TOP potraviny znižujúce krvný tlak – pri vysokom tlaku zaraď do jedálnička týchto 10 potravín

TOP potraviny znižujúce krvný tlak – pri vysokom tlaku zaraď do jedálnička týchto 10 potravín

Dobre vieme, že ideálny krvný tlak je 120/80 mmGH. Samozrejme, aj hodnoty trošku vzdialené od tejto ideálnej úrovne nemusia hneď znamenať problém z hľadiska nášho zdravia. Avšak, nadmerné zvýšenie hladiny krvného tlaku už problémom je. Neliečený vysoký krvný tlak v prvom rade spôsobuje poškodenie ciev a následne aj poškodenie orgánov.

Môže viesť k ochoreniam srdca, poškodeniu obličiek, mozgovej príhode, strate zraku. Vysoký krvný tlak je často prezývaný tichý zabijak, pretože zvykne dlhodobo prebiehať bez špecifickejších sprievodných príznakov. Príznaky sa niekedy dostavujú v prípade, ak tlak náhle vzrastie. Objaviť sa môžu bolesti hlavy, závraty, únava, slabosť, hučanie v ušiach, krvácanie z nosa aj zahmlené videnie. 

V rámci liečby vysokého krvného tlaku je významná aj zdravá strava. Vhodné stravovacie návyky dokážu pozitívne ovplyvniť hladiny krvného tlaku. Ktoré potraviny znížia krvný tlak, respektíve pomôžu tlak normalizovať? Poďme sa na to spolu pozrieť!

Čo spôsobuje vysoký krvný tlak?

Hypertenzia, ako odborne nazývame vysoký krvný tlak, je stav, kedy hodnoty krvného tlaku stúpajú nad 140/90 mmHg. Hovoriť o presných príčinách v prípade hypertenzie nie je vždy jednoduché. V prvom rade rozoznávame primárnu hypertenziu, na rozvoji ktorej sa môžu podieľať rôznorodé činitele. Riziko vysokého krvného tlaku zvyšuje:

  • genetická predispozícia,
  • vyšší vek,
  • nadváha a obezita,
  • nezdravé stravovanie,
  • nadbytok sodíka v strave,
  • zvýšený príjem alkoholu,
  • sedavý spôsob života,
  • nadmerný stres. 

V menej ako 10 % prípadov hovoríme o sekundárnej hypertenzii, pri ktorej sú príčiny vysokého tlaku známe – vysoký tlak je príznakom nejakého primárneho ochorenia alebo poruchy funkcie konkrétneho orgánu. Hypertenzia môže sprevádzať ochorenia obličiek (vrátane nádorov, zápalov), nádory nadobličiek, hypertyreózu a iné endokrinné ochorenia, ako aj graviditu (preeklampsia). 

Odporúčame: Vysoký cholesterol upraví aj vhodná strava – 13 skvelých potravín na zníženie cholesterolu v krvi

Ktoré potraviny pomôžu znížiť tlak?

Normalizovať krvný tlak možno aj vhodne zvolenou stravou. Samozrejme, žiadna potravina nepredstavuje zázračný liek na hypertenziu. Avšak, zlepšenie stravy má nemalý význam ako doplnková liečba pri liečbe nastavenej lekárom. Ktoré potraviny sa oplatí zahrnúť do stravy, ak bojujeme s vysokým krvným tlakom?

1. Losos a ryby

Normalizovať krvný tlak môžu pomôcť v prvom rade dobré zdroje zdravých tukov, a to hlavne esenciálnych mastných kyselín. Do jedálnička sa rozhodne oplatí zaradiť lososa a ďalšie mastnejšie morské ryby. Patria k najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre dobrý stav ciev.

Okrem iného podporujú zníženie krvného tlaku a majú protizápalový účinok. Pri problémoch s vysokým tlakom môžu byť nápomocné aj doplnky stravy s rybím olejom. Ryby majú priaznivý vplyv aj na hladinu cholesterolu, preto sú celkovo vítané v strave na podporu zdravia srdca a ciev.

2. Červená repa

Ako často konzumujete červenú repu, respektíve cviklu? Pre dobrý krvný tlak by ste ju rozhodne do jedálnička mali zaradiť. Cvikla dokáže pomerne rýchlo znižovať vysoký systolický tlak, ktorý zvyšuje riziko mŕtvice. Nápomocná je z viacerých dôvodov.

Obsahuje v prvom rade draslík, ktorého nedostatok zvyšuje riziko hypertenzie. Navyše dostatok draslíka pomáha odbúravať sodík, ktorého nadbytok rovnako vedie k hypertenzii. Cvikla však obsahuje aj zlúčeniny, ktoré napomáhajú rozširovať cievy, čím sa znižuje tlak.

3. Zeler

Možno vás to prekvapí, ale aj zeler má priaznivý vplyv na zníženie tlaku. Obsahuje fytochemické látky nazývané ftalidy, ktoré uvoľňujú krvné cievy, vďaka čomu sa v nich zvyšuje krvný prietok a znižuje tlak krvi. V tomto smere je však nápomocný aj vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka v zeleri. Neváhajte ho častejšie napríklad nastrúhať do čerstvého zeleninového šalátu. 

Odporúčame: ​TOP zaujímavosti o ľudskom jazyku: Môže nás upozorniť na chorobu?

4. Mangold

A pri zelenine ešte zostaneme. Dobrým pomocníkom je aj mangold, ktorý je bohatý na minerály, ako je draslík a magnézium. Rovnako obsahuje zlúčeniny vplývajúce na uvoľnenie ciev. Pravidelne do stravy zahrňujte nielen mangold, ale aj listovú zeleninu vo všeobecnosti. Dokáže totiž telu dodať veľké množstvo draslíka, ktorý pomôže z tela odplaviť sodík zvyšujúci tlak. Spomedzi zeleniny nie je na škodu do jedálnička pridať aj brokolicu, mrkvu či paradajky.

5. Cesnak

Cesnak je známy všeliek, ktorého účinky boli známe už našim predkom. Je to prírodné antibiotikum, ktoré zvyšuje obranyschopnosť tela proti patogénnym mikroorganizmom. A je dobrým bojovníkom aj proti vysokému krvnému tlaku. Na liečbu hypertenziu údajne používali cesnak už starovekí Gréci.

Strúčiky cesnaku ukrývajú viacero zlúčenín, ktoré podporujú rozšírenie ciev a pokles tlaku. Vďaka svojmu zloženiu má cesnak aj antioxidačné a protizápalové účinky. Znižuje cholesterol, takže má celkovo priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Ak vám jeho pikantná chuť a zápach vadia, skúsiť môžete aj cesnakové extrakty vo forme kapsúl.

6. Grapefruit a citrusové plody

A pozrime sa aj na nejaké ovocné plody, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička. Napríklad taký grapefruit je dobrý zdrojom viackrát zmieneného draslíka, ktorý má zásadný vplyv na normálnu hladinu krvného tlaku. Ukrýva flavonoidy, ktoré pôsobia protizápalovo a rozširujú krvné cievy.

Citrusové ovocie vo všeobecnosti obsahuje viaceré látky a zlúčeniny, vďaka ktorým majú tieto plody protiaterosklerotické účinky – bránia tvorba aterosklerotických plátov v cievach. Do jedálnička pridajte aj bobuľové ovocie, banány či granátové jablko. 

Odporúčame: Zdraviu prospešná šťava zo surových zemiakov – pre TOTO je dobré ju piť

7. Pistácie

Ak vás trápi hypertenzia, okrem vyššie spomenutých potravín zahrňte do stravy aj lahodné pistácie. Sú opäť dobrým zdrojom draslíka, ale aj zdravých tukov a rôznych fytochemikálií. Stačí pár kúskov denne na podporu zdravia. Nadmerná konzumácia sa neodporúča, keďže ide zároveň o vysokokalorickú potravinu.

A, samozrejme, platí, že voliť treba nesolenie pistácie, solená verzia je totiž bohatá na sodík. Na podporu normálneho krvného tlaku môžete do stravy zahrnúť aj tekvicové jadierka.

8. Olivový olej

Znížiť hladinu krvného tlaku môže pomôcť aj olivový olej. Je zdrojom omega-9 mastnej kyseliny zvanej kyselina olejová, ktorá má schopnosť znižovať krvný tlak. Voľte kvalitný extra panenský olivový olej a využívajte ho hlavne v studenej kuchyni, teda napríklad na pokvapkanie čerstvého zeleninového šalátu alebo na dochutenie cestovín či polievky.

9. Šošovica a fazuľa

Aj strukoviny pomáhajú znižovať krvný tlak. Dobrá je šošovica aj fazuľa. Sú plné minerálnych látok, bielkovín aj vlákniny. Ak potrebujete udržiavať krvný tlak v norme, doprajte si ich aspoň raz týždenne, ideálne aj viackrát. Priaznivý vplyv majú aj na cholesterol a trávenie.

10. Celozrnné výrobky a obilniny

Ako posledné ešte spomenieme celozrnné potraviny a rôzne obilniny, ktoré by rovnako nemali chýbať vo vašej strave, ak sa snažíte o zníženie vysokého tlaku. Opäť ide o zdroj rôznorodých živín, vlákniny a hlavne viacerých minerálnych látok, ktoré ovplyvňujú hladinu krvného tlaku. Privítajte v jedálničku obilné vločky, pohánku, celozrnné cestoviny a pečivo, hnedú ryžu či quinou. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní