Zápal sedacieho nervu: Ako uvoľniť bolesť pri ischiase?

Zápal sedacieho nervu: Ako uvoľniť bolesť pri ischiase?

Zápal sedacieho nervu predstavuje spravidla bolestivý zdravotný problém. Toto ochorenie je tiež známe pod názvom ischias. Sedací nerv, latinsky Nervus ischiadicus, predstavuje najväčší nerv v našom tele. Jeho priemer je približne 1 cm, hrubý je asi ako malíček na ruke. Vetvy nervu odstupujú z koreňov driekovej a krížovej miechy, prebiehajú od zadnej časti panvy po sedacích svaloch a ďalej dole každou končatinou až k chodidlám. Inervujú rozsiahlu časť nôh.

Ischias pritom vzniká hlavne ako následok útlaku, dráždenia a poškodenia sedacieho nervu, čo sa prejavuje najmä intenzívnou bolesťou, ale aj ďalšími ťažkosťami. Čo všetko však môže byť príčinou ischiasu, aké sú charakteristické príznaky ochorenia a ako prebieha jeho liečba? Zistite viac v našom článku!

Odporúčame: Ako sa prejavuje pruh? Odhaľte príčiny problému aj zásady prevencie!

sedací nerv

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príčiny ischiasu?

Ischias je často záležitosťou najmä osôb vo veku od 30 do 50 rokov. I keď má tento zdravotný problém vyššie zastúpenie v mužskej populácii, neraz sa s ním stretávajú i tehotné ženy, a to i kvôli pretrvávajúcemu tlaku na sedací nerv, ktorý vyvíja zväčšujúca sa maternica. Ako sme už spomenuli v úvode, k ischiasu vo všeobecnosti dochádza práve vtedy, ak je sedací nerv dlhšie neprimerane utláčaný alebo dráždený. Veľmi častou príčinou zápalu sedacieho nervu je v prvom rade hernia disku, respektíve vysunutie medzistavcovej platničky. Tá môže zacviknúť či tlačiť na nerv, čo následne môže viesť k rozvoju zápalu. K rozličným príčinám, ktoré môžu podnietiť rozvoj ischiasu, môžeme pridať:

  • degeneratívne zmeny platničiek alebo chrbtice,
  • posun stavca chrbtice voči druhému stavcu (spondylolistéza),
  • zúžený chrbticový kanál,
  • prechladnutie chrbta a bedier,
  • neprimeraný ťah v oblasti, seknutie,
  • zápal v oblasti chrbtice
  • úraz, poranenia chrbtice, zlomeniny stavcov.

Zvyšovať riziko rozvoja problémov so sedacím nervom môžu mnohé ďalšie rizikové faktory, vrátane sedavého životného štýlu, nedostatku pohybu a dlhého sedenia. Riziko môže zvyšovať dlhodobá práca v jednej polohe, zlé držanie tela, veľká fyzická záťaž (prudký pohyb, namáhavá práca) aj nadváha a obezita.

Odporúčame: Ako sa prenáša kvapavka? Bez liečby hrozia vážne problémy!

prejavy ischiasu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa zápal sedacieho nervu prejavuje?

Pre zápal sedacieho nervu je najcharakteristickejším príznakom práve bolesť, ktorú vyvoláva dráždenie nervov vychádzajúcich z miechy v driekovej alebo krížovej oblasti. Bolesť môže byť veľmi intenzívna a pichľavá, bodavá či pálivá, môže vyžarovať cez zadok a zadnú časť stehna do dolnej končatiny až po oblasť prstov na nohách. Prítomná býva aj v dolnej časti chrbta. Bolesti sa môžu v určitých situáciách značne zhoršovať, a to najmä pri prudkých pohyboch alebo v predklone, pri kašľaní alebo kýchaní, dlhom sedení alebo dlhom státí či v noci. Príznaky pritom bývajú častejšie prítomné len na jednej strane tela, teda na jednej strane zadku a v jednej končatine. Pri ischiase sa môžu ďalej objavovať:

  • pocity mravčenia alebo tŕpnutia v dolnej končatine,
  • ochabnutie svalov dolnej končatiny až necitlivosť,
  • obmedzenie mobility,
  • oslabená funkčnosť nohy (podlamovanie kolena),
  • vo vážnejších prípadoch problémy s vyprázdňovaním stolice alebo moču.
liečba ischiasu

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba ochorenia?

Liečba ischiasu trvá spravidla niekoľko týždňov, niekedy však aj vyše dvoch mesiacov. Pri liečbe zápalu sedacieho nervu sa v prvom rade uplatňuje primeraný pokojový režim (nie však úplne vylúčenie akejkoľvek fyzickej aktivity), vďaka ktorému sa spravidla stav postupne prirodzene zlepší. Pri vážnych ťažkostiach poukazujúcich na zápal sedacieho nervu sa neváhajte obrátiť na lekára, ktorý najlepšie určí príčinu ťažkostí a stanoví vhodnú liečbu. Potrebná môže byť spolupráca s neurológom či fyzioterapeutom. Na tlmenie bolesti sú spravidla vhodné i voľnopredajné lieky (analgetiká), dobrým pomocníkom však bývajú aj teplé alebo studené obklady. Zistite sami, ktoré vám lepšie zaberajú, prípadne ich odborníci odporúčajú aj striedať. 

Podľa potreby môže lekár predpísať ďalšie liečivá, napríklad aj kortikosteroidy či lieky na regeneráciu nervov. Pri liečbe ischiasu sa ďalej uplatňujú napríklad aj masáže, fyzioterapia, akupunktúra, hydroterapia, obstreky, elektroliečba či kúpeľná liečba. V niektorých prípadoch môže byť potrebná chirurgická liečba, a to spravidla na odstránenie primárneho problému, ktorý spôsobil ischias (napríklad pri vyskočenej či dislokovanej platničke alebo iných problémoch s chrbticou). 

Dôležité je však myslieť aj na prevenciu problému. Preventívne opatrenia zahŕňajú:

  • správne držanie tela,
  • pravidelný pohyb a dostatok fyzickej aktivity,
  • vyhýbanie sa sedavému spôsobu života, 
  • vyhýbanie sa nevhodnému postupu pri zdvíhaní a držaní bremien,
  • pravidelné menenie polôh a prestávky pri dlhom sedení, 
  • ochranu pred prechladnutím pohybového aparátu,
  • spánok na vhodnom matraci,
  • udržiavanie si primeranej váhy.

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny pažeráka? Toto treba vedieť!

Úľavu od ťažkostí prinesú správne cviky

Hoci je pri liečbe ischiasu vhodný hlavne pokojový režim, to neznamená, že by sa mal človek strániť akéhokoľvek pohybu, práve naopak. Je potrebné do primeranej miery zostať aktívny. Tie správne cviky môžu pomôcť i v značnej miere zmenšiť nepríjemné bolesti. Vyskúšať môžete napríklad i tento strečingový cvik:

  • Ľahnite si na podložku na chrbát a obe nohy nechajte pokrčené v kolenách.
  • Následne členok ľavej nohy vyložte na koleno pravej nohy.
  • Potom rukami uchopte zospodu stehno dolnej končatiny a pritiahnite k hrudníku.
  • Dávajte pozor na to, aby hlava zostala na podložke. V tejto polohe zotrvajte asi 10 až 15 sekúnd.
  • Potom pomaly uvoľnite, vráťte sa do počiatočnej polohy a chvíľu si oddýchnite.

Následne cvik zopakujte aj na opačnú stranu a celé cvičenie opakujte v troch sériách. Pri akomkoľvek cvičení s ischiasom si však vždy dávajte pozor a nikdy necvičte napriek veľkej bolesti. Sériu cvikov zameraných na zmiernenie bolesti súvisiacej so sedacím nervom nájdete aj vo videu vyššie. Pri ischiase sa však s ohľadom na výber vhodnej pohybovej aktivity neváhajte obrátiť aj na pomoc odborníka, ktorý vie najlepšie stanoviť najvhodnejšie cviky pre konkrétneho pacienta. 

Pomáha pri ischiase chlad alebo teplo?

Pri ischiase môžete použiť aj obklady. Samozrejme, prvé dní sa neodporúčajú teplé obklady, pretože teplo by mohlo zhoršiť zápal. V prvé dní môžete zvoliť aplikáciu studených obkladov. Jednoducho do uteráka zabaľte mrazený hrášok alebo inú zeleninu a priložte na bolestivé miesto. Studený obklad pomáha znížiť opuch. Skúsiť môžete aj Priessnitzov obklad.

Po približne 3 dňoch môžete zvoliť aplikáciu suchého tepla. Vyhrievanie oblasti krížovej chrbtice pomáha uvoľniť svalstvo a tým pádom zmierniť bolesť. Dozaista sa vyhnite mokrému teplu, napríklad horúcemu kúpeľu. 

Aktualizovaný článok: 24.3.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janko Hrasko 23.08.23 13:10

JH
karma
-1.00

Zdravím vás. Pred niekoľkými rokmi som zažil veľmi nepríjemnú situáciu spojenú s bolestivým zápalom sedacieho nervu. Sedel som nekonečné hodiny pred počítačom a zanedbával som svoje zdravie. Vtedy som si ešte neuvedomoval, aký dôležitý je pohyb a správna poloha tela pri dlhodobom sedení. Dni plynuli a ja som začal pociťovať jemné pálenie a necitlivosť v oblasti krížov. Vzal som to však na ľahkú váhu a myslel som si, že sa to samo upraví. No postupom času sa bolesť stala neúnosnou. Cítil som ostrú, šľahajúcu bolesť, ktorá sa šírila z mojich bedier až dolu do nôh. Povedala mi, že jej mama, ktorá rovnako pracovala v kancelárii, mala podobný problém. Po prečítaní článku mi bolo viac ako jasné, že sa moja bolesť skutočne týka zápalu sedacieho nervu. Po niekoľkých vyšetreniach sa mi diagnóza potvrdila a lekár mi predpísal vhodnú liečbu a poskytol mi rady a odporúčania. Počas liečby som sa snažil dodržiavať pokyny vrátane zlepšenia sedenia a dávania si pozor na chlad ako taký. K tomu samozrejme pravidelné cvičenia a fyzioterapia sa stali súčasťou môjho každodenného života.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní