Infekcia močových ciest: Kto je najviac ohrozený a aké sú prejavy?

Infekcia močových ciest: Kto je najviac ohrozený a aké sú prejavy?

Zápaly močových ciest predstavujú veľmi rozšírený zdravotný problém. V podstate ich po infekciách dýchacích ciest radíme k najčastejšie sa vyskytujúcim infekčným ochoreniam. Niektorých dokonca zápaly močových ciest nepotrápia len raz, ale objavujú sa u nich pravidelne. Na tento zdravotný problém pritom spravidla upozorní bolesť aj časté nutkanie na močenie. Aké sú hlavné príznaky infekcie močových ciest, čo ochorenie spôsobuje a ako postupovať pre liečbe či prevencii?

Čo je príčinou infekcie močových ciest?

Zápaly močových ciest radíme spravidla medzi bakteriálne infekcie, vo väčšine prípadov sú ich príčinou práve baktérie. Tie sa môžu uchytiť v rôznych častiach močového traktu a vyvolať zápal. Až okolo 80 % infekcií horných aj dolných močových ciest spôsobujú baktérie Escherichia coli, ktoré tvoria bežnú súčasť črevnej flóry človeka. Ak sa však tieto baktérie dostanú do močového traktu (napríklad z konečníka alebo sú zanesené pri pohlavnom styku), môžu vyvolať ťažkosti. Najrizikovejšiu skupinu pritom tvoria ženy v reprodukčnom veku. Ženy sú náchylnejšie na zápaly močových ciest, a to v prvom rade z dôvodu kratšej močovej rúry (v porovnaní s mužmi).

Infekcia močových ciest tiež môže potrápiť tehotné ženy, ale aj deti. Mužov trápia infekcie močového ústrojenstva skôr vo vyššom veku, pričom neraz bývajú spojené s ochorením prostaty. K rizikovým faktorom, respektíve k faktorom, ktoré môžu zvyšovať riziko rozvoja tohto zdravotného problému, patrí:

  • nedostatočný pitný režim,
  • nedostatočná hygiena,
  • zadržiavanie močenia,
  • oslabená imunita,
  • cukrovka (i ľudia s diabetom častejšie trpia na infekcie močových ciest),
  • vrodené vývojové vady močovej rúry a mechúra,
  • pozápalové zúženie močových ciest.

Odporúčame: ​Jednoduché cviky na krčnú chrbticu – zatočia s nepríjemnou bolesťou

prejavy infekcie močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa zápal močových ciest prejavuje?

Zápal močových ciest bežne sprevádza celý rad charakteristických príznakov, ktoré bývajú do veľkej miery veľmi podobné u mužov aj žien. Na infekciu v prvom rade upozorňujú rôznorodé ťažkosti spojené s močením. Močenie môže byť v priebehu infekcie veľmi nepríjemné a sprevádzané palením, rezaním, v horšom prípade i výraznejšou bolesťou. Bežným javom je, že pacient má problém vymočiť sa a stále pociťuje, že mechúr je nedostatočne vyprázdnený. V súvislosti s neúplným vyprázdňovaním vzniká aj ďalší sprievodný príznak, a to časté nutkanie na močenie. Pri infekcii močových ciest sa môže objaviť aj:

  • bolesť v podbrušku,
  • zapáchajúci moč,
  • zakalený moč, 
  • moč s prímesou krvi (červeno alebo ružovo sfarbený moč),
  • zvýšená teplota,
  • nadmerná únava.

Vo všeobecnosti však príznaky infekcie močových ciest bývajú u mužov o niečo miernejšie. Ak sa infekcia dostane do vyšších častí močového ústrojenstva, teda napríklad do obličiek, objaviť sa môžu vážnejšie ťažkosti, vrátane nevoľnosti, zvracania, bolesti v bedrách, horúčok aj zimnice. Na zápal močových ciest u detí taktiež upozorňuje časté močenie len malého množstva moču, prípadne dlhšie nemočenie alebo pomočovanie, dieťa sa tiež môže sťažovať na bolesti v bruchu. U najmenších (približne do 2 rokov) však bývajú príznaky pomerne nešpecifické, často sa objavuje hlavne letargia, plač, podráždenosť, horúčky i hnačky.

Odporúčame: Žlčníková diéta: Ktoré potraviny sú vhodné a ktoré naopak nie?

liečba infekcie močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba ochorenia?

Mohlo by sa zdať, že infekcia močových ciest je úplne bežným problémom, ktorý skrátka postupne odznie. Liečbu však neradno podceňovať. Neliečená infekcia sa totiž môže stať chronickou alebo sa taktiež môže ďalej šíriť a postihnúť napríklad aj obličky, čo následne vedie k rozvoju vážnejšieho stavu. Taktiež je nevyhnutná návšteva lekára v prípade podozrenia na zápal močových ciest počas tehotenstva. V druhom aj treťom trimestri totiž môže infekcia ohrozovať plod. Pri diagnostike lekár spravidla zhodnocuje prítomné príznaky u pacienta, pristúpiť môže k vyšetreniu podbruška pohmatom, taktiež býva bežne potrebné vyšetrenie moču.

Pri komplikovanejších infekciách tiež môže byť potrebné ultrazvukové vyšetrenie močového ústrojenstva. Bežné akútne infekcie močových ciest sú spravidla dobre liečiteľné bežnými antibiotikami. Pri liečbe má význam oddychový režim a dostatočný príjem tekutín. Na popíjanie počas dňa je vhodná voda, nesýtené minerálne vody aj urologické čaje. Liečbu je tiež možné podporiť voľnopredajnými výživovými doplnkami z lekárne (napr. extrakty z brusnice). Taktiež je vhodné klásť dôraz na dostatočnú hygienu a zdržovať sa pohlavného styku. 

bylinky na močové cesty

Zdroj: Shutterstock®

Pri liečbe môžu byť užitoční aj prírodní pomocníci

I ľudová medicína má svoje overené postupy pri liečbe zápalov močových ciest. Rôzne bylinky môžu slúžiť ako účinné podporné prostriedky pri liečbe infekcie. Bylinky je možné vnútorne užívať vo forme čajov alebo tinktúr, taktiež zvonka vo forme sedacích kúpeľov. Skvelým pomocníkom je napríklad medvedica lekárska, ktorá je charakteristická svojimi červenými guľovitými plodmi. Na liečebné účely sa využívajú listy. Čaj z medvedice (1 ČL sušených listov na 2 dcl vody) účinne prečisťuje močové cesty a podporuje liečbu infekcie močového mechúra aj obličiek. Medzi ďalšie bylinky, ktoré sa osvedčili pri spomínaných ťažkostiach s močovým ústrojenstvom a ktoré poľahky zoženiete i v lekárni, patria:

  • breza previsnutá,
  • praslička roľná,
  • lipkavec pravý, 
  • zlatobyľ obyčajná,
  • kapucínka väčšia,
  • vŕbovka malokvetá (pre mužov pri problémoch s prostatou),
  • repík a harmanček (formou sedacieho kúpeľa).

Odporúčame: Ako sa prejavuje pásomnica v tele? Toto sú hlavné príznaky nákazy!

prevencia infekcie močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

Spoznajte hlavné zásady prevencie!

V súvislosti s rôznymi ochoreniami je vhodné myslieť v prvom rade na ich prevenciu. Mnohým ochoreniam sa totižto dá tými správnymi krokmi prechádzať alebo je možné minimálne znížiť riziko ich rozvoja. Na prevenciu infekcií močových ciest by dozaista mali o to viac myslieť osoby, u ktorých sa tento problém už opakovane vyskytol. Medzi hlavné zásady prevencie môžeme zaradiť nasledovné opatrenia:

  • dostatočný príjem tekutín (aspoň 2 až 2,5 l),
  • pravidelnú návštevu toalety (nezadržiavať moč),
  • dôkladnú hygienu po použití toalety, pohlavnom styku aj počas menštruácie, 
  • nosenie kvalitnej bavlnenej spodnej bielizne, vyhýbanie sa tesnej bielizni,
  • výmenu mokrých plaviek po kúpaní,
  • v prípade opakovaných infekcií užívanie podporných doplnkov stravy pre zdravé močové cesty.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní