Silne zapáchajúci moč – môže poukazovať na zdravotný problém?

Silne zapáchajúci moč – môže poukazovať na zdravotný problém?

I moč môže byť významným ukazovateľom nášho zdravia. Zmeny v jeho farbe, zápachu či konzistencii môžu neraz signalizovať nejaký zdravotný problém. Moč predstavuje kvapalný odpad vylučovaný obličkami, ktorý je z veľkej časti tvorený hlavne vodou. Okrem toho v jeho zložení nájdeme močovinu (ureu), kyselinu močovú, soli, organické látky a ďalšie zložky. 

Za normálnych okolností je moč svetložltý až jantárový a nemá veľmi výrazný zápach. Zápach je jedinečný pre každého jedinca. Keďže obsiahnutá voda ako taká je bez zápachu, jeho intenzita závisí hlavne od koncentrácie spomínaných odpadových látok. Ak moč obsahuje priveľa odpadov, je koncentrovanejší, čo sa spravidla prejaví aj silnejšou farbou a hlavne intenzívnejším zápachom. Čo všetko môže problém s výrazne zapáchajúcim močom spôsobovať?

Najbežnejšou príčinou je dehydratácia

Vo väčšine prípadov za intenzívnejším zápachom moču stojí dehydratácia, respektíve nedostatok tekutín. Telo je prirodzene dehydrované po noci, preto je napríklad zapáchajúci ranný moč, ktorý je zároveň i viditeľne tmavší, úplne normálny. Počas dňa by sme však zapáchajúci moč ignorovať nemali. Ak navyše navštevujete toaletu len sporadicky, ide o hlavný signál dehydratácie a je čas doplniť telu potrebné tekutiny. Na dehydratáciu vás okrem moču môže upozorniť aj:

  • bolesť hlavy,
  • nadmerná únava,
  • závraty,
  • zhoršená koncentrácia, 
  • podráždenosť,
  • suché sliznice ústnej dutiny,
  • popraskané pery. 

Odporúčame: Vyrobte si Priessnitzov obklad na krk či koleno. Kedy pomôže?

príčiny zapáchajúceho moču

Zdroj: Shutterstock®

Jedlo alebo lieky

Okrem dehydratácie sa zapáchajúci moč môže vyskytovať ešte v niekoľkých ďalších bežných prípadoch, kedy nepredstavuje žiaden vážny zdravotný problém. Intenzitu zápachu moču môžu ovplyvniť napríklad aj mnohé potraviny, ktoré človek bežne konzumuje, respektíve skladba stravy. Napríklad silnejší zápach moču často mávajú jedinci, ktorý vo vyššej miere konzumujú mäso, alebo sú na vysoko bielkovinovej diéte. Zosilniť pach moču môžu pikantné jedlá, špargľa, cesnak, kel, káva aj alkohol. 

Zapáchajúci moč môže byť tiež vedľajším príznakom liekov alebo doplnkov stravy, ktoré jedinec užíva. Dočasné zmeny môže spôsobiť penicilín, aj výživové doplnky s obsahom vitamínu B6 alebo vápnika. 

Infekcie močových ciest

V niektorých prípadoch je silne zapáchajúci moč skutočne prejavom nejakého chorobného stavu. Často ide hlavne o príznak infekcie močových ciest. Celkovo môže zápach poukazovať na prítomnosť baktérií v močovom trakte. Bežným pôvodcom infekcií v tejto oblasti je hlavne baktéria Escherichia coli. Na bakteriálny zápal sú vo vyššej miere náchylné hlavne ženy, a to z dôvodu kratšej močovej rúry. Aj za zapáchajúci moč u bábätka a detí je v mnohých prípadoch zodpovedný hlavne zápal močových ciest. 

Infekcia v močovom trakte sa však okrem zapáchajúceho moču bežne prejavuje mnohými ďalšími príznakmi. Medzi typické prejavy patrí:

  • nutkanie na močenie, 
  • pocit pálenia a rezania pri močení,
  • bolesť v podbrušku,
  • zakalený moč,
  • zvýšená teplota, 
  • u bábätiek a malých detí – podráždenosť, problémy s kŕmením, pomočovanie.

Zapáchajúci moč v tehotenstve

Problém so zapáchajúcim močom sa neraz vyskytuje napríklad aj v tehotenstve. Bežne zaň môže spomínaná dehydratácia, najmä ak mamička podcení pitný režim. Silnejší zápach moču však môže byť prirodzene spôsobený zvýšeným tehotenským hormónom hCG, a to hlavne na začiatku tehotenstva. Rovnako môže u nastávajúcich mamičiek zapáchajúci moč poukazovať na infekciu močových ciest, preto treba sledovať aj výskyt ďalších vyššie spomínaných ťažkostí, ktoré zápal močového traktu sprevádzajú.  

Odporúčame: Ako sa prejavuje tetanus? Čo o tomto vážnom ochorení musíme vedieť?

fenylketonúria

Zdroj: Shutterstock®

Fenylketonúria

Zapáchajúci moč je jedným z charakteristických príznakov dedičnej metabolickej poruchy zvanej fenylketonúria. Toto ochorenie je charakteristické hromadením fenylalanínu v tkanivách a krvi, čo následne zapríčiňuje rozvoj rôznorodých zdravotných ťažkostí. Príčinou je nedostatočná činnosť enzýmu fenylalanínhydroxyláza, čo je spôsobené zdedením chybných génov od matky aj otca. Fenylketonúria sa zisťuje už u novorodencov v rámci celoplošného novorodeneckého skríningu, počas ktorého sa testuje krv odobraná z päty dieťaťa pre odhalenie niektorých genetických ochorení.

Moč osoby s fenylketonúriou zapácha z toho dôvodu, že je ním sčasti vylučovaný neodbúraný fenylalanín. Tento stav sa začne rozvíjať u novorodencov po tom, čo začnú konzumovať mlieko. Neliečená fenylketonúria môže spôsobiť:

  • mentálnu retardáciu,
  • oneskorený vývoj reči,
  • nižší vzrast,
  • kožné problémy,
  • zmenšenie mozgovej časti hlavy. 

Ďalšie možné príčiny zapáchajúceho moču

Za silne zapáchajúcim, prípadne aj inak sfarbeným, močom môžu stáť mnohé ďalšie príčiny, a to napríklad cukrovka (najmä sladkastý zápach moču), tiež niektoré ochorenia pečene a iné choroby obličiek. Rôzne ochorenia sa však spravidla prejavujú rôznorodými príznakmi, preto treba celkovo sledovať svoj zdravotný stav.

Prechodný zápach moču, ktorý sa vyskytuje len krátko a raz za čas nepredstavuje spravidla problém, ak je však u vás zapáchajúci moč prítomný dlhodobo, prípadne sa pridávajú ďalšie sprievodné ťažkosti (napríklad i krv v moči), určite konzultujte zdravotný stav s lekárom. Ten urobí potrebné testy, stanoví diagnózu a podľa toho nariadi vhodnú liečbu.

Odporúčame: Čo zvyšuje riziko rakoviny prostaty? Toto sú hlavné rizikové faktory!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní