Prečo pravidelne popíjať biely čaj? Týchto 7 účinkov vás prekvapí!

Prečo pravidelne popíjať biely čaj? Týchto 7 účinkov vás prekvapí!

Pre mnohých je zelený čaj obľúbeným druhom nápoja, niektorí si zase s radosťou doprajú výraznejší čierny čaj. Ide o veľmi zdravé nápoje, ktoré dokážu v pozitívnom smere vplývať na zdravie človeka, preto sa ich oplatí pravidelne radiť do pitného režimu. A čo biely čaj? O tomto druhu čaju až tak často nepočúvame, čo je veľká škoda. Kvalitný biely čaj je hotovým pokladom. Podobne ako zelený a čierny čaj sa pripravuje z listov čajovníka čínskeho, latinsky Camellia sinensis. Rozdiel medzi čajmi je v spracovaní lístkov. Biely čaj sa vyrába len z pupeňov, respektíve mladých lístkov s bielym ochlpením, ktoré sa zberajú pred otvorením a nechávajú sa len prirodzene uschnúť. Iné spracovanie spravidla neprebieha. Vďaka tomu má biely čaj svoju jemnú chuť, svetlú farbu, jedinečné zloženie a účinky. Prečo si pripraviť šálku tohto čaju už dnes?

Je plný antioxidantov a flavonoidov

V bielom čaji nájdeme mnoho látok s antioxidačným pôsobením, napríklad aj cenné flavonoidy. Flavonoidy predstavujú produkty látkovej premeny rastlín a sú pre rastliny dôležité, no priaznivý vplyv majú aj na zdravie človeka. Pozitívne vplývajú na imunitný systém a pôsobia protizápalovo. Antioxidanty vo všeobecnosti napomáhajú chrániť bunky tela pred škodlivým pôsobením voľných radikálov, ktoré urýchľujú starnutie a podnecujú rozvoj niektorých civilizačných ochorení. Vďaka svojmu zloženiu sú bielemu čaju pripisované protirakovinové účinky.

Odporúčame: ​TOP recepty z mäty: Skúsite domáci odvar, olej či mätový ocot?

čajové lístky

Zdroj: Shutterstock®

Priaznivo vplýva na tlak

Biely čaj má priaznivý vplyv aj na srdcovo-cievny systém. Spomínané antioxidanty podporujú zdravie srdca a ciev a prispievajú k zníženiu rizika kardiovaskulárnych chorôb. Biely čaj má však blahodarný vplyv aj na hladinu krvného tlaku. Oplatí sa ho pravidelne popíjať pri problémoch s vysokým tlakom. Rovnako je vítaným prírodným pomocníkom pri liečbe vysokého cholesterolu v krvi. Vďaka svojim účinkom výrazne posilňuje dobrý stav srdca a ciev. 

Upokojuje

Šálka lahodného bieleho čaju môže byť veľmi nápomocná v prípade, že potrebujete eliminovať nadmerný stres, nervozitu či pocity napätia, upokojiť myseľ a zlepšiť si náladu. Tento nápoj má upokojujúci vplyv na nervový systém. Nezabudnite si počas popíjania čaju vyložiť nohy na stôl, prípadne si pustite jemnú melódiu do pozadia, zapáľte sviečku a relaxujte. Šálku bieleho čaju si môžete dopriať aj pri nepríjemných migrénach či na podporu dobrého spánku.

Omladzuje

Bielemu čaju sú tiež pripisované omladzujúce účinky. Už v starovekej Číne bol biely čaj považovaný za vzácny elixír nesmrteľnosti a nápoj mladosti a dlhovekosti. Má revitalizačné a regeneračné účinky a podporuje prirodzenú detoxikáciu tela. Vďaka šetrnému spracovaniu čajových lístkov je tento nápoj charakteristický skutočne vysokým obsahom spomínaných antioxidantov, ktoré pomáhajú spomaľovať starnutie buniek, a tým predlžovať život.

účinky bieleho čaju

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje zdravie ústnej dutiny

Pravidelným popíjaním bieleho čaju je možné podporiť taktiež zdravie ústnej dutiny, a to zubov i ďasien. Biely čaj v prvom rade nemá tak negatívny vplyv na belosť zubov, ako zelený či čierny čaj. Nezanecháva na zuboch hnedý povlak. Naopak, pomáha znižovať riziko výskytu rozličných problémov so zubami. Vďaka antibakteriálnym účinkom napomáha bojovať s baktériami v ústnej dutine, ktoré neraz spôsobujú zápach z úst, kazy a ďalšie problémy. Biely čaj má tiež priaznivý vplyv na kvalitu kostí. 

Skrášľuje pokožku

Biely čaj má blahodarný vplyv aj na pokožku tela. Podporuje prekrvenie a regeneráciu kože, vďaka spomínaným antioxidantom spomaľuje jej starnutie. Obnovuje, osviežuje a skrášľuje vzhľad pleti, zbavuje ju známok stresu a únavy. V tomto smere sa biely čaj oplatí nielen popíjať, ale využívať aj zvonka. Pre vysoký obsah antioxidantov či antibakteriálne, omladzujúce a regeneračné vlastnosti našiel totižto uplatnenie v kozmetickom priemysle. Používa sa ako prísada do pleťových krémov, masiek, ale aj parfumov. 

Pomáha tráveniu

Na záver tiež môžeme spomenúť, že biely čaj má priaznivý vplyv aj na tráviaci systém a proces trávenia. Pripraviť si ho môžete v prípade zažívacích problémov. Môže pomôcť zmierniť nepríjemné žalúdočné a črevné ťažkosti, upokojiť podráždený žalúdok a podobne. Popíjať sa ho oplatí aj pri redukcii váhy. Okrem toho má biely čaj taktiež pozitívny účinok na činnosť obličiek. 

Odporúčame: TOP recepty z byliniek pre zdravé dýchacie cesty: Čo odporúčajú bylinkári?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní