Aké sú rizikové faktory rakoviny pečene? Je príčinou len alkohol?

Aké sú rizikové faktory rakoviny pečene? Je príčinou len alkohol?

Rakovina pečene predstavuje skutočne zákerné ochorenie. V mnohých prípadoch totižto prebieha dlhodobo bez príznakov alebo sú signály len veľmi nejasné. Prejavy ochorenia sa spravidla dostavujú až v neskorších štádiách, kedy nádor prerastá do okolitých orgánov a tkanív a tvorí metastázy, čo spôsobuje rozvoj rozličných ťažkostí. Tento druh rakoviny často nemáva veľmi dobrú prognózu, čo sa možností a úspešnosti liečby týka. O to dôležitejšie je poznať rizikové faktory rozvoja ochorenia. Ich elimináciou v možnej miere môžeme prispieť k prevencii ochorenia. Čo všetko teda môže mať vplyv na rozvoj rakoviny pečene?

Genetika

Pri rozvoji rozličných druhov rakoviny často hrajú rolu faktory, ktoré nemožno viac-menej ovplyvniť. Spravidla ide v prvom rade o genetiku, respektíve genetickú predispozíciu. Napríklad niektoré dedičné ochorenia pečene môžu zvyšovať riziko vzniku rakoviny pečene. Určité typy nádorov v pečeni sa môžu rozvinúť u detí s niektorými vrodenými ochoreniami, pri ktorých je postihnutá pečeň, čiže v tomto prípade môže rolu pri vzniku ochorenia opäť zohrávať dedičný faktor. Okrem toho môžeme spomenúť, že riziko rakoviny pečene sa zvyšuje stúpajúcim vekom a u mužov sa toto ochorenie vyskytuje niekoľkokrát častejšie. 

Odporúčame: KVÍZ: Aké sú vaše znalosti o ľudskom tele? Preverte svoje vedomosti!

alkohol

Zdroj: Shutterstock®

Cirhóza pečene a alkoholizmus

Rakovina pečene len zriedkavo vzniká bez nejakého predchádzajúceho chronického ochorenia pečene. Veľmi často sa toto ochorenie spája s cirhózou pečene a alkoholizmom. Výrazným rizikovým faktorom rakoviny pečene je práve nadmerný príjem alkoholu, ktorý zvyšuje riziko mnohých ďalších ochorení. V mnohých prípadoch sa nádor rozvíja z cirhózy pečene, ktorej príčinou je nielen alkohol, ale aj poškodenie v dôsledku vírusov či liekov. Prevencia rakoviny v tomto smere spočíva hlavne v eliminácii nadmernej konzumácie alkoholu. 

Hepatitída

Ďalším rizikovým faktorom rakoviny pečene je zápal pečene, respektíve vírusová hepatitída. Riziková je hlavne chronická infekcia vírusom hepatitídy B alebo C, ktorá v priebehu 10 až 30 rokov môže vyústiť do rakoviny pečene. Napríklad väčšina prípadov hepatitídy typu C prechádza do chronickej, čiže dlhodobej formy, pričom cirhóza sa vyvinie v priebehu 20 rokov až u tretiny pacientov, rakovina pečene približne u každého dvadsiateho pacienta. 

ochorenie pečene

Zdroj: Shutterstock®

Iné ochorenia

Aj mnohé ďalšie ochorenia, ktoré sú u jedinca prítomné, môžu zvyšovať riziko rozvoja rakoviny pečene. Riziko môže v prvom rade zvyšovať takzvaná steatóza pečene. Ide o stukovatenie pečene, ktorého príčinou môže, ale aj nemusí byť alkohol. Inými príčinami sú porucha tukového metabolizmu či obezita. Steatóza môže viesť k zápalovým zmenám v pečeni až k rozvoju steatohepatitídy. Ďalšie poškodenia orgánu môžu viesť až k cirhóze či rakovine pečene. Riziko rakoviny pečene tiež môže zvyšovať cukrovka, chronické zápalové ochorenia tráviaceho traktu aj hemochromatóza (porucha metabolizmu železa) a porfýria (porucha metabolizmu červených krviniek).

Lieky, cigarety, chemické látky

Podporiť rozvoj spomínaného ochorenia môžu aj niektoré lieky, ktoré jedinec pravidelne užíva. Rizikovým faktorom rakoviny pečene je napríklad dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie, ale aj nadmerné užívanie anabolických steroidov. Okrem toho môžu riziko zvyšovať aj cigarety a dlhodobé fajčenie. Rolu pri rozvoji rakoviny pečene môžu zohrávať aj rozličné chemické a toxické látky, ktorým je jedinec vystavený. Za rizikový faktor je považovaná kontaminácia vody arzénom, kontakt s vinylchloridom či hydrazínom alebo dlhotrvajúca expozícia aflatoxínmi.

mastné jedlá

Zdroj: Shutterstock®

Zlé stravovacie návyky

Vplyv na rozvoj zákernej rakoviny pečene môžu mať aj stravovacie návyky jedinca. Rizikovým faktorom je v tomto smere v prvom rade nadmerný príjem nezdravých živočíšnych tukov. Nevhodné stravovacie návyky zahŕňajú aj nedostatočný príjem vlákniny a dôležitých vitamínov a minerálov, taktiež nadmernú konzumáciu spracovaných potravín, ktoré môžu byť zdrojom viacerých škodlivých látok. Nezdravá strava sa v kombinácii s nedostatkom pohybu môže ďalej podieľať na zvyšovaní rizika obezity, ktorá môže spôsobiť vyššie spomínané stukovatenie pečene. 

Iný nádor

Primárne nádory pečene, čiže vznikajúce priamo v pečene, sú pomerne zriedkavé. O niečo častejšie sa vyskytujú sekundárne nádory. V takomto prípade je príčinou rakoviny pečene nádor v inej časti tela, pričom sa metastázy z tohto nádoru dostanú do pečene. Najčastejšie do pečene metastázujú nádory v brušnej dutine. Pečeň sa môže stať miestom vzdialených ložísk nádorov v hrubom čreve, pankrease, žalúdku, ale aj v obličkách či pľúcach. U mužov môže ísť o metastázy z prostaty, u žien tiež z prsníka či vaječníkov. 

Odporúčame: Aké sú prejavy histamínovej intolerancie? Toto treba o nej vedieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní