Rubeola je dnes zriedkavá, no nevymizla. Môže mať vážne následky?

Rubeola je dnes zriedkavá, no nevymizla. Môže mať vážne následky?

Rubeola patrí medzi ochorenia, ktoré sme vďaka očkovaniu, zavedenému na Slovensku v 80. rokoch 20. storočia, výrazným spôsobom potlačili. Dnes sa sporadicky objaví len pár prípadov ročne, zväčša u skupiny nezaočkovaných jedincov. Podobný scenár môžeme vidieť i v ďalších krajinách s vysokou zaočkovanosťou proti rubeole. Rubeola je síce dnes zriedkavá, no ani zďaleka sme ju nevyhubili. Nízka zaočkovanosť proti tomuto ochoreniu sa tak môže rýchlo spájať s jej vyšším výskytom. Čo všetko by sme o rubeole mali vedieť?

Čo je rubeola?

Rubeola, u nás známa aj ako ružienka, predstavuje infekčné ochorenie vírusového pôvodu, ktoré je charakteristické horúčkami a kožným výsypom. Pôvodcom ochorenia je vírus rubeoly, ktorý radíme medzi togavírusy. Ružienka má spravidla mierny priebeh a po jej prekonaní získava jedinec doživotnú imunitu, podobne ako po prekonaní ovčích kiahní. Radíme ju najmä medzi ochorenia detského veku. 

Rubeola bola prvýkrát popísaná v polovici 18. storočia. Prvý klinický popis choroby je pripisovaný lekárovi Friedrichovi Hoffmannovi v roku 1940. Následne popis rubeoly potvrdili nemeckí lekári de Bergen a Orlow v rokoch 1752 a 1758. Ochorenie dostalo názov german measles, v preklade nemecké osýpky. Išlo totiž o osýpkam veľmi podobné ochorenie. 

Odporúčame: Rabdomyolýza – koho sa týka a ako sa prejavuje?

prejavy rubeoly

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prenáša vírus rubeoly?

Rubeola je vysoko nákazlivá a šíri sa ako kvapôčková infekcia, respektíve kvapôčkovou cestou. Vírus je prítomný v infekčných kvapôčkach, ktoré do ovzdušia uvoľňuje infekčný jedinec (zdroj nákazy) pri kašľaní, rozprávaní či kýchaní. Zdravý jedinec sa môže nakaziť nielen skrz kontaminovaný vzduch, ale aj priamym stykom s chorým, teda napríklad dotykom, kontaktom so slinami infikovaného, zriedkavo prostredníctvom kontaminovaných predmetov. 

Nakazený jedinec je infekčný pomerne dlhú dobu. Vírus môže vylučovať 7 až 10 dní pred objavením príznakov a pokojne i ďalšie dva týždne po prepuknutí choroby. Vírus rubeoly sa do tela zdravého človeka dostáva primárne cez nosohltan, respektíve dýchací trakt. Vírus následne preniká v prvom rade do krčných lymfatických uzlín, následne sa množí, šíri a putuje do ďalších častí tela, predovšetkým kože, dolných dýchacích ciest či spojiviek. 

Aké má rubeola príznaky?

Inkubačný čas, teda čas od vstupu vírusu do organizmu po prepuknutie choroby, je v prípade rubeoly pomerne dlhý, môžu to byť 2 až 3 týždne. Ide pritom o ľahké horúčkovité ochorenie, ktoré má zvyčajne len mierny priebeh. Ak je jedinec inak zdravý, nepredpokladá sa výskyt komplikácií. Veľmi zriedkavo sa vyskytujú komplikácie, ako problémy s kĺbmi, pokles počtu krvných doštičiek, zápal mozgu či zápal stredného ucha. Pre rubeolu je typických niekoľko príznakov, a to v prvom rade kožný výsev a tiež príznaky podobné chrípke.

Rubeolu môžu sprevádzať nasledujúce príznaky:

  • zvýšené telesná teplota, zvyčajne do 38, 5 °C (zriedkavo vyššie horúčky),

  • červená vyrážka v podobe malých červených bodiek a škvŕn, vo zvýšenej miere na tvári a trupe, 
  • svrbenie postihnutej kože,
  • nádcha,
  • zimnica,
  • kašeľ,
  • bolesti hlavy,
  • zväčšené lymfatické uzliny,
  • začervenanie spojiviek (niekedy zápal spojiviek),
  • niekedy prebieha bezpríznakovo.

Rubeola v dospelosti

Ako sme spomenuli už vyššie, rubeola je typická hlavne pre detský vek, v ktorom vo väčšine prípadov prebieha bez vážnejších komplikácií. Vyskytnúť sa však môže aj v dospelom veku, primárne u nezaočkovaných osôb. Najmä v dospelosti môže mať ružienka komplikovanejší priebeh, chorého môžu trápiť väčšie bolesti hlavy, u starších žien sa objavujú aj bolesti kĺbov. Najväčšiu hrozbu však vírus rubeoly predstavuje pre nezaočkované tehotné ženy. Má totiž teratogénny účinok, čo znamená, že dokáže nakaziť plod tehotnej ženy a narušiť jeho vývoj. 

Rubeola počas tehotenstva a rubeolový syndróm

Po objavení rubeoly sa pre jej mierny priebeh nevenovalo ochoreniu veľa pozornosti, a to až do polovice 20. storočia, kedy sa začali hromadiť dôkazy o negatívnom vplyve vírusu u tehotných žien. Napríklad austrálsky očný lekár Norman Gregg publikoval správu o výskyte slepoty u novorodencov, ktorých matky počas tehotenstva prekonali ružienku. Následne po epidémiách v Európe a v USA v 60. rokoch 20. storočia sa definitívne dokázalo, že rubeola najmä v začiatkoch tehotenstva vedie k potratom alebo predčasným pôrodom. 

Deti nakazených matiek sa obvykle rodia s viacerými vývojovými chybami, ktoré sa všeobecne označujú ako vrodený rubeolový syndróm. Prekonanie ružienky v tehotenstve môže spôsobiť:

  • hluchotu dieťaťa,
  • slepotu, poškodenie sietnice, šedý zákal,
  • vrodené srdcové chyby,
  • mentálnu retardáciu,
  • postihnutie centrálnej nervovej sústavy,
  • anomálie zubov.

Odporúčame: Prevencia cukrovky 2. typu: Ako znížiť riziko zákerného ochorenia?

očkovanie proti rubeole

Zdroj: Shutterstock®

Liečba rubeoly

Špecifická liečba pre rubeolu neexistuje. Podobne ako mnohé iné vírusové ochorenia, tak aj liečba rubeoly je len symptomatická. Telo zvládne bojovať s vírusom samo, liečbu však možno podporiť tlmením sprievodných ťažkostí. Pacientovi sa podávajú liečivá na tlmenie horúčky či proti bolesti. Dôležitý je pokoj a oddych na lôžku, tiež dostatočný príjem tekutín. Pacienta sa odporúča izolovať v domácom prostredí, hospitalizácia je potrebná len v prípade vážneho priebehu a výskytu komplikácií. 

Liečba vrodeného rubeolového syndrómu je zameraná na odstránenie, alebo aspoň zmiernenie porúch u dieťaťa v čo najväčšej možnej miere. Pristupuje sa podľa potreby a možností k chirurgickej korekcii srdcových chýb, korekcii porúch sluchu a zraku či rehabilitáciám alebo rôznym terapiám. Niektoré vrodené vady sú však trvalé a nemožno ich zvrátiť. 

Očkovanie proti rubeole

Očkovanie predstavuje základnú formu prevencie voči rubeole. Vďaka nemu je dnes ružienka zriedkavá, vyskytuje sa iba pár prípadov ročne, v niektorých rokoch dokonca nie sú evidované žiadne prípady. Ochorenie podlieha povinnému hláseniu. V súčasnosti sa rubeola vyskytuje epidemicky v cykloch v krajinách s veľmi nízkou alebo žiadnou zaočkovanosťou. 

Na našom území sa začalo spočiatku s očkovaním dievčat, a to za účelom prevencie vrodeného rubeolového syndrómu u ich detí. Prudký pokles výskytu ochorenia však nastal až po zavedení povinného očkovania u všetkých detí. Proti rubeole sa očkuje trojzložkovou MMR vakcínou (dvomi dávkami), ktorá dieťa chráni aj pred mumpsom a osýpkami. O rizikách a možných komplikáciách očkovania sa poraďte s lekárom. Ojedinele sa po očkovaní môže objaviť najmä zvýšená teplota či bolesť v mieste vpichu. 

Odporúčame: TOP zaujímavosti o obličkách: Ako fungujú naše súkromné filtre?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní