Očný herpes: Prečo vzniká a aké sú jeho základné symptómy?

Očný herpes: Prečo vzniká a aké sú jeho základné symptómy?

Keď sa povie herpes, väčšina ľudí si najskôr spomenie pravdepodobne na nepríjemný opar na perách. Toto ochorenie spôsobuje zástupca zo skupiny takzvaných herpetických vírusov, ktoré sú v ľudskej populácii značne rozšírené. Vedeli ste však o tom, že herpes sa nemusí objavovať len v okolí úst? Vyskytnúť sa totiž môžu i takzvané herpetické očné infekcie. Ako sa prejavuje herpes na oku a ako prebieha jeho liečba?

Čo spôsobuje herpetické infekcie?

Pôvodcom herpetických infekcií u človeka sú viaceré herpetické vírusy, ktoré patria k najrozšírenejším vírusom v ľudskej populácii. Najčastejším vyvolávačom vírusových ochorení u človeka je pritom takzvaný Herpes simplex vírus. Rozlišujeme dva typy tohto vírusu, a to Herpes simplex vírus 1 a Herpes simplex vírus 2.

  • Herpes simplex vírus 1 označujeme HSV-1. Jeho nositeľom je okolo 85 až 90 % populácie. Vírus tohto typu je zodpovedný predovšetkým za orálny herpes, čiže spôsobuje opar v oblasti pier. Infekcia sa však môže prejaviť aj na iných častiach tváre, prípadne na hornej časti tela. Postihnúť môže oblasť okolo nosa, ako aj jazyk alebo oči.
  • Herpes simplex vírus 2 označujeme HSV-2. Tento typ vírusu zapríčiňuje predovšetkým infekcie na mužských alebo ženských genitáliách. Prejavuje sa teda najmä na vonkajších pohlavných orgánoch, prípadne na dolnej časti tela.

Odporúčame: Preeklampsia v tehotenstve: Aké sú príznaky a najväčšie riziká?

herpetický vírus

Zdroj: Shutterstock®

Prečo a kedy vzniká očný herpes?

Herpetické vírusy sa vo všeobecnosti prenášajú rôznymi cestami. Zdrojom nákazy je bežne hlavne infikovaný jedinec. Pre Herpes simplex vírus 1 je charakteristický prenos prostredníctvom infikovaných slín. Človek sa tak môže nakaziť priamym kontaktom s infikovanou osobou, napríklad pri bozkávaní, a to najmä v prípade, ak sú u infikovanej osoby prítomné čerstvé prejavy ochorenia. Herpes simplex vírus 2 sa najčastejšie prenáša pohlavným stykom s infikovanou osobou prostredníctvom infikovaných genitálnych sekrétov. 

Konkrétne očný herpes je vo väčšine prípadov vyvolaný práve prvým typom vírusu Herpes simplex (HSV-1). Do oblasti očí je možné infekciu napríklad i zaniesť pri dotyku oka po prechádzajúcom kontakte s aktívnym ložiskom (napr. na perách).  Je však potrebné zmieniť, že ak sa človek raz nakazí vírusom Herpes simplex, tento vírus v jeho tele pretrváva celý život. Skrýva sa v nervových bunkách v takzvanom latentnom štádiu, respektíve v neaktívnej forme. Spomínané herpetické vírusy tak u človeka často spôsobujú opakované infekcie.

K opätovnému prepuknutiu infekcie môže prispieť:

  • pokles imunity,
  • horúčka alebo choroby,
  • nadmerný stres,
  • silná duševná záťaž,
  • spálenie pokožky slnkom,
  • predchádzajúci operačný zákrok,
  • vážna fyzická trauma,
  • hormonálne zmeny.

Ako sa prejavuje očný herpes?

Herpes v očiach môže vyvolávať viaceré zdravotné ťažkosti, neraz i veľmi vážne. V najzávažnejších prípadoch môže herpetická infekcia oka viesť k trvalým poruchám videnia až oslepnutiu. Vírus pritom môže napadnúť rôzne časti oka. Dôjsť môže k infekcii spojivkového vaku, očných viečok, uveálnej časti oka (zloženej z dúhovky, riasnatého telieska a cievnatky), prípadne môže infekcia prejsť hlbšie do oka a zasiahnuť rohovku, v dôsledku čoho vzniká takzvaná keratitída. Podľa toho, o aký typ infekcie ide, sa môžu i sčasti líšiť jednotlivé príznaky. Aj ich intenzita môže byť odlišná u jednotlivých pacientov.

Vo všeobecnosti očný herpes môžu sprevádzať nasledujúce prejavy (buď na jednom oku, alebo na oboch):

  • pocit cudzieho telesa v oku,
  • opuch na hornom viečku,
  • začervenanie postihnutej oblasti, 
  • slzenie,
  • pálenie a bolesť oka,
  • bolesť hlavy,
  • citlivosť na svetlo,
  • rozmazané videnie,
  • pľuzgieriky a neskôr chrasty na očnom viečku,
  • ťažké otváranie oka, zúžená očná štrbina.

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny pečene? Je príčinou len alkohol?

herpetická infekcia

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba herpetickej infekcie oka?

Liečbu očného herpesu neradno podceňovať. Ťažké neliečené infekcie môžu mať dlhodobé následky, ako sú jazvy na rohovke, zákaly a následné zhoršenie zraku. Kým herpes na perách je možné za bežných okolností dobre preliečiť aj voľnopredajnými prípravkami z lekárne, liečbu očného herpesu je potrebné vložiť do rúk lekárovi. Lekár môže nariadiť liečbu antivirotikami, ktoré môžu byť aplikované lokálne masťami či kvapkami, alebo sú podávané vo forme tabliet. Ako doplnková liečba môžu slúžiť kortikosteroidy, v prípade pridruženej bakteriálnej infekcie sa podávajú aj antibiotiká. 

Pri liečbe je okrem toho nevyhnutné dbať na zvýšenú hygienu. Používajte vlastný uterák, zbytočne sa nedotýkajte infikovaného oka. V rámci podpory liečby je vhodné posilňovať imunitný systém, na tlmenie sprievodných ťažkostí tiež pomáhajú chladivé obklady. Pri svetloplachosti pomôžu okuliare s tmavšími sklami. Liečba herpesu na oku trvá spravidla dlhšie ako liečba orálneho herpesu. Ak nedôjde ku komplikáciám, liečba trvá 2 až 3 týždne. Aj po dostatočnom preliečení však môže dôjsť k opätovnému výskytu infekcie, napríklad pri poklese imunity. 

Odporúčame: Aké sú prejavy psoriázy? Čo ju spôsobuje a aké sú možnosti liečby?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní