Kúpeľ na nohy: V čom tkvie jeho tajomstvo a výhody pre naše nôžky?

Kúpeľ na nohy: V čom tkvie jeho tajomstvo a výhody pre naše nôžky?
  • 04.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Po dlhom dni strávenom na nohách jedným z najlepších spôsobov relaxácie a načerpania nových síl je namočiť si nohy do relaxačného a uvoľnujúceho kúpeľa. S kúpeľom na nohy v teplej či horúcej vode môžete svojim unaveným chodidlám dopriať rozmaznávanie a detoxikáciu, ktorú si nepochybne zaslúžia.

Kúpeľ nôh využíva teplú vodu a v niektorých prípadoch aj kombináciu bubliniek a vyvýšených masážnych valčekov na upokojenie unavených chodidiel, zároveň vám pomôže aj zrelaxovať. Čistiaca kefka a pemza vám môžu, počas používania prístroja na kúpeľ nôh, pomôcť odstrániť odumretú kožu na chodidlách.

Medzi špeciálne vlastnosti kúpeľov na nohy patrí napríklad aj zahrievanie, masáž, exfoliácia odumretej kože a ďalšie. Starostlivosť o chodidlá by sme však nikdy nemali zanedbávať či podceňovať.

Upokojujúce teplo kúpeľa nôh

Jednou z kľúčových vlastností luxusných či domácich kúpeľov na nohy je práve relaxačné teplo. Nechajte teplú vodu kúpeľa na nohy upokojiť vaše unavené nohy, zatiaľ čo funkcia vyhrievania či dopúšťania teplej vody ich udrží na ideálnej teplote.

Odporúčame: Naše tipy na spoľahlivú domácu pedikúru

Typy kúpeľov na nohy

  • Vyhrievaný kúpeľ nôh – využíva kombináciu teplej vody, pohodlných vyvýšených častí a ďalších funkcií na podporu relaxácie a regenerácie unavených nôh.
  • Masážny kúpeľ nôh – využíva vstavané masážne uzly, ktoré pomáhajú zmierniť napätie vo vašich chodidlách a poskytujú upokojujúci relaxačný zážitok typu – všetko v jednom.
  • Peelingové kúpele na nohy – obsahujú nástavce, ako je pemza a peelingová kefka, ktoré vám pomôžu exfoliovať odumretú kožu na vašich chodidlách.
  • Skladacia vanička na nohy – je možné zložiť ju a uložiť do úzkych alebo menších priestorov.

Na čo sú dobré kúpele na nohy?

Namočenie chodidiel môže pomôcť znížiť drsnosť pokožky nôh a zanechať chodidlá mäkšie. Po namočení chodidiel je skvelý čas použiť peelingový nástroj na odstránenie odumretej kože.

Akýkoľvek typ namáčania nôh účinne pomáha znížiť aj neželaný zápach nôh a popritom aj vyčistiť nohy. Udržiavanie čistých chodidiel bez baktérií je prospešné pre celkové zdravie nôh, ako aj celého organizmu.

Užitočné funkcie pre kúpeľ nôh

  • Jednoduché čistenie – odnímateľné opierky nôh či domáce kúpele nôh v obyčajnej klasickej vaničke je jedným zo spôsobov, ako sa bude nádoba na vodu dobre čistiť. S menšou údržbou, na ktorú treba myslieť, sa môžete sústrediť len na vychutnávanie si relaxačných bublín a prípadných vyhrievaných masážnych častí, ako aj želaného pokoja a ticha.
  • Prispôsobiteľnosť – ak by ste chceli zažiť rôzne zážitky z kúpeľov nôh, vyberte si model, ktorý má viacero úprav. Na niektorých prístrojoch na masáž chodidiel môžete zmeniť nastavenia tepla, upraviť funkčnosť masáže alebo úplne odstrániť masážne časti. Môžete dokonca použiť niektoré kúpele nôh bez vody, aby ste sa mohli sústrediť iba na masáž.
  • Jednoduchá obsluha – pohodlné dotykové tlačidlá vám umožňujú ovládať teplo, bublinky a masážne časti bez toho, aby ste sa museli ohýbať alebo krčiť.
  • Ochrana proti striekajúcej vode – masážny prístroj na nohy s integrovanou ochranou proti postriekaniu vám pomôže vyhnúť sa rozliatiu. Je to jednoduchá funkcia, ktorá môže celý zážitok iba vylepšiť. Nasúvacie veko môže tiež udržať časť tepla a pary, aby sa lepšie udržala teplota vody.
  • Masážne funkcie – ak hľadáte ten najúžasnejší kúpeľový zážitok, vyberte si kúpeľ nôh s masážnymi časťami shiatsu alebo vibračnou masážou. Pridaná masáž chodidiel je skvelý spôsob, ako relaxovať a sústrediť sa na uvoľnenie napätia, ktoré sa môže nahromadiť vo vašich nohách po dlhom dni. Kúpele na nohy, ktoré nemajú pohyblivé shiatsu masážne prístroje, môžu stále obsahovať vyvýšené masážne časti na dne nádoby.
  • Exfoliačné nástavce – niektoré kúpele na nohy sa dodávajú s nástavcami, ktoré vám pomôžu s peelingom nôh, vrátane čistiacej kefky a pemzy. Ak chcete zjemniť drsnú kožu na chodidlách, hľadajte kúpeľ nôh, ktorý obsahuje tieto nástavce.

Neprehliadnite: Lymfa v ľudskom tele – 5 spôsobov, ako podporiť jej správne prúdenie

Domáce doplnky pre kúpele nôh

Epsomské soli sú klasickým základom pre namočenie nôh, pričom pomáhajú pri všetkom – od artritídy až po klasicky opuchnuté nohy. Soli sa vo vode rozkladajú na horčík a síran a niektorí sa domnievajú, že tieto minerály môžu byť vstrebané cez pokožku do nášho tela.

Jablčný ocot je silný čistiaci a detoxikačný prostriedok, ktorý účinne pomáha pri problémoch s plesňami, nepríjemným zápachom a dokonca upokojí aj suché a popraskané päty. Nohy zostanú krásne hebké a veľmi príjemné na dotyk.

Prášok na pečenie a spolu s ním napríklad aj sóda bikarbóna je skvelým zmäkčovadlom a exfoliantom odumretej pokožky. Pokožka na chodidlách tak zostane prirodzene mäkká, hebká a vláčna.

Kokosový olej je v kozmetike populárny predovšetkým pre svoje hydratačné účinky – len si po jeho použití obujte ponožky, aby ste predišli šmyku či pádu. Kokosový olej taktiež pomáha zabíjať aj baktérie a plesne. Po zahriatí je to skvelá tekutina, ktorú si môžete pridať do kúpeľa nôh.

Citrusové oleje v zložení citrón či limetka ponúka okrem príjemnej vône aj detoxikáciu vašich nôh.

Esenciálne oleje sú rýchlym, jednoduchým a mimoriadne účinným doplnkom k namáčaniu nôh. Čajovník, eukalyptus, mäta pieporná a levanduľa sú skvelou voľbou. Všetky sú chladivé a majú protiplesňové vlastnosti. Samozrejme, tiež sa postarajú o príjemnú vôňu.

Listerine (!) ÁNO – táto ústna voda je najzaujímavejšia možnosť, ktorú môžete vyskúšať i vy. Zmiešaním ústnej vody s bielym octom a horúcou vodou sa vytvorí dokonalá zmes, ktorá pripraví vaše nohy na peeling pemzou.

Odporúčame aj: Pleseň na nohách – aké sú príčiny atletickej nohy a ako sa jej zbaviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní