Ako používať esenciálne oleje? Tu je 7 tipov na účinné a bezpečné použitie

Ako používať esenciálne oleje? Tu je 7 tipov na účinné a bezpečné použitie

Pod pojmom esenciálny olej rozumieme prchavú kvapalinu rastlinného pôvodu, ktorá je spravidla charakteristická osobitou vôňou. Tieto kvapaliny sú tiež často nazývané aj ako éterické oleje či silice. Vyrábajú sa rôznymi spôsobmi (napr. lisovaním či destiláciou) z rozličných častí rastlín, a to kvetov, dreva, kôry, semien, plodov i listov. Uplatnenie našli v aromaterapii aj farmaceutickom či kozmetickom priemysle. Ani zďaleka však nejde len o akési vône. Mnohé majú priaznivý vplyv na naše telo aj myseľ a môžu pomôcť pri rôznorodých neduhoch. Poznáme napríklad esenciálne oleje proti stresu či bolestiam hlavy, iné sa zase oplatí vyskúšať, ak vás trápi akné, problematická pleť a iné kožné ťažkosti. Éterické oleje je však v prvom rade potrebné vedieť správne, účinne a bezpečne používať. Ako na to?

Inhalácia

Éterické oleje slúžia v rámci aromaterapie v prvom rade na inhaláciu, pričom táto metóda použitia spravidla zabezpečuje najrýchlejší účinok. Ako prvý spôsob použitia esenciálneho oleje môžeme spomenúť naparovanie. Pridáme pár kvapiek oleja (pokojne 1 či 2) do nádoby s horúcou vodou, nakloníme sa nad ňu, hlavu prekryjeme uterákom a zhlboka inhalujeme okolo 5 až 7 minút. Naparovanie s tým správnym olejom má priaznivý vplyv na dýchacie cesty, môže ich napríklad pomôcť uvoľniť počas nádchy. Rovnako to pomáha pri zápaloch dýchacích ciest. Napríklad eukalyptový olej takto pomôže pri upchatých dutinách, kašli a nachladnutí.

Odporúčame: Obľúbená izbová rastlina s nízkymi nárokmi: Ako sa starať o svokrin jazyk?

esenciálny olej do difuzéra

Zdroj: Shutterstock®

Difuzér, aromalampy

Éterický olej možno inhalovať aj ďalšími spôsobmi. Ako prvé je ho možné vdychovať aj priamo z malej fľaštičky či servítky, na ktorú pridáme zopár kvapiek silice. Takýmto spôsobom napríklad pomáha levanduľový olej pri strese a napätí. Vhodné je však použiť aj difuzér, aromalampu či zvlhčovače ovzdušia, ktoré pomôžu vôňu oleja rozptýliť po celej miestnosti a my ju môžeme inhalovať napríklad pri čítaní kníh, oddychu či pozeraní televízora. Následne stačí vybrať už len vhodný esenciálny olej. Vyberajte podľa účinkov, ale aj vôní, ktoré sa vám páčia.

Aplikácia na pokožku

Esenciálne oleje možno nielen inhalovať, ale aj zvonka používať na pokožku. Mnohé majú antibakteriálne či protizápalové účinky a napomáhajú hojiť kožu. Môžu tak byť veľkým pomocníkom pri rozličných kožných ochoreniach aj ranách. Pri aplikácii éterických olejov na pokožku však treba dávať pozor. Väčšina z nich pôsobí na kožu či sliznice dráždivo, a preto sa používajú v zriedenej forme. Možno ich pridať do vody a aplikovať na pleť pomocou vatového tampóna. Takýmto spôsobom môžete na prípravu domácej pleťovej vody na akné a vyrážky použiť napríklad tea tree olej. Esenciálne oleje možno pridať aj do nejakého základného rastlinného oleja (kokosového, olivového, arganového) a takto aplikovať na pokožku tváre a tela. Éterické oleje tiež môžeme v malom množstve pridávať aj do obľúbenej pleťovej, telovej či vlasovej kozmetiky. 

esenciálny olej

Zdroj: Shutterstock®

Masáže

Esenciálne oleje nájdu uplatnenie aj pri domácich masážach tela či nôh. V tomto prípade opäť platí, že je ich potrebné pri použití na pokožku zriediť. Pridávajú sa buď priamo do nejakého masážneho oleja či iného rastlinného oleja, ktorý je vhodný na masáž. Rozličné esenciálne oleje takýmto spôsobom môžu pomôcť lepšie uvoľniť telo, zbaviť ho stresu a nervozity, podporia tiež prekrvenie či prinesú úľavu od boľavých a unavených svalov. Pri masáži je napríklad vhodné do základného oleja pridať olej Ylang Ylang, ktorý zmierni pocity podráždenia a nervového napätia. Masáž s použitím rozmarínového esenciálneho oleja zase zmierni svalové kŕče. 

Kúpeľ

Kúpeľ s použitím nejakého esenciálneho oleja ponúka hneď dvojitý účinok tejto prchavej kvapaliny rastlinného pôvodu. Éterický olej totižto počas kúpeľa pôsobí aj priamo na pokožku, no rovnako dochádza i k jeho inhalácii. Pri kožných problémoch neváhajte do vane s príjemne teplou vodou pridať napríklad čajovníkový, harmančekový či citrusový esenciálny olej. Ak potrebujete relaxačný kúpeľ na uvoľnenie, zníženie stresu či zmiernenie nespavosti, zvoľte levanduľový či rozmarínový olej alebo aj olej z kadidlovníka. Konkrétny éterický olej si opäť môžete vybrať podľa jeho účinkov. 

Na osvieženie vzduchu a dodanie vône

Po esenciálnom oleji môžete siahnuť prakticky vždy, keď potrebujete niekam vniesť príjemnú vôňu. Éterické oleje je vhodné pridať napríklad do doma vyrobených bio čistiacich prípravkov aj osviežovačov vzduchu. V podstate stačí do vody vo fľaštičke s rozprašovačom pridať pár kvapiek silice a prírodný prostriedok na osvieženie vzduchu bez škodlivých látok je hotový. Esenciálny olej je tiež možné nakvapkať na čistú handričku a vhodiť do sušičky. Bielizeň tak bude krásne voňať. Pokvapkanú handričku alebo vatu éterickým olejom môžete zase v bavlnenom vrecúšku položiť na poličku do skrine. V šatníku sa tak rozšíri vôňa a navyše sa zbavíte molí. Vhodný je v tomto smere hlavne levanduľový olej. 

vnútorné užívanie esenciálnych olejov

Zdroj: Shutterstock®

Vnútorné použitie

Niektoré esenciálne oleje možno používať aj zvnútra, no v tomto prípade je potrebné dbať na opatrnosť. Ide totižto o vysoko koncentrované látky, ktoré pri vnútornom užívaní môžu spôsobiť rôzne ťažkosti. Ak sa zvnútra užívajú, spravidla sa nechávajú v malom množstve (1 – 2 kvapky) rozpustiť v pohári vody, taktiež je ich možné zmiešať s iným jedlým rastlinným olejom, mliekom, medom, cukrom a podobne. Pred vnútorným použitím konkrétneho esenciálneho oleja je vhodné sa poradiť s lekárom či iným odborníkom. Pre bezpečnejšie a bezproblémové používanie je však lepšie éterické oleje aplikovať hlavne zvonka.

Neprehliadnite: Dezinfekcia hračiek: Kedy a ako (ne)čistiť plyšákov či stavebnice?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 10.09.20 07:41

ĽŠ
karma
100.00

Esenciálne oleje majú všestranné využitie, je však naozaj potrebné vedieť ich správne, účinne a bezpečne používať; dobrý článok!

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 03.12.20 21:40

SK
karma
113.00

Super článok, ja som zatiaľ nepoužívala esenciálne oleje.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní