Bolesť ucha – čo všetko sa za ňou môže ukrývať?

Bolesť ucha – čo všetko sa za ňou môže ukrývať?

Bolesť ucha býva obzvlášť nepríjemnou záležitosťou. Aj napriek tomu, že uši vedia potrápiť v detstve najmä deti, bolesti neobídu ani dospelých. S bolesťou ucha sú často spojené aj rôzne iné sprievodné príznaky. Ak vás práve ucho nepríjemne bolí, určite premýšľate nad príčinou bolesti. Prinášame vám preto prehľad najčastejších možných príčin spojených s bolesťou ucha.

Neprehliadni: Bolestivý zápal okostice v ústnej dutine: Kedy neodkladať návštevu zubára?

vyšetrenie ucha

Zdroj: Shutterstock®

Bolestivé ucho môže mať rôzne príčiny

Príčin, prečo môže ucho nepríjemne bolieť, je mnoho. Často ide práve o:

  • ,,prefúknutie“ ucha prievanom,
  • problém so zubami alebo krčnou chrbticou,
  • nadbytok nahromadeného ušného mazu a iné.

V horšom prípade môže ísť o úraz. Najčastejšie sa v uchu nachádza zápal, ktorý spôsobuje nepríjemnú bolesť. Ak už uši bolia, návštevu odborníka by ste nemali odkladať, aby problém neprešiel do chronickej podoby, ktorá sa lieči už horšie.

Odporúčame: Čo všetko môže spôsobovať bolesť päty? Tu sú časté príčiny!

zápal vonkajšieho zvukovodu

Zdroj: Shutterstock®

Zápal stredného ucha

Zápal stredného ucha sa najčastejšie vyskytuje práve u tých najmladších, teda u detí. Kým akútna forma zápalu zvyčajne trvá zopár dní, chronický zápal môže potrápiť oveľa dlhšiu dobu, pričom sa rád vracia. Najčastejšie ide o vírusové ochorenie, ktoré postihne horné dýchacie cesty, neskôr ako hnisavý zápal, ktorý spôsobujú baktérie. Nadbytočná zápalová tekutina tlačí na bubienok a bolesť je na svete. Časté sprievodné príznaky sú aj zvýšená teplota, hnačka, vracanie, zhoršiť sa môže aj kvalita sluchu.

Zápal vonkajšieho zvukovodu

Zápal vonkajšieho zvukovodu je nemenej nepríjemný a najčastejšie ho spôsobuje bakteriálna, vírusová alebo hubová infekcia. Tento zápal nám hrozí najmä vtedy, ak sa nachádzame v prostredí, ktoré je vlhké či príliš prašné, pri nesprávnom čistení uší, ale aj pobytom v špinavej vode. Ak je vonkajší zvukovod zapálený, väčšinou pociťujeme aj bolesť uzlín. Prekvapiť nás však môže aj nevoľnosť, výtok z uší, pocit zaľahnutých uší či možné začervenanie kože.

Uši môžu bolieť aj z iných príčin

  • Zuby – napr. ukrytý a hlboký zubný kaz, zápal ďasien, po extrakcii zuba.
  • Chrbtica – najčastejšie ide o bolesť vychádzajúcu z krčnej chrbtice.
  • Bolesť hlavy – nervové zakončenia sú veľmi citlivé, obzvlášť v oblasti hlavy.
  • Mandle – zapálené krčné mandle, možnosťou môže byť ich vybratie.
  • Iná neurologická príčina, ktorá by mala byť vyšetrená špecialistom.

Neprehliadni: Najčastejšie príčiny bolesti kĺbov: Čo všetko ju môže spôsobovať?

čistenie uší

Zdroj: Shutterstock®

Uši by sme nemali zanedbávať

Ušiam neprospieva častý nadmerný hluk (napr. počúvaním hlasnej hudby v slúchadlách) a rovnako sa vyvarujte aj úrazom, ktoré je možné predvídať a eliminovať. Čo sa týka ušnej hygieny, časy, kedy sme si čistili uši vatovými tyčinkami sú preč. Uši majú samočistiacu funkciu a nie je potrebné ich špeciálne čistiť. Čistením uší vatovými tyčinkami by sme si naopak mohli spôsobiť problémy v podobe zatlačenia ušného mazu, čo môže viesť až k nepríjemnému zápalu.

Zaujme ťa aj: Nepríjemná bolesť kolenného kĺbu: Čo za ňou môže stáť?

jablčný ocot

Zdroj: Shutterstock®

Domáca pomoc na boľavé ucho

Boľavé ucho by sme mali ideálne nechať na odborníkov. Ak však nemáte možnosť navštíviť špecialistu hneď, pomôcť vám môžu aj domáce rady a recepty.

  • Hrejivé teplo a obklady: obklady sú účinnou pomocou pri boľavom uchu nielen pre dospelých, ale aj pri deťoch. Stačí, ak nahrajete menší uterák a priložíte ho na oblasť v okolí lícnej kosti a vyššie. Hrejivé teplo sa tak môže dostať až k zvukovodu a dočasne vám uľaviť. 
  • Cesnak a cibuľa: pomôžu vám vtedy, ak vás ucho bolí z dôvodu usadenia infekcie. Ich zázračné pôsobenie spočíva vo vytlačení šťavy z cesnaku či cibule. Potom už len stačí takúto šťavu nakvapkať do postihnutého ucha a nechať pôsobiť. Po pár minútach hlavu vyrovnajte a utrite pokožku handričkou. 
  • Olivový olej: je vhodné použiť vtedy, ak nepoznáme príčinu bolestí. Zopár kvapiek teplého (pozor, nie horúceho!) oleja nakvapkáme do ucha a necháme ho zopár minút pôsobiť. Potom hlavu vyrovnáme a vytečený olej utrieme. 
  • Jablčný ocot: jablčný ocot má rôzne využitie. Vyznačuje sa silným protizápalovým účinkom a dokáže si tak poradiť so začínajúcou infekciou či zápalom. Do ucha nakvapkáme cca 5 kvapiek octu a necháme zhruba 5 minút pôsobiť. Hlavu vyrovnáme a ocot utrieme. 

Neprehliadni: Aké sú príznaky cirhózy pečene? Tieto prejavy nemožno prehliadnuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní