TOP 5 dôvodov, prečo jesť mak: Viete, ako vplýva na naše telo?

TOP 5 dôvodov, prečo jesť mak: Viete, ako vplýva na naše telo?

Mak, to nie sú len makové koláče či šúľance s makom. Tieto drobné sivé až čierne semienka maku siateho, latinsky Papaver somniferum, sa oplatí pridávať do najrôznejších pokrmov a najmä pravidelne využívať v kuchyni. Makom je možné posypať rozličné sladké dobroty. 

Dá sa pridávať do tradičných múčnikov, rovnako je ho však možné prisypať aj do šalátov, ryže, cestovín či rôznych dresingov a omáčok. A verte, že jeho používanie sa skutočne vyplatí. Mak totižto radíme medzi veľmi zdravé potraviny. Obsahuje množstvo živín a telu prospešných látok a priaznivo vplýva na naše kosti, srdce či proces trávenia. V nasledujúcom článku možno o maku zistíte mnoho informácií a faktov, o ktorých ste ani netušili!

1. Je zdrojom základných živín

Ako prvé sa pozrieme na to, čo všetko sa v maku ukrýva. Semienka majú cez 500 kalórií na 100 gramov, čo znamená, že ich treba používať v primeranom množstve. Sú však bohaté na všetky základné makroživiny, ktoré potrebuje človek každodenne prijímať.

Okolo 20 % z hmotnosti semien tvoria dôležité bielkoviny. Taktiež obsahujú sacharidy a z veľkej časti sú tiež tvorené tukmi, pričom ukrývajú najmä dôležité polynenasýtené a mononenasýtené tuky. 

Nutričné hodnoty maku na 100 g približne:

  • 536 kalórií,
  • 21 g bielkovín,
  • 8 g sacharidov, 
  • 42 g tuku, 
  • 25 g vlákniny. 

Mak obsahuje množstvo vitamínov a minerálov:

  • vitamín B,
  • vitamín E,
  • fosfor,
  • mangán,
  • horčík,
  • draslík.

2. Je bohatý na vápnik

Okrem živín je tiež mak zásobárňou mikroživín, a to mnohých dôležitých vitamínov, minerálnych látok aj stopových prvkov. Je zdrojom vitamínu E a rovnako telu doplní niektoré vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej či riboflavínu.

Makové semienka sú však známe najmä svojím vysokým obsahom nenahraditeľného vápnika. V podstate ich radíme medzi najlepšie zdroje vápnika. Môžu obsahovať aj viac ako 1300 mg cenného minerálu, teda viac, ako za deň potrebujeme.

 keď si mak doprajeme v malom množstve, stále telu doplníme slušnú dávku vápnika. Makové semená sú tiež veľmi bohaté na mangán a fosfor, sú i zdrojom horčíka, zinku či železa.

čo obsahuje mak

Zdroj: Shutterstock®

3. Podporuje dobré trávenie

Ako sme spomenuli už vyššie, mak ukrýva okrem tukov a bielkovín aj sacharidy, pričom väčšinu z nich tvorí vláknina. Tá je nevyhnutná najmä pre proces trávenia a činnosť i pohyby čriev. Nedostatok vlákniny môže ľahko spôsobiť tráviace ťažkosti, najmä prispieva k rozvoju zápchy.

Dostatočný príjem vlákniny zabezpečuje živiny pre črevné baktérie, skracuje dobu, počas ktorej je potrava v črevách a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Pre podporu trávenia je tak možné do jedál pridávať i mak. 

4. Má priaznivý vplyv na kvalitu kostí

Makové semená a rovnako i makový olej, ktorý sa z nich vyrába, majú priaznivý vplyv na kvalitu a pevnosť kostí. Je to hlavne vďaka vysokému obsahu spomínaného vápnika, ktorý je nevyhnutný pre dobrú kondíciu kostí aj zubov.

Mak je však rovnako zdrojom mnohých ďalších minerálov, ktoré sú pre kosti dôležité. Ide napríklad o meď, fosfor či mangán. Všetky spomenuté minerály prispievajú k ochrane kostí a preventívne pôsobia proti ich oslabovaniu. Spomínaný makový olej sa často využíva ako podporný prostriedok pri liečbe aj prevencii osteoporózy.

zdravé kosti

Zdroj: Shutterstock®

5. Podporuje nervový systém

Semená maku sú prospešné aj pre náš nervový systém. Je to opäť najmä vďaka rozličným minerálom, ktoré sú nevyhnutné pre činnosť a dobré funkcie mozgu. Spomenúť môžeme horčík. Mak je okrem toho prirodzeným zdrojom alkaloidov a má upokojujúci účinok na psychiku.

Môže byť veľmi nápomocný pri rôznych neurózach či nadmernom strese. Rovnako môžu makové semená zmierňovať nespavosť a skvalitňovať spánok. 

6. Pomáha srdcu

Chutný mak sa oplatí pravidelne konzumovať aj preto, lebo priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém a naše srdce. Napomáha napríklad regulovať krvný tlak, a to okrem iného i vďaka obsahu dôležitého draslíka. Vysoký tlak je pritom rizikovým faktorom mnohých vážnych srdcovo-cievnych ochorení, preto ho neradno podceňovať a ignorovať.

Pre srdce a cievny systém sú dôležité aj zdravé tuky, ktoré mak rovnako obsahuje. Prínosná je v tomto smere aj konzumácia spomínaného makového oleja, ktorý je plný esenciálnych mastných kyselín. Tie prispievajú k prevencii srdcových ochorení a priaznivo vplývajú aj na pamäť. 

Odporúčame: Vplyv zdravého stravovania: Čo sa stane s telom, keď začneme jesť zdravšie?

vplyv maku na srdce

Zdroj: Shutterstock®

7. Pôsobí analgeticky

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že mak má vďaka svojmu jedinečnému zloženiu taktiež analgetické účinky. Môže teda pomôcť zmierniť bolesti, napríklad aj bolesti hlavy či chrbta. V tomto smere býva veľmi nápomocný spomínaný makový olej. Ten je vhodný aj na uvoľňujúcu masáž, ktorá môže pomôcť pri bolestiach i svalových kŕčoch.

V závere môžeme ešte spomenúť, že makové semená majú vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv taktiež na kvalitu pokožky, vlasov a nechtov. 

Aktualizovaný článok: 21.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní