Zdraviu prospešný medvedí cesnak – ako využiť jeho silu mimo sezóny?

Zdraviu prospešný medvedí cesnak – ako využiť jeho silu mimo sezóny?

Medvedí cesnak patrí snáď k najznámejším liečivým bylinkám, ktoré môžeme nájsť i v našej prírode. Mnohí z nás sa počas jari vyberajú na jeho zber - a sezóna medvedieho cesnaku je už tu! Známy je totiž nielen liečivými účinkami, ale aj jedinečnou korenistou chuťou a typicky cesnakovou arómou. Medvedí cesnak si nájde miesto v mnohých jedlách, hoc aj na chlebíku s masťou či maslom.

Snáď jeho jedinou nevýhodou je pomerne krátka sezóna, ktorá sa začína skoro na jar a trvá asi dva mesiace. Čerstvému medvediemu cesnaku sa nič nevyrovná! Je ho však možné nejako uchovať a využívať jeho silu aj mimo sezóny? To sa dozviete nižšie! 

Aké sú poznávacie znaky medvedieho cesnaku?

Cesnak medvedí, latinsky Allium ursinum, predstavuje vytrvalú rastlinu s podzemnou cibuľou, ktorá si našla uplatnenie nielen v ľudovej medicíne, ale ktorej listy sa bežne konzumujú aj ako zelenina. Medvedí cesnak, ako sa mu bežnejšie hovorí, je charakteristický svojou cesnakovou arómou a korenistou chuťou. Z podzemnej cibule rastline vyrastajú kopijovité listy a stvol zakončený bielymi kvetmi zoskupenými v riedkom okolíku. 

Medvedí cesnak je pritom rozšírený naprieč takmer celou Európou, dokonca ho nájdeme aj v južnejších škandinávskych oblastiach. Rastie prevažne v listnatých lesoch, a to od nížin po subalpínsky stupeň. Vyhľadáva vlhšie a tienistejšie miesta, kde vytvára rozsiahle súvislé zelené koberce. Spomínaná vôňa, typická pre medvedí cesnak, sa z týchto miest obvykle šíri do okolia, preto rastlinu nie je v prírode ťažké nájsť.

Ako správne medvedí cesnak zbierať?

Pri zbere je však potrebné dávať pozor na to, aby sme si medvedí cesnak nepomýlili s konvalinkou, i keď tá rastie obvykle až neskôr. Listy oboch rastlín sa značne podobajú, no konvalinka je jedovatá, preto si treba na ňu dávať pozor. Pri zbere sa odporúča listy skontrolovať tak, že ich trošku pošúchate medzi prstami. Ak uvoľnia výraznú cesnakovú vôňu, je to určite medvedí cesnak.

Prečo je medvedí cesnak poklad z prírody?

Čerstvý medvedí cesnak je pre svoje rôznorodé účinky neoddeliteľnou súčasťou tradičnej ľudovej medicíny, pričom sa už od nepamäti využíval pri liečbe rôznorodých neduhov. V prvom rade je však zdrojom viacerých živín a účinných látok. V listoch medvedieho cesnaku, podobne ako v klasickom cesnaku, nájdeme takzvaný alicín, ktorý je považovaný za silné prírodné antibiotikum. Okrem toho medvedí cesnak obsahuje aj flavonoidy, niektoré vitamíny skupiny B, vitamín C, ako aj viaceré minerálne látky a stopové prvky, napríklad draslík, horčík, železo a ďalšie. 

Už v minulosti boli medvediemu cesnaku pripisované napríklad prečisťujúce účinky. Silná korenistá chuť a aróma tejto rastlinky napomáha z tela vypudzovať hlísty, črevné parazity a ďalších nebezpečných cudzopasníkov. Taktiež pôsobí detoxikačne, čiže podporuje prirodzenú očistu tela od rôznych škodlivín a toxínov. 

Aké sú ďalšie liečivé vlastnosti medvedieho cesnaku?

Ďalšie liečivé účinky medvedieho cesnaku podľa ľudovej medicíny:

  • pôsobí antibioticky a antibakteriálne (ničí vírusy a baktérie),

  • znižuje vysoký krvný tlak,
  • má priaznivý vplyv na stav ciev,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu,
  • pomáha správnej cirkulácii krvi v tele,
  • posilňuje imunitu,
  • má priaznivý vplyv na trávenie a proces vyprázdňovania,
  • bojuje so zápchou či plynatosťou,
  • zmierňuje bolesti hlavy,
  • zmierňuje dýchacie ťažkosti pri ochoreniach dýchacích ciest,
  • podporuje hojenie rán.

Neprehliadnite: Poslom jari je aj medvedí cesnak: TOTO sú 3 recepty z neho, ktoré budú chutiť celej rodine

účinky medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Ako využiť medvedí cesnak?

Nazbieraný medvedí cesnak možno využívať rôznymi spôsobmi, najideálnejšie však v čerstvom stave. Tepelnou úpravou sa obsah účinných látok v listoch o niečo znižuje, a teda aj účinok rastliny. Listy medvedieho cesnaku možno bežne v kuchyni využívať ako koreninu.

Použitie medvedieho cesnaku

Stačí ich nasekať a pridať do nátierky, masla, šalátov a podobne. Taktiež sa z nich dá pripraviť chutné a zdravé pesto, no medvedí cesnak možno pridať aj do polievky, rizota či domáceho pečiva.

Kedy rastie medvedí cesnak?

Veľkou výhodou medvedieho cesnaku je však fakt, že má pomerne krátku sezónu, počas ktorej si ho v čerstvom stave môžeme dosýta vychutnávať. Zber medvedieho cesnaku sa podľa aktuálneho počasia začína skoro na jar a končí sa spravidla vtedy, keď rastlina začína kvitnúť, čo je obvykle na pomedzí apríla a mája.

Ako uskladniť medvedí cesnak?

Je možné medvedí cesnak nejako uschovať na neskôr? Hoci sa pri mnohých bylinkách odporúča sušenie, pri medveďom cesnaku skôr nie.

Lepšou voľbou môže byť uchovanie v mrazničke, prípadne sa odporúča do zásoby pripraviť z medvedieho cesnaku spomínané pesto z medvedieho cesnaku alebo bylinkové maslo.

Skvelou voľbou, ako uskladniť medvedí cesnak a zachovať jeho jedinečné vlastnosti, je však aj vo forme bylinnej tinktúry. 

Odporúčame: TOP bylinky na detoxikáciu tela – účinné vo forme čajov i tinktúr

tinktúra z medvedieho cesnaku

Zdroj: www.zdraviezkopanic.sk

Tinktúra z medvedieho cesnaku - prečo je taká zdravá?

Bylinná tinktúra predstavuje výluh z byliny, ktorý je získaný máčaním časti rastliny v alkohole. V prípade medvedieho cesnaku sa v alkohole nechávajú macerovať jeho listy. Veľkou výhodou tinktúr je ich vysoký obsah látok, ktoré sa vďaka použitému rozpúšťadlu vymacerujú z rastliny počas jej výroby. Na trhu pritom nájdeme bylinné tinktúry z najrozličnejších rastlín, a to aj z medvedieho cesnaku. Bohatou ponukou tinktúr je charakteristická slovenská značka Panakeia.

Ich TINKTURKA – Medvedí cesnak je vyrobená z čerstvých listov medvedieho cesnaku. Možno ju užívať bežne ako výživový doplnok a využívať tak liečivú silu medvedieho cesnaku aj mimo jeho sezóny. Tinktúra z medvedieho cesnaku má priaznivý vplyv predovšetkým na krvný obeh a celý kardiovaskulárny systém. Využíva sa napríklad aj ako podporný prostriedok pri liečbe ochorení srdca a ciev, ale aj pri tráviacich ťažkostiach.

Tinktúra z listov medvedieho cesnaku - využite zdraviu prospešný medvedí cesnak aj takto!

  • pomáha pri vysokom krvnom tlaku,
  • podporuje obehové funkcie,
  • zlepšuje stav pri bolestivých kŕčových žilách,
  • prečisťuje črevá a eliminuje problém s nepravidelným vyprázdňovaním,
  • zmierňuje bolesti hlavy,
  • podporuje liečbu zápalov priedušiek či iných ochorení dýchacieho systému,
  • čistí zahlienené pľúca,
  • pozitívne pôsobí na hladinu cholesterolu,
  • podporuje vylučovanie ťažkých kovov z organizmu. 

Tinktúru Medvedí cesnak od Panakeia, ako aj ďalšie bylinné tinktúry, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.

Aké sú ďalšie recepty z medvedieho cesnaku?

Aktualizované na 15.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní