Citrusové ovocie pomelo – aké má účinky, ako ho nakupovať, šúpať a využiť v kuchyni?

Citrusové ovocie pomelo – aké má účinky, ako ho nakupovať, šúpať a využiť v kuchyni?

Sezóna pomela sa u nás pomaly rozbieha. Keďže v krajinách, v ktorých sa pomelo bežne pestuje, jeho zber prebieha obvykle od októbra do apríla, tak u nás v obchodoch možno zohnať toto citrusové ovocie hlavne pred zimou a počas zimných mesiacov.

Tento plod podobný grapefruitu, ktorý je ale podstatne väčší a hlavne má sladšiu chuť, je vítanou súčasťou nášho jedálnička. Pomelo obsahuje mnoho cenných živín a telu prospešných látok. Aké má pomelo účinky a špeciálne vlastnosti? Ako ho v obchode vyberať a následne doma skladovať? Ako použiť pomelo v kuchyni? Zistite viac v našom článku!

Odkiaľ pôvodne pochádza pomelo?

Plod známy ako pomelo pochádza zo stromu s názvom citrónovník obrovský (prípadne citrónovník najväčší, latinsky Citrus maxima alebo Citrus grandis). Plodom týchto stálozeleným stromom sa hovorí aj pumelo alebo šedok. Pôvod citrónovníkov obrovských nie je úplne jednoznačný, najčastejšie je však za domovinu pomela považovaná juhovýchodná Ázia a Malajzia.

Tieto tropické stromy sú veľmi odolné a najviac sa im darí v tropickom a subtropickom pásme. Potrebujú veľa slnka, ale aj dostatok vlahy. Jeho plody predstavujú ťažkú váha medzi citrusmi – pomelá sú najväčším citrusovým ovocím. Jedno pomelo môže pokojne dorásť až do veľkosti volejbalovej lopty.

Plody sú typické veľmi hrubou šupou, ktorá má na povrchu svetlozelenú až žltú kôru. Pod ňou sa nachádza niekoľkocentimetrová biela časť oplodia a vnútri sladkastá dužina, ktorá je určená na konzumáciu. Podľa odrody môže byť dužina skoro biela, tiež žltkastá, ružová alebo červená.

Pomelá sú dnes pestované v rôznych kútoch sveta. Sú hlavne zdrojom obživy obyvateľov Thajska či Číny, no k hlavným oblastiam pestovania patrí aj Indonézia či juh Afriky. Pomelové stromy sa pestujú aj v Mexiku, v malej miere vo Španielsku, ale aj v Kalifornii a na Floride.

Čo obsahuje pomelo?

Pomelo obsahuje veľa dôležitých živín a telu prospešných látok. V prvom rade môžeme spomenúť, že pomelo obsahuje okolo 38 kalórií na stogramovú porciu, takže je skutočne nízkokalorické. Z toho takmer 90 % je voda, ostatok tvoria najmä sacharidy. Obsah bielkovín a tukov je len malý. Ďalšie zložky v pomele sú nasledovné:

  • vláknina,
  • vitamín C (pomelo obsahuje vysoké množstvo céčka, pokojne okolo 60 mg na stogramovú porciu),
  • vitamín A (v menších množstvách),
  • vitamín B (najmä B1, B2 a B3),
  • draslík,
  • mangán,
  • zinok,
  • horčík a ďalšie minerálne látky,
  • antioxidanty (flavonoidy a limonoidy),
  • lykopén.

Odporúčame: ​Šípky – 12 geniálnych receptov, ktoré musíte túto jeseň vyskúšať!

Posilňuje imunitu a podporuje trávenie – aké účinky má pomelo?

Vďaka svojmu zloženiu pomelo prospieva nášmu zdraviu hneď v niekoľkých smeroch. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C má tento citrusový plod priaznivý vplyv na imunitný systém. Pomelo posilňuje obranyschopnosť voči vírusom a ďalším patogénom, čo sa v chrípkovom zimnom období hodí. Ďalej sú pomelu pripisované aj tieto priaznivé účinky:

  • má antioxidačné účinky – napomáha bunky tela chrániť pred škodlivým účinkom voľných radikálov a oxidačného stresu,
  • vďaka obsahu antioxidantov bojuje proti predčasnému starnutiu a prispieva k prevencii rakoviny,
  • vďaka vláknine podporuje správne vyprázdňovanie, keďže obsahuje zároveň aj veľa vody, môže byť dobrým pomocníkom pri zápche,
  • podporuje trávenie – vplýva na sekréciu tráviacich a žalúdočných štiav,
  • vďaka draslíku má priaznivý vplyv na krvný tlak,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu,
  • je dobrým pomocníkom pri chudnutí – má málo kalórií, obsahuje prospešné enzýmy,
  • vďaka minerálom bráni vzniku kŕčov,
  • vďaka obsahu vitamínu C má priaznivý vplyv aj na ďasná, pokožku.

Kedy a prečo nekonzumovať väčšie množstvo pomela?

Pomelo je veľmi zdravé ovocie, no nie nadarmo sa hovorí, že všetkého veľa škodí. Ani s pomelom sa to neoplatí preháňať. Toto sú možné riziká spájané s nadmernou konzumáciou pomela:

  • interakcie s liekmi – napr. s liekmi na vysoký cholesterol, liekmi na arytmie, liekmi na vysoký tlak,
  • alergické reakcie – predovšetkým u jedincov citlivých na citrusové plody,
  • tráviace ťažkosti – nadbytok vlákniny môže spôsobiť hnačky či nadúvanie,
  • zubná erózia – citrusové plody sú nešetrené k zubnej sklovine.

Ako vybrať pomelo v obchode?

Pomelá sú v dnešnej dobe počas sezóny dobre dostupné v každom väčšom obchode s potravinami. Zaujímalo vás niekedy, prečo je pomelo vo fólii, keď má v podstate svoju šupku, ktorá sa odstraňuje, podobne ako pomaranče alebo mandarínky? Dôvodom je, že tento citrusový plod veľmi rýchlo schne, preto je plod zatavený do fólie, ktorá má tento proces spomaliť.

Avšak, aj tak sa neraz stáva, že po rozrezaní plodu nás nemilo prekvapí sčasti vyschnutá dužina. Dá sa nejak pri kúpe pomela zistiť, či bude vnútri chutné a šťavnaté. Nuž, ide to len veľmi ťažko. Vo všeobecnosti sa odporúča voliť plody, ktoré majú krásne žltú alebo až oranžovú či ružovkastú šupku. Plody so zelenkastou šupkou nekupujte.

Na dotyk by plod mal byť mäkký. Avšak, aj v prípade dodržania týchto zásad sa môže stať, že dužina bude skrátka vnútri trošku presušená na niektorých miestach. 

Odporúčame: ​Zdraviu prospešná šťava zo surových zemiakov – pre TOTO je dobré ju piť

Ako doma skladovať pomelo?

Ako na skladovanie pomela, keď si ho z obchodu prinesieme domov? Pomelo možno bežne skladovať pri izbovej teplote, avšak, ak ho nemáte v pláne ešte konzumovať, rozhodne ho nevyberajte z fólie, pretože sa veľmi rýchlo vysuší.

Vo všeobecnosti sa odporúča skladovať ho maximálne týždeň, a to na suchom mieste mimo ostrých slnečných lúčov. Po rozrezaní pomela sa odporúča plod skonzumovať čo najskôr. Ak chcete časť ovocia odložiť na neskôr, očistené kúsky dužiny dajte do vzduchotesnej nádoby a skladujte pár dní v chladničke.

Ako správne očistiť pomelo?

Čistenie pomela je neraz to, čo mnohých od jeho konzumácie odradzuje. Pomelo totiž nemožno konzumovať úplne tak ako pomaranče alebo mandarínky, teda nestačí len olúpať šupku.

Prvým problémom je jeho hrubá vonkajšia šupa, ktorá sa ťažšie lúpe, druhým problémom je aj to, že aj samotné mesiačiky dužiny je potrebné zbaviť tenkých priehľadných a bielych šupiek, v ktorých sú schované. Najlepšie je najskôr hrubú šupku pomela nakrojiť nožíkom a následne olúpať. Potom pomelo rozoberte na jednotlivé mesiačiky a stiahnite z nich biele časti oplodia.

Nakoniec je potrebné mesiačiky zbaviť aj žilnatinového obalu. Ak sa vám niektoré časti nedajú odstrániť rukami, odrežte ich. Nakoniec by vám mal zostať len čistý ošúpaný mesiačik pomelovej dužiny.

Ako si vychutnať a použiť pomelo v kuchyni?

Ošúpané pomelo je určené na priamu konzumáciu. Vychutnať si ho môžete ako ľahké občerstvenie na olovrant alebo desiatu. Môžete ho však pokojne pridať aj do ovocných štiav či ovocných šalátov. Miesto si však nájde aj v zeleninovom šaláte, napríklad s kuracím mäskom. Ak máte radi sladko-slané kombinácie, isto vyskúšajte.

V prípade, že obľubujte exotické, resp. ázijské pokrmy, skúste kúsky pomela pridať do woku s opekanou zeleninou a morskými plodmi. Z pomela sa dá pripraviť aj domáca marmeláda, vhodné je aj do dezertov. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní