťažila, čo by vlasom mohlo nakoniec aj ublížiť.

Neprehliadnite: Kúpeľ na nohy: V čom tkvie jeho tajomstvo a výhody pre naše nôžky?

Vyvarujte sa chybám v starostlivosti o vlasy!

Častokrát si myslíme, že robíme všetko preto, aby naše vlasy vyzerali krásne a zdravo, ale výsledok býva presne opačný. Na ktoré chyby v starostlivosti o korunu si treba dať pozor?

  • Nepoužívajte nadmerné množstvo šampónu.
  • Dôležitý je aj správny typ hrebeňa podľa vášho typu vlasov.
  • Vlasy nikdy nedrhnite uterákom a nečešte ich, pokiaľ sú ešte mokré.
  • Časté sťahovanie vlasov do gumičky ich môže oslabiť a lámať.
  • Nepoužívajte príliš veľa stylingových prípravkov – vaše vlasy tak nebudú permanentne zaťažené.
  • Nevystavujte vlasy vysokým teplotám pri používaní sušiča, kulmy alebo žehličky na vlasy príliš často.
  • Nezabúdajte na pravidelné zastrihávanie končekov vlasov.

Konečný styling vlasov

Vlasový styling patrí k starostlivosti o vlasy už od nepamäti. V súčasnosti máme, našťastie, k dispozícii všetky pomyselné benefity, vďaka ktorým si môžeme udržať zdravú a krásnu hrivu aj s použitím správne zvolených stylingových prípravkov.

Aké možnosti máte na výber:

  • ľahko vyčesateľné laky na vlasy,
  • gély na vlasy s obsahom UV filtrov, 
  • tužidlá so schopnosťou udržať vo vlasoch požadovanú hydratáciu.

Pre podporu konečného účesu môžete požadovaný objem či tvar vlasov podporiť napríklad aj:

  • sušičom s ionickou technológiou,
  • šetrnou kulmou alebo kulmofénom, 
  • žehličkou na vlasy.

Odporúčame aj: Masážne loptičky – perfektný darček na uvoľnenie svalstva


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní