Vajce na tvrdo – ako ho správne pripraviť a ako si ho najlepšie vychutnať?

Vajce na tvrdo – ako ho správne pripraviť a ako si ho najlepšie vychutnať?

Naša strava by mala byť čo najpestrejšia. Rôznorodé potraviny sú bohaté na odlišné živiny a cenné látky, ktoré ľudský organizmus potrebuje pre správnu funkciu. Vyraďovanie veľkých skupín potravín, ak to nie je potrebné zo zdravotných dôvodov, preto nie je úplne žiaduce. Jednostranná strava sa totiž môže spájať s viacerými zdravotnými problémami. 

Súčasťou pestrého jedálnička by mali byť aj vajíčka. Sú veľmi výživné a dokážu zasýtiť na dlhý čas. Pripraviť sa dajú pritom rôznymi spôsobmi, medzi tie najlepšie a najzdravšie patrí varenie na tvrdo. Ako správe uvariť vajíčka na tvrdo a ako ich chutne podávať? Sledujte naše tipy!

Nutričné hodnoty vajec

Než sa pustíme do varenia vajec na tvrdo, pozrime sa na ich nutričné hodnoty, a teda na to, čo všetko dokážu nášmu telu poskytnúť. Stogramová porcia slepačích vajec predstavuje asi 150 kalórií. To znamená, že na menšie vajíčko s hmotnosť asi 35 g pripadá niečo málo cez 50 kalórií a väčšie vajcia s hmotnosťou okolo 55 g môžu mať približne 83 kalórií. 

Vajíčka sú známym zdrojom bielkovín. Obsahujú približne 12 g bielkovín na 100 g. Jedno väčšie skonzumované vajíčko tak telu doplní skoro 6 až 7 g proteínov. Ďalej v nich nájdeme minimálne množstvá sacharidov. Z tukov obsahujú v značnej miere cenné mononenasýtené a polynenastýtené mastné kyseliny. 

Vajec sa mnohí boja pre vysoký obsah cholesterolu. Avšak to, že nejaká potravina obsahuje cholesterol vo väčšom množstve, ešte neznamená, že rapídne zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. U vajec bol zistený priaznivý vplyv na hladiny dobrého HDL cholesterolu, ktorý v tele pomáha bojovať proti škodlivému LDL cholesterolu. 

Vajcia ďalej obsahujú:

  • vápnik,

  • fosfor,
  • draslík, 
  • železo,
  • vitamíny D, E a K,
  • viaceré vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej a pantoténovej),
  • cholín,
  • luteín a zeaxantín.

Odporúčame: ​Bolesť hlavy v tehotenstve: Ako si s ňou poradiť a neuškodiť bábätku?

Ako uvariť vajíčka na tvrdo?

Varenie vajíčok vo vode predstavuje najzdravší a najšetrenejší spôsob tepelnej úpravy tejto potravy. Pri varení dochádza k stratám niektorých živín, no tieto straty nie sú až tak významné. Navyše, pri varení vo vode nie sú vajíčka vystavované tak vysokým teplotám, ako pri smažení na oleji, preto dochádza len k miernej oxidácii tukov. Preto patrí vajíčko na tvrdo k najlepším spôsobom konzumácie vajíčok. Ako ho teda pripraviť?

  1. Najskôr si dáme zovrieť vodu v hrnci bez vajíčok. Vody by malo byť toľko, aby boli vajíčka ponorené. Bod varu dosiahneme rýchlejšie tým, že hrniec s vodou zakryjeme pokrývkou. 
  2. Keď začne voda vrieť, vložíme do nej vajíčka izbovej teploty (ak budú priamo z chladničky, môžu prasknúť) a nastavíme potrebný čas na časovači. 
  3. Vajíčka na tvrdo varíme 11 až 12 minút (ak ich vložíme už do studenej vody, postačí variť 7 až 10 minút).
  4. Po uvarení vajcia ihneď schladíme v studenej vode s ľadom.
  5. Po ochladnutí oba konce vajíčok ťukneme o kuchynskú dosku a vajíčko dlaňou zľahka pogúľame dopredu a dozadu. Takto vznikne akási sieť rozlámanej škrupiny, ktorá sa bude dať ľahko odstrániť. 

Tipy na podávanie vajíčok na tvrdo

Vajíčka uvarené na tvrdo si možno vychutnať rôznymi spôsobmi. Hodia sa na obložené misy a chlebíčky, tiež k rôznym prívarkom, napríklad špenátovému, tekvicovému, šošovicovému či fazuľovému. Taktiež sa dajú pridať do domácich nátierok alebo šalátov. Skúste niektorý z nasledujúcich receptov.

1. Vajíčková nátierka s cottage cheese:

  • 4 vajcia

  • 1 cottage cheese
  • 1 PL horčica
  • 2 PL jarná cibuľka alebo pažítka
  • podľa chuti soľ a mleté čierne korenie

Postup: Vajíčka uvaríme na tvrdo a nahrubo ich nastrúhame. V miske k nim pridáme cottage cheese, horčicu a nasekanú jarnú cibuľku alebo pažítku. Podľa chuti pridáme soľ a korenie. Vymiešame a podávame s celozrnným pečivom. 

2. Vajíčková nátierka s mrkvou, kôprom a vlašskými orechmi:

  • 3 vajcia

  • 100 g mrkvy
  • 50 g vlašských orechov
  • 20 g kôpru
  • 3 lyžice bieleho jogurtu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • morská soľ a mleté čierne korenie

Postup: Uvarené vajíčka nakrájame nadrobno. Pridáme najemno nastrúhanú mrkvu. Orechy nasekáme a na sucho opražíme. Pridáme ich k vajíčkam a mrkve, rovnako tak aj nasekaný kôpor. Následne pridáme aj ďalšie suroviny, teda jogurt, olej a soľ s korením. Vymiešame a podávame s hriankou. 

3. Vajíčkový šalát s tuniakom:

  • 200 g tuniaka v olivovom oleji

  • 4 vajcia
  • 200 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 2 PL nasekanej pažítky
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Vajcia uvaríme na tvrdo. V miske si zmiešame jogurt s nasekanou pažítkou, soľou a korením. Pridáme tuniaka zbaveného nálevu. Vajcia nakrájame na malé kúsky a pridáme k zvyšku šalátu. Premiešame a môžeme podávať s bagetkami. 

Odporúčame: ​Pečené gaštany: TOP tipy, ako ich pripraviť v rúre, na grile i ohni!

A čo vajíčka na mäkko?

Okrem vajíčok na tvrdo patrí k zdravým spôsobom prípravy vajec aj varenie na mäkko. Mnohí obľubujú vajíčka pripravené tak, že bielok je pevný a uvarený, no žĺtok je ešte trochu tekutý alebo mäkší. Pri varení vajíčok na mäkko sa môžete držať postupu vyššie, mení sa len čas varenia. Ak chcete mäkší prostriedok, vkladajte vajíčka až do vriacej vody. Takto lepšie ustrážite presnú dobu varenia.

Tá je ideálne 5 minút. Ak chcete prostriedok len trochu mäkší, varte vajíčko vložené do vriacej vody 6 až 7 minút. Ak vajíčko vložíte už do studenej vody, po zovretí varte už len 3 minúty.  

Ako pripraviť pošírované vajce?

Varením vo vode možno pripraviť ešte takzvané pošírované alebo stratené vajcia. Tie sa perfektne hodia k šalátu, na hrianku či k niektorým hustejším polievkam, napríklad krémovej hubovej polievke. Postup je nasledovný:

  1. Pripravíme si vyšší a užší hrniec, vajcia, 50 ml oleja a menšiu misku.
  2. Do hrnca nalejeme vodu a dáme variť. Nesolíme! Keď uvidíme prvé bublinky, do vody prilejeme ocot.
  3. Počas toho si vajíčko rozklepneme do samostatnej misky. 
  4. Keď sa opäť začnú objavovať bublinky, hrniec odstavíme a lyžičkou urobíme vír (rýchlo miešame v strede hrnca). 
  5. Do silného víru rýchle vlejeme jedno vajíčko z malej výšky. 
  6. Keď sa vajce obalí bielkom, hrniec vrátime na oheň a na strednom stupni varíme 3 minúty. 
  7. Pošírované vajce nakoniec vyberieme pomocou lyžice na tanier. V tej istej vode môžeme následne pripraviť rovnakým postupom aj ďalšie stratené vajcia.
  8. Pri podávaní vajíčko z polovice narežeme, aby žĺtok sčasti vytiekol. 

Odporúčame: Ideálna teplota v chladničke – akú teplotu nastaviť a ako ju udržiavať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní