Pozoruhodné účinky čierneho čaju: Dokáže skutočne nahradiť kávu?

Pozoruhodné účinky čierneho čaju: Dokáže skutočne nahradiť kávu?

Nedávno ste sa u nás mohli dozvedieť, aké sú účinky zeleného čaju. Dnes sa pre zmenu pozrieme na to, ako dokáže naše zdravie ovplyvniť jeho príbuzný, a teda čierny čaj. Môže byť i tento nápoj pre naše telo prospešný? Áno, môže, a to hneď v niekoľkých smeroch. Pozitívne ovplyvňuje srdcovo-cievny systém, trávenie i nervovú sústavu. 

Obsahuje množstvo telu prospešných látok, napríklad vitamíny skupiny B aj vitamín K, množstvo minerálov, triesloviny, flavonoidy i katechíny. Čierny čaj obsahuje antioxidanty, ktoré chránia telo. Ak vám horkastá chuť tohto čaju nie je veľmi sympatická, možno mu z času na čas dáte šancu aspoň kvôli jeho vlastnostiam. Ktoré zdravotné účinky čierneho čaju by sme mali poznať?

TOP zdravotné účinky čierneho čaju:

1. Čierny čaj podporuje zdravé srdce

Pravidelnou konzumáciou čierneho čaju môžeme v prvom rade urobiť niečo pre svoje srdce a cievy. Vysoký obsah katechínov či polyfenolov prispieva k správnej funkcii koronárnych artérií, čo má priaznivý vplyv na zdravie srdca.

Vďaka svojmu zloženiu nápoj podporuje dobrú hladinu cholesterolu a zlepšuje prietok krvi. Prispieva tak k znižovaniu rizika kardiovaskulárnych ochorení. Podieľa sa na prevencii aterosklerózy či ischemických cievnych mozgových príhod.

Odporúčame: TOP bylinky na menštruačné kŕče: Pomôžu lepšie ako tabletky!

podpora trávenia

Zdroj: Shutterstock®

2. Čierny čaj podporuje trávenie a metabolizmus

Aké sú ďalšie zdravotné benefity tohto nápoja? Vďaka obsahu trieslovín má čierny čaj pozitívny vplyv na tráviaci systém človeka. Môže pomôcť pri ťažkom žalúdku či hnačkách. Má protizápalové vlastnosti a je nápomocný pri rozličných zažívacích poruchách.

Osvedčil sa pri črevných ťažkostiach aj žalúdočných vredoch. Taktiež podporuje metabolizmus. Čierny čaj je vítanou súčasťou pitného režimu pri rozličných diétach. Môže pomôcť pri zhadzovaní prebytočných kíl.

3. Čierny čaj znižuje riziko vzniku cukrovky

Čierny čaj má ďalej blahodarný vplyv na hladinu cukru v krvi. Hlavným pomocníkom sú v tomto prípade spomínané polyfenoly, ktorých zdrojom je aj tento druh čaju. Dlhodobá a pravidelná konzumácia čierneho čaju môže prispieť k poklesu hladiny glukózy v krvi. Tento nápoj tak predstavuje i jednu z foriem prevencie diabetu II. typu.

Odporúčame: Účinky horkej čokolády: 8 spôsobov, ako podporí naše zdravie

zdravie ústnej dutiny

Zdroj: Shutterstock®

4. Čierny čaj posilňuje zdravie ústnej dutiny

Ak chcete podporiť zdravie ústnej dutiny, rovnako by ste si z času na čas mali pripraviť šálku čierneho čaju. Katechíny, flavonoidy či taníny, ktoré sú v ňom obsiahnuté, majú antimikrobiálny účinok. 

Ak si vychutnáte nesladený čierny čaj, podporíte zastavenie rastu baktérií v ústach a znížite zápaly v dutine. Čierny čaj pomáha zmenšovať množstvo zubného povlaku, čím prispieva k prevencii zubného kazu. Podporuje tak aj ochranu zubov.

5. Čierny čaj zvyšuje energiu

Čierny čaj je zdrojom kofeínu. Môže sa tak stať skvelou zdravšou náhradou klasickej kávy. Obsahuje síce menej kofeínu ako káva, no stále dostatok na to, aby vás povzbudil. Šálka čierneho čaju podporí prekrvenie mozgu, zvýši bdelosť a energiu a zlepší výkon. Pomôže vám lepšie sa koncentrovať na prácu či štúdium a zabojuje proti únave.

Odporúčame: Ako prebieha gastroskopia? Odhoďte obavy, no pripravte sa!

eliminácia stresu

Zdroj: Shutterstock®

6. Čierny čaj znižuje stres

Máte radi chuť čierneho čaju? V tom prípade by ste mali vedieť, že čierny čaj dokáže zabojovať nielen proti únave, ale aj stresu. Dlhodobý a nadmerný stres má na naše zdravie ničivé účinky, a preto by sme ho nemali podceňovať. Môže oslabiť imunitný systém, zvýšiť krvný tlak i spôsobiť tráviace ťažkosti či svalové kŕče.

Pravidelné pitie čierneho čaju pomôže znížiť produkciu stresového hormónu kortizolu. Tento nápoj si tak doprajte vtedy, ak prežívate obdobie plné stresu a potrebuje svoje telo a myseľ trochu zrelaxovať.

7. Čierny čaj je skvelý pre zdravšie vlasy

Nakoniec má čierny čaj vplyv aj na naše vlasy. Konkrétne môže byť nápomocný pri problémoch s vypadávaním vlasov. V tomto prípade ho však nemusíte iba piť. Oplatí sa ním vlasy oplachovať po ich klasickom umytí.

Taktiež pomocou fľašky s rozprašovačom môžete čaj naniesť priamo na vlasy po celej dĺžke a nechať pôsobiť. Čierny čaj vlasy zjemní, podporí ich rast a zanechá ich krásne lesklé.

Odporúčame: Začnite žiť zdravšie už dnes: 9 krokov k vytvoreniu zdravej domácnosti

Príprava čierneho čaju krok za krokom:

  1. Vodu zohrejte na správnu teplotu. Pre čierny čaj je ideálna teplota vody medzi 90 °C a 100 °C. Ak nemáte teplomer, dosiahnete túto teplotu tak, že necháte vodu vrieť a potom ju necháte chvíľu stáť.
  2. Predhrejte kanvicu alebo šálku. Týmto krokom sa zabezpečí, že voda zostane teplá počas celého procesu lúhovania. Stačí naliať trochu horúcej vody do kanvice alebo šálky, zatočiť s ňou, aby sa ohriala a potom vodu vyliať.
  3. Pridajte čierny čaj. Ak používate voľný listový čaj (sypaný čierny čaj), odporúčané množstvo je približne 1 čajovú lyžičku čaju na šálku vody. Pri použití čajových vrecúšok postačuje jedno vrecko na šálku.
  4. Zalejte čaj horúcou vodou. Nalejte správne zohriatu vodu priamo na čajové listy alebo čajové vrecko.
  5. Nechajte čaj lúhovať. Dĺžka lúhovania by mala byť medzi 3 až 5 minútami v závislosti od požadovanej sily čaju. Kratšie lúhovanie vytvára slabší čaj, zatiaľ čo dlhšie lúhovanie čaj zosilní a môže dodať horkú chuť.
  6. Čaj sceďte alebo vyberte čajové vrecko. Po dosiahnutí požadovanej sily čaju čajové listy alebo vrecko odstráňte, aby ste zabránili ďalšiemu lúhovaniu.
  7. Pridajte prípadné dochucovadlá. Čierny čaj môžete piť samotný, ale podľa chuti môžete pridať mlieko, cukor, med alebo citrón.
  8. Užívajte si svoj čaj.

Môže mať čierny čaj negatívne účinky?

Čierny čaj, ako aj iné druhy čajov, môže mať pri nadmernom pití negatívne účinky na zdravie. Čierny čaj obsahuje kofeín, ktorý môže v prípade nadmerného konzumovania spôsobiť nervozitu, problémy so spánkom, srdcové palpácie, zvýšený krvný tlak alebo iné problémy. Citlivé osoby môžu pociťovať tieto účinky aj pri menších množstvách.

Čierny čaj taktiež môže sťažovať absorpciu železa z potravín, čo môže viesť k zníženiu hladín železa v krvi, najmä u osôb s rizikom anémie. Niektoré štúdie naznačujú, že veľmi vysoká konzumácia čierneho čaju môže ovplyvniť hustotu kostí, najmä u žien po menopauze. Aj keď čierny čaj môže mať určité pozitívne účinky na srdcovocievny systém, vysoká konzumácia kofeínu (napríklad z veľkého množstva čierneho čaju) môže pre niektoré osoby predstavovať zdravotné riziko.

Je však dôležité si uvedomiť, že väčšina negatívnych účinkov sa týka veľmi vysokého príjmu čierneho čaju. Pri miernom až strednom príjme (približne 2-4 šálky denne) sú negatívne účinky zriedkavé a čierny čaj môže byť súčasťou zdravého životného štýlu.

Článok aktualizovaný 28.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní