5 dôvodov, prečo jesť jablko denne: Ako zareaguje organizmus?

5 dôvodov, prečo jesť jablko denne: Ako zareaguje organizmus?
  • 05.09.2020
  • Radka Vargová

Najbežnejšie ovocie, aké u nás existuje. Jablko. Vo svete je viac ako 7-tisíc druhov jabĺk a každé má benefity pre vaše zdravie. Preto by ste nemali podceňovať silu tohto „obyčajného" ovocia. Dokáže s telom urobiť viac, ako akákoľvek iná exotická superpotravina. A tak zjesť jablko každý deň by malo byť vlastne samozrejmosťou. 

1. Antioxidanty

Tie telo potrebuje denno-denne a je priam hriechom im povedať NIE. Antioxidanty obsiahnuté v jablkách sú účinné aj ako prevencia pri vzniku vážnejších ochorení. A samozrejme, majú značný vplyv na celkovú imunitu človeka. Takže, pridajte jedno jablko do svojich raňajok a hneď zrána urobíte niečo pozitívne pre seba a svoje telo. 

2. Energia

Práve toto nenápadne ovocie je veľkým zdrojom našej každodennej energie. Najmä ak patríte medzi ľudí, ktorí vyhľadávajú športové aktivity každý deň. V tom prípade by jablko nemalo vo vašom jedálničku chýbať. Najlepšie urobíte, ak si ho doprajete hneď pred tréningom. Nezaťaží váš žalúdok a dodá vám potrebnú energiu. Alebo si môžete dopriať jablkové smoothies nápoje, ktoré sú ideálne pre vytrvalostných športovcov.

Pozri tiež: Nejde len o číslo! Viete, ako veľmi je nebezpečný brušný tuk?

čo všetko obsahujú jablká

Zdroj: Shutterstock®

3. Zdravé orgány

Najmä srdce a pečeň. Tieto veľmi dôležité orgány pre život môžete taktiež udržiavať vo forme konzumáciou jedného jablka denne. Zatiaľ, čo vaša pečeň dostane zaslúžený detox, ktorým vyplaví všetky škodliviny z  tela, srdcu pomáha predchádzať srdcovo-cievnemu ochoreniu a znižuje cholesterol.

4. Bohatý zdroj vlákniny

Jablká sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorá reguluje trávenie a zažívanie. Vďaka nej sa cítite sýty oveľa dlhšie a ta taktiež pomáha redukovať hlad. Ak chcete deťom uľaviť od bolesti brucha, doprajte im vlákninu v podobe šťavnatého jabĺčka. A, samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na diétu. Vďaka vláknine a schopnosti redukovať hlad sú práve jablká často odporúčané pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov. Navyše obsahujú skutočne malé množstvo kalórií. 

jablkové smoothie

Zdroj: Shutterstock®

5. Zrak

Áno, aj v tomto smere dokážu urobiť jablká veľa. Teda vlastne jedno jablko denne. To totiž pomáha udržiavať zdravý zrak a predchádzať tak očným zákalom. Môžu za to práve spomínané antioxidanty. Jedno jablko denne a ešte aj v dôchodku môžete vidieť to, čo by ste možno ani nechceli. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní