Čo jesť počas choroby? Niektoré potraviny pomôžu, iným sa treba vyhnúť!

Čo jesť počas choroby? Niektoré potraviny pomôžu, iným sa treba vyhnúť!

I keď sa o svoje zdravie snažíme starať najlepšie ako vieme, raz za čas nás nejaká chrípka, viróza, obyčajná nádcha či prechladnutie môžu zastihnúť. V takomto prípade sa snažíme dať čo najskôr do poriadku a vrátiť sa späť do práce a zabehnutých koľají. Pre chorý organizmus je však nevyhnutný v prvom rade dostatok oddychu. Ak totižto nie je ochorenie poriadne doliečené, môže sa ľahko vrátiť. Liečbu teda neradno podceňovať. Proces liečenia môžeme podporiť i správnou stravou. Ktoré potraviny je vhodné pri chorobe do jedálnička zaradiť a ktorým sa naopak vyhnúť?

Ľahké jedlá plné živín

Počas choroby je najvhodnejšie voliť ľahko stráviteľné pokrmy, ktoré sú však bohaté na všetky základné živiny a hlavne vitamíny a minerálne látky. Základom by mal byť dostatok zeleniny, a to najlepšie v čerstvom stave. Sacharidy telu doplnia zemiaky či celozrnné cestoviny, skvelé sú aj strukoviny, ktoré sú taktiež zdrojom bielkovín. Vhodné je pečené, varené či dusené hovädzie mäso. Okrem iného je aj zdrojom zinku, ktorý zlepšuje prirodzenú imunitnú reakciu voči infekciám. Vítané sú probiotické potraviny. Platí však, že pokiaľ vôbec nemáte chuť na jedlo, nemusí byť najlepšie nútiť sa do jedenia. Ak nie ste hladní, nejedzte, počkajte a niečo malé si dajte radšej neskôr.

Odporúčame: Najlepšie bylinky na zvýšenie libida: Ktoré pomôžu ženám i mužom?

citrusové ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Citrusové ovocie

Zabúdať tiež nemôžeme na ovocie, ktorého konzumácia je v čase nejakej neželanej virózy o to potrebnejšia. Rôzne druhy sú plné vitamínov aj minerálnych látok a stopových prvkov. Výborným pomocníkom je hlavne citrusové ovocie, ktoré radíme medzi dobré zdroje vitamínu C. Ten je, ako vieme, dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému. Pomaranč, grep či pomelo môžu byť dobrou voľbou, ak máte chuť len na niečo malé. Veľa spomínaného vitamínu však nájdeme aj v jahodách a bobuľovom ovocí či kivi. Banány telu doplnia draslík, ktorý môže telo strácať potením pri horúčke. Navyše dobre zasýtia a sú ľahko stráviteľné. Odporúčané sú aj pri nepríjemných črevných virózach.

Cesnak, med či zázvor

Počas choroby by sme šancu mali dať aj rôznym tradičným liečivám, ktoré sú rokmi overené a na ktoré nedali dopustiť už naši predkovia. Spomenúť môžeme v prvom rade cesnak, ktorý je prírodným antibiotikom. Skvelý je v akejkoľvek forme. Ak vám vadí čerstvý, skúste lahodný pečený cesnak. Chorému padne vhod aj poctivá cesnaková polievka. Ďalším pomocníkom je med, ktorý ma antibakteriálne a antimikrobické účinky, osoží pri kašli aj bolesti v hrdle. Ak ho pridávate do čaju, počkajte, kým nápoj mierne ochladne. Nakoniec musíme spomenúť aj zázvor, čiže ďumbier lekársky. Telu dodáva energiu, upokojuje, pomáha pri prechladnutí, tlmí kašeľ a zmierňuje dýchacie ťažkosti.

pitný režim počas choroby

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte na pitný režim!

Počas viróz a chrípkových stavov by chorý nemal zabúdať ani na dostatočný pitný režim. Telo je potrebné chrániť pred dehydratáciou, a to najmä v prípade, ak má chorý horúčky a poriadne sa potí v posteli. Vítané sú rôzne bylinkové čaje. Mnohé bylinky skvelo utíšia kašeľ i ďalšie ťažkosti. Vhodný je lipový, bazový, šípkový, skorocelový, kamilkový, podbeľový aj ibišový čaj. Prípadný med či šťavu z citróna pridávame až po miernom ochladnutí nápoja, inak sa ničia cenné látky. Potrebné tekutiny je možné telu dodať aj polievkami, ktoré zároveň zaplnia žalúdok niečim teplým a ľahkým. V tomto smere je snáď najlepšou voľbou poctivý domáci vývar, ktorý telo hydratuje a zahreje, pomôže i uvoľniť hlieny.

smažené pokrmy

Zdroj: Shutterstock®

Čo z jedálnička radšej vyradiť?

Počas choroby by sme svoje telo niektorými potravinami radšej zaťažovať nemali. Určite nie je na škodu znížiť príjem rafinovaného cukru, rovnako jedál a potravín, ktoré obsahujú veľké množstvá pridaného cukru. Cukrovinky či sladené šťavy telo zbytočne zaťažia. Úplne nežiaduce sú ťažké mastné či smažené pokrmy, ktoré pri rekonvalescencii organizmu určite nepomôžu. Spolu s príliš korenistými jedlami môžu zbytočne dráždiť tráviaci trakt, čo nie je v čase, keď človek bojuje s virózou, úplne ideálne. Niektorí tiež môžu v tomto období horšie znášať konzumáciu mliečnych výrobkov. Dôležité je však hlavne počúvať svoje telo a dodať mu všetko potrebné, aby sa z choroby čo najskôr dostalo.

Odporúčame: Ktoré jedlá znova neohrievať? Týmto opätovné prihrievanie neprospeje!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní