Ako na jeseň posilniť imunitu? Takto zvládnete nielen chrípkové obdobie bez ťažkostí!

Ako na jeseň posilniť imunitu? Takto zvládnete nielen chrípkové obdobie bez ťažkostí!

Na našu imunitu má negatívny vplyv viacero faktorov. Oslabiť jej funkciu môže v prvom rade nezdravá strava, ktorá telu a imunitnému systému neposkytuje všetky dôležité látky. Strava by mala byť pestrá a vyvážená, rôzne extrémne diéty a očisty tela nie sú žiaduce. Našej obranyschopnosti však výrazne škodí aj nadmerný stres, nedostatok spánku a pravidelného pohybu, ale aj časté užívanie niektorých liekov, napríklad antibiotík či liekov proti bolesti. Nadchádzajúca jeseň je však práve tým obdobím, kedy potrebujeme, aby náš imunitný systém pracoval na sto percent. Je dôležité svoje telo čo najlepšie pripraviť na sychravé jesenné aj mrazivé zimné dni, počas ktorých môžu na nás na každom rohu číhať chrípka a rôzne vírusové ochorenia. Ako však správnu funkciu imunitného systému účinne podporiť? Dnes vám spolu s Kompavou, slovenským výrobcom výživových doplnkov, prezradíme, čo všetko môžeme urobiť pre svoje zdravie. 

Odporúčame: TOP recepty s ovsenými vločkami: Ako ich pripraviť zdravo a chutne?

vitamín C

Zdroj: Shutterstock®

Ako svoju imunitu posilniť?

Správne fungovanie imunitného systému možno v prvom rade podporiť tak, že čo najviac eliminujeme rizikové faktory, o ktorých sme hovorili v úvode. Najdôležitejšie je, aby sme dodržiavali zásady zdravého životného štýlu. V rámci neho je veľmi dôležitá pestrá a zdravá strava. Najmä ovocie a zelenina obsahujú mnohé vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné pre dostatočnú funkciu imunitného systému. Reč je napríklad o vitamíne C, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekčným a vírusovým chorobám. Rovnako je dôležitý aj zinok. V jedálničku je vítané citrusové aj bobuľové ovocie, taktiež ryby či celozrnné potraviny. Medzi potraviny, ktoré majú vďaka svojmu zloženiu prirodzene priaznivý vplyv na imunitný systém, môžeme zaradiť cesnak, med, kyslú kapustu, zázvor aj hubu hlivu ustricovú.

Vhodné je tiež obmedziť príjem alkoholu a hlavne fajčenie. Vyhýbať by sme sa mali nadmernému stresu. Je dôležité dopriať si dostatok oddychu a relaxu, no rovnako je nevyhnutné udržiavať svoje telo v pohybe. Sedavý spôsob života je pre naše celkové zdravie veľmi škodlivý. Samozrejme, zabúdať nemôžeme ani na význam spánku. Vždy by sme si mali dopriať dostatočne dlhý, avšak aj kvalitný spánok. Prebdené noci počas týždňa nedobehneme ani cez víkend. Taktiež nemôžeme zabúdať na dostatočnú hygienu. Jedným zo základných pravidiel prevencie vírusových a infekčných ochorení je hlavne dôkladné umývanie rúk. 

Odporúčame: 5 dôvodov, prečo jesť jablko denne: Ako zareaguje organizmus?

echinacea purpurová

Zdroj: Shutterstock®

Skvelým pomocníkom sú bylinky

S posilnením a podporou imunity dokážu človeku pomôcť aj rozličné bylinky. V tomto smere sú veľmi nápomocné plody ruže šípovej. Šípky sú charakteristické vysokým obsahom dôležitého vitamínu C. Priaznivý vplyv nielen na imunitný systém majú i plody rakytníka rešetliakového. Obranyschopnosť podporí aj kapucínka či kozinec. Z menovaných aj mnohých ďalších bylín je možné pripraviť si napríklad čaj, no rovnako sú dostupné rozličné tinktúry či výživové doplnky s obsahom konkrétnych liečivých rastliniek. Svojím blahodarným vplyvom na funkciu imunitného systému je známa aj echinacea purpurová, ktorá je charakteristická svojimi krásnymi veľkými purpurovými až fialovými kvetmi. Extrakt z tejto bylinky nájdeme aj vo výživovom doplnku L-lyzín Extra od značky Kompava. 

Tento doplnok stravy v sebe kombinuje aminokyselinu lyzín s vitamínom B6 a extraktom zo spomínanej byliny Echinacea purpurea. Spomínaný L-lyzín prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému a tiež zlepšuje vstrebávanie vápnika. Vitamín B6 znižuje mieru vyčerpania a eliminuje únavu, taktiež napomáha k správnej činnosti nervového systému. Tento výživový doplnok je určený pre osoby s oslabenou imunitou, pričom ho môžu užívať aj deti staršie ako osem rokov. Môže pomôcť ľudom náchylným na tvorbu herpesov a vo všeobecnosti prispieť k prevencii v období vírusových ochorení.

doplnky stravy Kompava

Zdroj: Kompava®

Imunite pomôže aj kolostrum

Pri potrebe podporiť obranyschopnosť či pri problémoch s oslabenou imunitou možno siahnuť aj po mledzive, látke inak nazývanej aj kolostrum. Ide o výnimočnú nutričnú látku, respektíve tekutinu, ktorú produkujú mliečne žľazy všetkých cicavcov krátko po pôrode, spravidla prvých pár dní, pričom slúži ako prvá potrava. Kolostrum v sebe ukrýva perfektnú kombináciu imunitných a rastových látok, ktoré zabezpečujú podporu imunity a výživu pre celkový zdravý vývoj organizmu. Táto cenná látka je dnes dostupná vo forme výživových doplnkov. Značka Kompava má v ponuke prípravok Premium Colostrum, ktorý predstavuje prírodný zdroj imunoglobulínov, rastových faktorov, vitamínov a minerálov. Spomenuté imunoglobulíny sú pre naše telo veľmi dôležité. Ide o protilátky, ktoré sú produkované pri prieniku cudzorodých látok do organizmu. Doplnok Premium Colostrum je ideálny opäť v období zvýšeného výskytu vírusových a bakteriálnych ochorení, taktiež je vhodný pri poruchách sliznice tráviaceho traktu či po operáciách. Je vhodný už pre deti od troch rokov, a to vďaka jeho jednoduchému užívaniu. Kapsule totiž možno otvoriť a ich obsah vsypať do vody.

probiotiká

Zdroj: Kompava®

Zabúdať nemožno na probiotiká

Ako posledné nemôžeme zabudnúť ani na cenné probiotiká. Ide o živé organizmy, ktoré sa za bežných podmienok vyskytujú v ľudskom tele. V organizme sú vo veľkom množstve prítomné v našich črevách, kde prispievajú k udržiavaniu dobrého stavu črevnej mikroflóry. A netreba pripomínať, že práve v črevách sídli podstatná časť nášho imunitného systému. Týmto priateľským baktériám vďačíme za dobrú funkciu tráviaceho systému, pričom majú veľký význam i z hľadiska imunity. Probiotiká môžeme svojmu telu doplniť rôznymi cestami. V prvom rade sa nachádzajú v strave. Ich zdrojom sú kyslomliečne výrobky, napríklad kefír či jogurty, taktiež kyslá kapusta, bryndza, aj menej tradičná kombucha alebo tempeh. Niekedy je však dopĺňanie probiotík touto cestou nepostačujúce. V tomto prípade sú dobrou voľbou výživové doplnky. Probiodom od Kompavy predstavuje probiotiká s obsahom 8 druhov probiotických kultúr, ktoré prispievajú k správnemu tráveniu a priaznivo ovplyvňujú imunitné mechanizmy čreva. Probiodom je vhodný aj po liečbe antibiotikami, kedy napomáha obnoviť prirodzenú črevnú mikroflóru. Je vhodný pre diabetikov, celiatikov a deti od 3 rokov.

Tieto slovenské produkty na podporu imunity, ako aj mnohé ďalšie, nájdete priamo na kompava.sk.

Odporúčame: Prečo si doma pestovať pažítku? Zistite, ako na to a aké sú jej účinky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní