Cesnaková nátierka na 3 chutné a zdravé spôsoby – tie musíte skúsiť!

Cesnaková nátierka na 3 chutné a zdravé spôsoby – tie musíte skúsiť!

Cesnak patrí snáď k najsilnejším prírodným posilňovačom imunity. Poznali a používali ho pri rôznych neduhoch už naši predkovia. Toto prírodné antibiotikum prospieva imunite, tráveniu, srdcu a krvnému obehu. K jeho najhlavnejším aktívnym zložkám patrí alicín, ktorý je zodpovedný za typickú štipľavosť cesnakových strúčikov. Má silné antibakteriálne a protiplesňové účinky. Okrem toho v ňom nájdeme i viaceré minerály.

Túto zeleninu, koreninu či liečivú rastlinku sa oplatí v kuchyni využívať čo najviac. Ak však nechcete len tak chrúmať strúčiky cesnaku, isto sa poobzerajte po nejakých receptoch, v ktorých sa využíva vo väčšom množstve. Úplnou klasikou je cesnaková polievka, ktorá počas zimy aj príjemne zahreje.

Alebo vyskúšajte cesnakovú nátierku. Tá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Skúste syrovú s pečeným cesnakom, tvarohovo-cesnakovú s vlašskými orechmi alebo cesnakovú z údeného tofu. Ktorá vám najviac zachutí?

Syrovo-cesnaková pomazánka z pečeného cesnaku

Ingrediencie:

  • 1 veľká hlavička cesnaku

  • 250 g syra s modrou plesňou
  • 250 g cottage syru
  • 3 PL hustého bieleho jogurtu
  • soľ
  • olivový olej
  • klíčky alebo pažítka na ozdobenie

Postup: Ako prvé si upečieme cesnak. Zrežeme z neho kúsok hornej časti tak, aby sme zvrchu videli strúčiky. Máličko pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu. Dáme do rúry asi na 30 minút pri teplote 180 °C. Po opečení z cesnaku vytlačíme do misky jednotlivé strúčiky a roztlačíme ich. V druhej miske si zmiešame rozrobený plesňový syr s jogurtom a syrom cottage.

K syrovej zmesi pridáme roztlačený cesnak a podľa potreby osolíme. Podávame na celozrnnom pečive. Môžeme posypať klíčkami, pažítkou, prípadne i jarnou cibuľkou. 

Odporúčame: ​Hor sa do vianočného pečenia! Týchto 7 receptov na zdravé vianočné pečivo si zamilujete

Tvarohovo-cesnaková nátierka s vlašskými orechmi

Ingrediencie: 

  • 4 – 5 strúčikov cesnaku

  • 150 g hrudkového tvarohu
  • 50 g najemno pomletých vlašských orechov
  • 70 ml mlieka
  • 1 malá cibuľa
  • soľ a mleté čierne korenie
  • klíčky alebo pažítka na ozdobu

Postup: V miske si rozmiešame tvaroh s mliekom a pridáme najemno pomleté vlašské orechy. Následne pridáme aj nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame s celozrnným pečivom, napríklad čerstvým chlebom alebo hriankou. Rovnako môžeme posypať klíčkami či pažítkou. Odporúčame pridať aj nejakú zeleninu, napríklad uhorky, reďkovky či cherry paradajky. 

Cesnaková nátierka z údeného tofu

Ingrediencie:

  • 6 strúčikov cesnaku

  • 200 g údeného tofu
  • 1 hustý biely jogurt
  • 150 g čerstvého smotanového syru
  • soľ

Postup: Najskôr si vymiešame smotanový syr s jogurtom. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a na záver primiešame najemno nastrúhané tofu. Podľa potreby osolíme. Podávame s celozrnným pečivom, napríklad aj vo forme jednohubiek. Podľa chuti ozdobíme pažítkou alebo žeruchou, červenou cibuľkou, klíčkami alebo nejakou zeleninou. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní