Ako sa prejavujú žalúdočné vredy? Neignorujte túto hrozbu pre zdravie!

Ako sa prejavujú žalúdočné vredy? Neignorujte túto hrozbu pre zdravie!

Žalúdočné vredy môžeme dnes dozaista zaradiť medzi civilizačné ochorenia, čo je skupina rôznych chorôb, ktoré sa v súčasnej dobe v populácii značne rozšírili a ktorých príčinou je neraz životný štýl jedinca, stres či znehodnotené životné prostredie. Prípady žalúdočných vredov začali hojne vzrastať najmä začiatkom 20. storočia, pričom sa predpokladá súvislosť s vtedajšími zmenami v životnom štýle ľudí. Dnes sú známe mnohé príčiny a rizikové faktory tohto nepríjemného ochorenia tráviaceho traktu. Čo všetko môže prispieť k rozvoju žalúdočných vredov, ako sa ochorenie prejavuje a aká je liečba či prevencia? Všetko dôležité sa dozviete nižšie!

Prečo vznikajú žalúdočné vredy?

Pod pojmom žalúdočné vredy rozumieme zápalové ochorenie, ktoré je charakteristické hlbokým narušením sliznice žalúdka. Rovnako môže dôjsť k poškodzovaniu podslizničného väziva i svalovej vrstvy žalúdka. Spolu s vredmi dvanástnika a pažeráka ich tiež označujeme ako peptické vredy. Pri žalúdočnom vrede vzniká v začiatkoch zvyčajne len povrchové poškodenie sliznice, v ďalšej fáze však môže prenikať vred hlbšie. Takýto akútny vred sa zvyčajne dobre hojí, no môže po ňom zostať jazva. Problematické bývajú chronické vredy, ktoré sa hoja pomalšie. Vtedy ochorenie prebieha dlhodobo a je často sprevádzané opakovanými zápalovými reakciami v okolí postihnutého miesta. Žalúdočný vred pritom spravidla vzniká v dôsledku pôsobenia kyseliny chlorovodíkovej na sliznicu žalúdka. Táto kyselina sa v žalúdku prirodzene vyskytuje, pričom sliznica žalúdka je pred jej účinkami chránená hlienom.

V niektorých prípadoch môže dôjsť k narušeniu tejto ochrany. Sliznica žalúdka je tak v priamom styku s danou kyselinou, čo spôsobuje jej poškodenie. Celkovo sa však pri vzniku vredov hovorí o narušení ochrannej bariéry žalúdka v dôsledku rozličných faktorov. Známe sú pritom mnohé rizikové faktory, ktoré sa podieľajú na rozvoji ochorenia. Vo veľkom množstve prípadov je za príčinu žalúdočného vredu považovaná predchádzajúca infekcia baktériou Helicobacter pylori. Medzi rizikové faktory tiež radíme užívanie liekov, najmä liekov proti bolesti, nadmerný stres, fajčenie, zlú životosprávu či zvýšený príjem alkoholu. Žalúdočné vredy sa tiež môžu vyskytnúť v dôsledku iného ochorenia, či už choroby tráviacej alebo inej sústavy.

Odporúčame: Ako pripraviť vajcia čo najzdravšie? Takto budú pre nás prospešné!

prejavy žalúdočných vredov

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa môže problém prejaviť zvonka?

Toto civilizačné ochorenie vo zvýšenej miere trápi najmä mužov, pričom sa najčastejšie vyskytuje u jedincov starších ako 50 rokov. V rizikovej skupine sú osoby, u ktorých sa v rodine toto ochorenie už vyskytlo, pričom postihuje častejšie ľudí s krvnou skupinou 0. Predpokladá sa teda i vplyv dedičnosti na rozvoj ochorenia. Tiež môžeme spomenúť, že žalúdočné vredy sú častejšie problémom ľudí z rozvinutých častí sveta, čo môže súvisieť s nezdravým spôsobom života. Príznaky žalúdočných vredov môžu byť rôzne, pričom spravidla závisia od závažnosti ochorenia či umiestnenia vredu. Niektorých pacientov nemusia spočiatku trápiť skoro žiadne alebo len veľmi slabé a ľahko prehliadnuteľné ťažkosti, ktoré spravidla súvisia najmä s tráviacou sústavou.

Bežne sa žalúdočné vredy prejavujú primárne rôznymi bolesťami. Objaviť sa môže bolesť v nadbrušku tesne pod hrudným košom, a to v mnohých prípadoch hlavne po jedle, taktiež  je bežná tupá bolesť v žalúdku. K tomu sa často pridávajú nevoľnosti a pocity na vracanie. Bežný je pocit rýchleho naplnenia žalúdka a nadúvanie či nadmerné slinenie. Niektorých pacientov tiež môže potrápiť nepríjemné pálenie záhy. Nie je ničím výnimočným, ak pacient v dôsledku ďalších sprievodných ťažkostí stratí chuť do jedla. Vo vážnych prípadoch sa tiež môže objaviť zvracanie krvi. Okrem toho sa postupne môže prejavovať úbytok na váhe, chorý tiež môže pociťovať nadmernú únavu. Príznakom tiež môže byť veľmi tmavá a hnilobne zapáchajúca stolica. 

liečba žalúdočných vredov

Zdroj: Shutterstock®

Aká je liečba žalúdočných vredov?

Pri pretrvávajúcich tráviacich ťažkostiach je na mieste navštíviť lekára. Žalúdočné vredy sú vážnym ochorením, ktoré môžu sprevádzať mnohé komplikácie. Veľkým problémom je krvácanie a prasknutie vredu. Vo vážnych prípadoch môže tento zdravotný problém pri neposkytnutí liečby ohroziť život pacienta. Príznaky tak neradno podceňovať. Diagnostika žalúdočných vredov prebieha na základe sledovania symptómov, lekár tiež sleduje prítomnosť rizikových faktorov u konkrétneho pacienta.

Na potvrdenie prítomnosti vredov sa často využíva vyšetrenie zvané gastroskopia, pri ktorom si odborník pomocou špeciálneho prístroja s kamerou môže prezrieť vnútro žalúdka, pažeráka aj dvanástnika a skontrolovať ich sliznice. Potrebné pri diagnostike však môžu byť i ďalšie vyšetrenia. 

Pomerne často sa vykonáva aj kontrastné RTG. Pri tomto vyšetrení pacient vypije hustú bielu tekutina, ktorá pokryje gastrointestinálny trakt. To pomáha lekárovi vidieť žalúdok a tenké črevo na röntgene. Pri endoskopii sa často nariaďuje aj biopsia, pri ktorej sa odoberie kus žalúdočného tkaniva na ďalšie testovanie. 

Po potvrdení žalúdočných vredov môže následne lekár stanoviť vhodnú liečbu, ktorá často závisí najmä od závažnosti ochorenia.

Zvyčajne sa pristupuje k farmakologickej liečbe, pričom sú pacientovi podávané rôzne liečivá. Využívané sú napríklad antibiotiká či antacidá, ktoré bojujú s kyslím prostredím v žalúdku. Potrebné je však i dodržiavanie režimových opatrení. V rámci toho je potrebné minimalizovať prítomnosť rizikových faktorov, akými sú napríklad fajčenie či nadmerná konzumácia alkoholu. Rovnako môže mať veľmi pozitívny vplyv úprava stravy. Odporúča sa konzumovať menšie porcie jedla a vyhýbať sa veľmi mastným či pikantným a korenistým pokrmom aj príliš horúcim nápojom. K chirurgickej liečbe sa pristupuje spravidla vo vážnych prípadoch, najmä v prípade rozvoja nejakej komplikácie, napríklad pri perforácii stien žalúdka. Prevencia žalúdočných vredov zahŕňa najmä elimináciu možných rizikových faktorov zo svojho života.

Odporúčame: Čo jesť počas choroby? Niektoré potraviny pomôžu, iným sa treba vyhnúť!

Aktualizovaný článok: 1.3.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní