Drevený nábytok - 7 tipov ako ho udržiavať, aby vydržal roky ako nový

Drevený nábytok - 7 tipov ako ho udržiavať, aby vydržal roky ako nový

Mať doma unikátny kus dreveného nábytku a udržovať ho v dobrej kondícií môže byť síce náročná úloha, ale jej výsledky vás určite veľmi potešia pri každom jednom pohľade naň. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré môžete použiť, aby váš nový drevený nábytok vydržal čo najdlhšie. Drevený nábytok so svojím vintage šarmom dodá vášmu domovu pôvab. Akýkoľvek drevený kúsok je stredobodom pozornosti. Práve z tohto dôvodu je potrebné venovať jeho údržbe zvýšenú starostlivosť a pozornosť. Je však mimoriadne dôležité vedieť, čo pomáha a čo nie. Tu je niekoľko cenných rád, ktoré by vám mohli pomôcť pri lepšej údržbe nábytku.

Mať doma unikátny kus dreveného nábytku a udržovať ho v dobrej kondícií môže byť síce náročná úloha, ale jej výsledky vás určite veľmi potešia pri každom jednom pohľade naň. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré môžete použiť, aby váš nový drevený nábytok vydržal čo najdlhšie.

Drevený nábytok so svojím vintage šarmom dodá vášmu domovu pôvab. Akýkoľvek drevený kúsok je stredobodom pozornosti. Práve z tohto dôvodu je potrebné venovať jeho údržbe zvýšenú starostlivosť a pozornosť. Je však mimoriadne dôležité vedieť, čo pomáha a čo nie.

Tu je niekoľko cenných rád, ktoré by vám mohli pomôcť pri lepšej údržbe nábytku.

1. Nenechávajte naň sadať prach

Trblietavý kus nábytku dokáže rozžiariť celú miestnosť. A k tomu pomáha správne množstvo prachu, čo je v ideálnom prípade, nula. Na utretie prachu použite mäkkú, navlhčenú bavlnenú handričku. Tento rituál so svojim nábytkom opakujte minimálne raz v týždni.

2. Slnečnému žiareniu ho vystavujte len minimálne

Buďte opatrní pri vystavovaní dreveného nábytku slnečnému žiareniu na dlhší čas. Výsledkom je jav nazývaný „špinenie“, kde sa na priereze objavujú svetlé a tmavé škvrny. Na drevenom stole by ste mohli použiť obrus na efektívne zmiernenie jeho účinku.

drevený nábytok do obývačky

Zdroj: naturestyle.store/sk

3. Dávajte pozor na teplotu

Pre lepšiu údržbu nepokladajte na drevený nábytok extrémne horúce a studené predmety. Majú tendenciu zanechávať obrysy, ktorý môže narušiť pôvodnú štruktúru povrchu. Uistite sa, že ak už nábytok týmto vplyvom vystavíte, expozícia bude obmedzená na povolené časové intervaly a nie príliš dlho.

4. Nechajte ho starnúť s gráciou

Nábytok starne s časom a je potrebné ho nechať starnúť s gráciou. Rovnako ako víno môže v súmraku získať nový charakter. Nejaké drevo môže časom zosvetliť a nejaké stmavnúť. Takže ak budete nabudúce kupovať akýkoľvek drevený nábytok, pamätajte že jeho starnutie bude jeho súčasťou.

5. Držte ostré predmety na uzde

Mali by ste byť veľmi opatrní, aby sa ostré predmety nedostávali príliš blízko drevených kusov nábytku. Škrabanec nikdy nevyzerá dobre. Nikdy. Ani keď je vytvorený nešťastnou náhodou.

Odporúčame: Nezabúdate v domácnosti na čistenie matracov? Zistite, ako na to!

dreveny nábytok z masívu

Zdroj: naturestyle.store/sk

6. Doprajte mu pravidelne olej a vosk

Olejovanie a voskovanie dreva sa dôrazne odporúča, pretože mu dodáva nový lesklý povrch. Okrem vizuálnej stránky taktiež pridáva ochrannú vrstvu, povlak na povrchu, čím oživuje jeho vzhľad. Ak by ste mohli svoj drevený nábytok raz za tri mesiace naolejovať a navoskovať, bolo by to úžasné.

7. Na čistenie používajte teplú vodu

Na čistenie nábytku by ste mali používať teplú vodu a jemný saponát. Dávajte pozor, aby ste ho nenamáčali na dlhší čas. Čistite ho, kým nezmizne prach. Zvyškovú vlhkosť je možné neskôr utrieť suchou bavlnenou handričkou.

Dúfame, že si niekoľko z týchto dobrých tipov osvojíte aj vy! 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní