Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!

Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!

Aké sú účinky cesnaku na zdravie? Cesnak patrí medzi naše najzdravšie druhy zeleniny. Má antibakteriálne aj antibiotické účinky a mnohí sa naň spoliehajú pri prevencii rozličných ochorení. Počuli ste však už o účinkoch pečeného cesnaku

Túto pochúťku si môžete doma pripraviť za pár chvíľ, no nadšené z nej nebudú len vaše chuťové poháriky, ale prakticky celý organizmus. Skonzumované strúčiky pečeného cesnaku totiž dokážu v našom tele urobiť hotové zázraky. 

Prečistia ho a naštartujú v ňom viaceré dôležité procesy. V nasledujúcom článku sa dozviete, aké sú účinky pečeného cesnaku a ako si ho pripraviť. Máme aj tipy na konzumáciu cesnaku pečeného v rúre. 

Aké sú účinky cesnaku na telo?

Domovinou cesnaku kuchynského z čeľade cesnakovité je stredná Ázia. Táto obľúbená kuchynská zelenina a korenina má v ľudovom liečiteľstve svoje miesto už od nepamäti. Ako prírodný liek ho obľubovali starí Gréci, Egypťania či dokonca Slovania. Často sa používal najmä pri problémoch s tráviacim, vylučovacím a dýchacím ústrojenstvom. 

Cesnak je zdrojom cennej vlákniny aj dôležitých antioxidantov. Medzi významné liečivé látky patrí alicín. Telu doplní mnohé z vitamínov skupiny B aj vitamíny C, E či K. Okrem toho sa v ňom ukrýva selén, železo či zinok. A ako dokáže cesnak ovplyvniť naše zdravie? V prvom rade je skvelým pomocníkom pre zdravie celého kardiovaskulárného systému.

Dokáže regulovať hladinu cholesterolu aj znižovať krvný tlak. Prečisťuje tepny a celkovo zlepšuje priechodnosť ciev. Okrem toho výrazne podporuje obranyschopnosť. Rovnako je nápomocný pri udržiavaní ideálnej hladiny cukru v krvi. Potláča zápaly v tele, čistí horné dýchacie cesty a chráni telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov

Pozri aj: Vieš, prečo nejesť biely cukor? Zisti, prečo mu radšej povedať nie!

pečený cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Čo urobí s telom pečený cesnak v šupke?

Ako pečený cesnak pôsobí na náš organizmus a čo dokáže do spomínaných 24 hodín? Už v priebehu prvej hodiny po skonzumovaní sa nachádza v žalúdku, kde prebieha proces trávenia. Naše telo z neho postupne získava potrebné živiny, všetky liečivé látky a, samozrejme, aj energiu.

Počas nasledujúcich 2 až 4 hodín je v organizme zahájený boj proti voľným radikálom, vďaka čomu je telo chránené pred ich škodlivým vplyvom. Taktiež je v priebehu ďalších dvoch hodín výrazne podporená činnosť metabolizmu. Telo sa zbavuje nadbytočných tekutín aj uloženého telesného tuku.

Následne, približne 6 až 8 hodín po skonzumovaní pečeného cesnaku, sa významné účinné látky dostávajú do krvi. Vďaka tomu sa môžu antibakteriálne účinky cesnaku prejaviť naplno. Do 10 hodín od pochutnávania si na tejto lahôdke sú živiny z cesnaku na bunkovej úrovni a telo ochraňujú pred oxidáciou. 

Aké ďalšie má pečené cesnak zdravotné výhody?

Až do 24 hodín po strávení pečeného cesnaku prebieha proces hĺbkového čistenia. V tele sú naštartované mnohé procesy. Aké sú vlastnosti pečeného cesnaku? Pečený cesnak:

  • napomáha regulovať hladinu cholesterolu,
  • pečený cesnak zlepšuje imunitný systém,
  • neutralizuje ťažké kovy v organizme,
  • podporuje pevnosť kostí,
  • znižuje krvný tlak (skvelý pre osoby, ktoré trápi vysoký krvný tlak),
  • je výborným zdrojom energie,
  • zabojujete proti únave.
  • Toto sú skvelé dôvody, prečo jesť pečený cesnak. Aby ste touto pochúťkou a zároveň prírodným liekom podporili svoje zdravie, nezabudnite si ju dopriať pravidelne!

Pozri aj: Čo uvariť na obed? Vyskúšaj tento zdravý šošovicovo-mrkvový šalát!

ako pripraviť pečený cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Príprava pečeného cesnaku

Ako si pripraviť túto lahodnú pochúťku a prírodný liek v jednom? Postup je úplne jednoduchý. Budete potrebovať len zopár celých stredne veľkých hlavičiek cesnaku, olivový olej a alobal.

  1. Každej hlavičke zrežte jej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť jednotlivé strúčiky.
  2. Následne každú z nich potrite olivovým olejom a zabaľte do alobalu.
  3. Pripravené hlavičky cesnaku poukladajte vedľa seba na plech a dajte do rúry piecť pri teplote asi 220 °C. V rúre ich nechajte aspoň 50 až 60 minút.
  4. Posledných 10 minút môžete nechať cesnaky piecť odbalené.
  5. Ak sú hotové, mali by mať zlatohnedú farbu a takmer až tekutú konzistenciu. 

Pečený cesnak je veľmi vhodný aj pre osoby, ktoré štipľavú chuť tejto zeleniny veľmi neobľubujú. V surovom stave môže byť cesnak pre niektorých dokonca ťažký na žalúdok. Ak ho však upečiete, zužitkujete jeho úžasné vlastnosti a ešte si aj pochutíte. Pečený cesnak vás prekvapí jemnou chuťou. Nie je štipľavý, skôr sladkastý s ľahko orieškovou príchuťou.

Ako použiť hotový pečený cesnak?

Po upečení môžete vybrať strúčiky cesnaku z ich obalov a jednoducho ich vytláčať z ich šupky. Tento pečený cesnak je mäkký, sladký a má jemnú chuť, oproti surovému cesnaku, ktorý má silnejšiu a pikantnejšiu chuť.

Pečený cesnak môžete použiť ako prílohu k mäsu alebo rybe, pridať ho do omáčok, polievok, šalátov alebo ho rozotrieť na čerstvý chlieb. Môžete si ho vychutnať samotný, no pokojne ho pridajte i do nátierky či natrite na bagetu.

Odporúčame: ​Ako si vyrobiť domáce zázvorové cukríky? Tento recept musíš poznať!

Cesnakové recepty z cesnaku pečeného v rúre:

Nátierka z pečeného cesnaku

Ingrediencie:

  • 1 hlavička cesnaku (6-8 strúčikov)

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200 g krémového syra (napr. smotanový alebo kozí syr)
  • 2 lyžice nasekaného petržlenu
  • šťava z 1/2 citróna
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Cesnak upečieme podľa postupu vyššie. Po vychladnutí pečeného cesnaku vytlačte každý strúčik do misky. Cesnak by mal byť mäkký a ľahko roztláčateľný. V miske zmiešajte vytlačený pečený cesnak s krémovým syrom, nasekanou petržlenkou a šťavou z citróna. Ochutťte soľou a korením podľa chuti.

Nátierku dajte do chladničky a nechajte ju odpočívať aspoň hodinu, aby sa chute dobre premiešali. Podávajte túto nátierku na plátkoch čerstvého chleba, toastoch alebo ako dip s kúskami zeleniny.

Cesnačka z pečeného cesnaku

Ingrediencie:

  • 6 hlavičiek cesnaku 

  • 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • trochu olivového oleja
  • hrsť vetvičiek tymianu
  • 1 cibuľu
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 500 ml mlieka
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

Postup: Cesnak upečieme podľa návodu vyššie. Zemiaky ošúpeme a v osolenej vode nakrájané uvaríme domäkka. Cibuľu nasekáme a opražíme na oleji. Z upečených cesnakov vytlačíme strúčiky a dáme do mixéra. Pridáme zemiaky, opraženú cibuľu a polovicu mlieka. Rozmixujeme na kašu.

Dáme do hrnca, pridáme zvyšné mlieko, vývar aj víno a tymian. Zahrievame na miernom ohni. Nakoniec primiešame nastrúhaný parmezán, osolíme a okoreníme. Podávame s krutónmi. 

Článok aktualizovaný 28.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Čipková 20.03.19 21:08

karma
106.00

Pečený cesnak som ešte nikdy nejedla, ani nepripravovala, ale asi to vyskúšam, keď budem piecť nejaké mäso v rúre.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní