Vyrobte si Priessnitzov obklad na bolesť v krku či kolene. Kedy pomôže?

Vyrobte si Priessnitzov obklad na bolesť v krku či kolene. Kedy pomôže?

Pociťovanie bolesti je vždy veľmi nepríjemné. I malá bolesť vie človeku poriadne otráviť deň a neraz aj narušiť plány, nieto ešte, ak je naozaj intenzívna. Bežne človeka potrápi napríklad bolesť zuba, hlavy, brucha, svalov či kĺbov. Stáť za nimi môže ochorenie, úraz, v súvislosti s pohybovým aparátom aj nadmerná fyzická záťaž. 

Pri bolesti pritom ľudia často siahajú po voľnopredajných analgetikách, ktoré prinesú rýchlu úľavu. Ak je však bolesť dlhodobým problémom, určite je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Pri niektorých druhoch bolesti môže byť veľmi nápomocný takzvaný Priessnitzov obklad. Čo je Priessnitzov zábal, pri ktorých ochoreniach obklad pomôže, ako pôsobí a ako pripraviť Priessnitzov zábal?

Ako funguje Priessnitzov obklad?

Priessnitzov obklad, tiež Priessnitzov zábal, predstavuje studený zaparovací obklad, ktorý je určený na lokálnu aplikáciu na povrch tela. Používa sa s cieľom zlepšiť prekrvenie v mieste priloženia, čím napomáha podporovať procesy hojenia v tele a neraz i tlmiť nepríjemné sprievodné príznaky zdravotného problému, akým je i bolesť.

Často sa aplikuje hlavne na krk, tiež na kĺby. Priessnitzov obklad predstavuje prírodnú metódu, respektíve ľudový recept, ktorý sa už takmer dve storočia uplatňuje pri riešení viacerých zdravotných ťažkostí.

Vynálezcom a propagátorom tejto metódy bol Vincenz Priessnitz, ktorý na začiatku 19. storočia položil základy modernej vodoliečby. Zaoberal sa prírodným liečiteľstvom, presadzoval myšlienky liečivých účinkov čerstvého vzduchu, čistej horskej vody, pohybu a práce. I vďaka nemu sa vodoliečebné procedúry a kúpeľné zariadenia rozšírili po celej Európe. 

Odporúčame: Lipómy – neškodné hrčky na tele alebo vážny zdravotný problém?

bolesť hrdla

Zdroj: Shutterstock®

Pri akých ochoreniach a zdravotných problémoch pomáhajú Priessnitzove obklady?

Vo všeobecnosti sa Priessnitzov obklad uplatňuje hlavne pri bolestiach hrdla, ochoreniach dýchacích ciest, horúčke, ale aj problémoch s pohybovým aparátom. Aplikované obklady na kĺby zmierňujú sprievodné ťažkostí ochorení kĺbov, hlavne bolesť. Uvoľňujú zvýšený svalový tonus (hypertonus) okolo kĺbu, tiež podporujú liečbu zápalových procesov v kĺboch či šľachách. 

Kedy použiť Priessnitzove obklady:

  • suchý a dráždivý kašeľ,
  • horúčkové stavy,
  • bronchitída,
  • bolesť hrdla spôsobená zápalom krčných mandlí (angínou),
  • zápal sliznice hltana (faryngitída),
  • zápaly nosových dutín,
  • zápal pažeráka,
  • svalové napätie,
  • modriny a opuchy, výrony kĺbov,
  • reumatické ochorenia.

Princíp fungovania – ako Priessnitzov obklad pôsobí v mieste aplikácie?

Priessnitzov obklad sa vždy na postihnuté miesto prikladá na pár hodín, zvyčajne sa odporúčajú dve, maximálne tri hodiny. Následne je možné pri akútnych ťažkostiach postup aplikácie obkladu druhýkrát počas jedného dňa opakovať, a to približne po 3 až 4 hodinách. 

Priessnitzov obklad nikdy nenechávame pôsobiť počas noci. U detí sa odporúča ponechať zábal len 1,5 hodiny, prípadne je vhodné sa o použití poradiť priamo s pediatrom.

Počas doby aplikácie obklad účinkuje a pôsobí v troch fázach:

  • hypotermická fáza – na prvé 2 až 3 minúty sa teplota v mieste pôsobenia zníži a dôjde k zúženiu ciev, čo odborne nazývame vazokonstrikcia,

  • izotermická fáza – v tejto fáze sa teplota stabilizuje, zúžené cievy sa rozširujú (odborne vazodilatácia), trvanie fázy je približne 30 až 40 minút,
  • hypertermická fáza – posledná fáza trvá 60 až 80 minút, dochádza k zvýšeniu teploty a následnému prehrievaniu v mieste pôsobenia.

Kontraindikácie pre používanie Priessnitzovho obkladu

Obklad nepoužívame na infikované miesta, zle sa hojace otvorené rany či pokožku postihnutú nejakým ochorením, napríklad ekzémom. Aplikovanie Priessnitzovho obkladu nemusí byť vhodné pri poruchách cirkulácie a zvýšenom riziku trombózy, pri srdcových ochoreniach, zvýšenej citlivosti na chlad, ochoreniach štítnej žľazy či cukrovke.

Ak máte pochybnosti o tom, či je vhodné nechať pôsobiť tento zábal na tele, konzultujte to s lekárom.

Odporúčame: Postihuje hemofília len mužov? Odhaľte jej príčiny i prejavy

obklad na koleno

Zdroj: Shutterstock®

Na ktoré časti tela možno pripraviť Priessnitzov obklad?

Dnes je možné pomôcku vo forme Priessnitzovho obkladu i zakúpiť, no nie je problém si ho vyrobiť aj doma. Priessnitzove obklady možno prikladať na:

  • krk (pri bolestiach hrdla, zápalových ochoreniach horných dýchacích ciest),
  • hrudník (pri horúčke alebo suchom a dráždivom kašli),
  • boľavé kĺby (koleno, členky, rameno, lakeť) a svaly.

Ako si urobiť Priessnitzov obklad?

Na prípravu obkladu nám postačí len pár vecí. V prvom rade budeme potrebovať tenšiu látku, ktorú namočíme do studenej vody. Látku následne vyžmýkame (aby z nej úplne netiekla vody) a priložíme na postihnutú oblasť. Poriadne ju ku koži pritlačíme, mala by dobre priliehať. Nasleduje druhá vrstva, ktorá by mala byť nepremokavá. Ideálne je použiť nejaký igelit (napr. mikroténové vrecúško).

Na záver sa všetko obalí suchou hrubou látkou, napríklad šatkou, šálom, utierkou a podobne. Nakoniec už necháme obklad len pôsobiť, a to 2 až 3 hodiny. Ako sme uviedli vyššie, po ďalších 3 až 4 hodinách je možné obklad použiť znova. 

Článok aktualizovaný 29.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní