Nezabúdate v domácnosti na čistenie matracov? Zistite, ako na to!

Nezabúdate v domácnosti na čistenie matracov? Zistite, ako na to!

Domáce práce zahŕňajú celý rad rôznorodých činností, ktoré napomáhajú udržiavať správny chod každej domácnosti. Nemalé percento týchto prác tvoria aktivity týkajúce sa upratovania. Umývanie podláh, čistenie kúpeľňových a kuchynských zariadení, utieranie prachu, umývanie okien, vysávanie kobercov i výmena posteľnej bielizne. To všetko sú domáce práce, ktorým je nevyhnutné sa pravidelne venovať. Máte však na svojom zozname domácich prác aj čistenie matracov? Je to vôbec potrebné, prípadne kedy na to myslieť? Ako vyčistiť fľaky z matracov, alebo ich zbaviť zápachu?

Kedy potrebujú matrace čistenie?

I matrace si v domácnosti vyžadujú pravidelnú údržbu. Niet sa však čomu čudovať. Každodenne ich používame prakticky až tretinu z celého dňa, keďže na nich spíme. V matraci sa usadzuje prach, roztoče, odumreté kožné bunky a do kontaktu sa dostáva aj s telesnými tekutinami. Matrac môže byť zdrojom ďalších alergénov i baktérií, časom sa na ňom môžu objaviť viaceré škvrny, dokonca môže zapáchať. Práve preto by sme čistenie matracov nemali podceňovať. 

Kedy je nevyhnutné vyčistiť matrac?

  • Aspoň párkrát do roka, najmä ak dlhšie neprešiel dôkladnejším čistením.

  • Ak sa z matracu šíri zápach.
  • Ak sú na matraci viditeľné nejaké škvrny alebo fľaky.
  • Ak vás počas zaspávania alebo ráno po prebudení trápia prejavy alergie – napr. upchatý nos či svrbenie očí.
  • Pri objavení parazitov v matraci. 

Odporúčame: Domáce spotrebiče s najväčšou spotrebou energie – ktoré žerú najviac?

fľaky na matraci

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie matracov od škvŕn

Prvým krokom k čistým matracom je ich pravidelné vysávanie, ideálne pri každom menení posteľnej bielizne. Ak však máte doma ručný parný čistič, pravidelne ho neváhajte použiť aj na čistenie matracov. Horúca para dezinfikuje povrch a vyhubí baktérie aj roztoče, odstráni navyše i nepríjemné pachy. Pred použitím tohto pomocníka matrac najskôr povysávajte a po čistení ho nechajte dôkladne vysušiť. Až potom na matrac natiahnite plachtu.

Z času na čas sa však na matraci môže objaviť i nejaká škvrna, napríklad od jedla alebo rozliateho nápoja. Škvrnu je pritom vhodné odstrániť čo najskôr. Pri obliatí matraca je nevyhnutné okamžite odsať čo najviac tekutiny, napríklad pomocou uteráka alebo čistej handričky. Rôzne škvrny možno odstrániť viacerými pomocníkmi. Vo všeobecnosti je však potrebné myslieť na to, že matrac by sme nikdy nemali nadmerne namáčať. Počas čistenia sa snažíme predísť jeho úplnému zmočeniu. Po vyčistení škvrny podľa potreby vysajte prebytočnú vlhkosť nejakou utierkou či handričkou a matrac nechajte dôkladne preschnúť. 

A ako sa zbaviť vzniknutých škvŕn na matraci?

  • Odstraňovač škvŕn alebo enzymatický čistič – nastriekajte ho na čistú bezfarebnú látku a krúživými pohybmi ho votrite do zafarbenej časti matraca. Prípravok zo škvrny najskôr zotrite vlhkou handričkou namočenou v studenej vode a potom aj suchou handričkou na odsatie prebytočnej vlhkosti. Postup je možné podľa potreby opakovať. 
  • Peroxid vodíka 3 % – vhodný na odstraňovanie aj odolných škvŕn z bielych matracov. Zmiešajte ho s trochou vody a zľahka ho pomocou rozprašovača naneste na škvrny. Nechajte pár minút pôsobiť, potom miesto zotrite najskôr vlhkou handrou a následne suchou. Matrac nechajte vyschnúť. 
  • Ocot, kyselina citrónová a kyselina šťavelová – zmiešajte 250 ml vody, 250 ml octu a 0,5 dcl roztoku kyseliny šťavelovej. Do zmesi namočte handričku a poutierajte ňou škvrny, prípadne zmes trochu na škvrny aj nastriekajte. Nechajte pôsobiť 10 minút. Potom dosucha vytrite a nechajte úplne vysušiť. 

Zbavovanie matracov zápachu

Okrem toho, že na matraci sa z času na čas môžu objaviť nejaké škvrny, potrápiť nás môže aj zápach z matraca. Spánok na páchnucom matraci rozhodne nie je príjemný, takže je potrebné čo najskôr zakročiť. V rámci prevencie tohto problému sa odporúča v prvom rade matrace pravidelne vysávať, ideálne pomocou parného vysávača, taktiež je vhodné matrac podľa možností vetrať na čerstvom vzduchu.

  • Ak predsa len ucítite z matracu nepríjemný pach, pomôcť môže sóda bikarbóna. Priamo ňou posypte matrac, prípadne ju jemnou kefou trochu votrite do matraca a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Následne matrac dôkladne povysávajte. Sóda bikarbóna pôsobí ako dezinfekcia aj prírodný dezodorant.
  • Vyskúšať môžete aj trik s octom. Nalejte ho do nádobky s rozprašovačom a zľahka ním postriekajte matrac. Následne ho nechajte vyvetrať na čerstvom vzduchu. 
  • Dobrým pomocníkom na odstránenie zápachu z matraca sú aj esenciálne oleje. Zvoliť môžete napríklad levanduľový či eukalyptový, ktoré sa do spálne hodia. Ako ich použiť? Pridať ich môžete napríklad aj do sódy bikarbóny, ktorou sa chystáte posypať matrac. 

Odporúčame: Ako využiť zvyšky kávy v záhrade? Vedeli ste o ich účinkoch?

ako vyčistiť matrac

Zdroj: Shutterstock®

Kedy matracu nepostačí ani dôkladné vyčistenie?

Mohlo by sa zdať, že matrac stačí kúpiť raz a vydrží, takpovediac, donekonečna. To však zďaleka nie je pravda. Každá vec, ktorú pravidelne používame, sa nejakým spôsobom časom opotrebuje. A matrac, na ktorom každodenne spíme dlhé hodiny, rozhodne nie je výnimkou. To, ako často obmieňať matrace, záleží od viacerých faktorov, v prvom rade aj od jeho kvality. Vo všeobecnosti je životnosť matracov v priemere 8 rokov, no kvalitné matrace môžu dobre slúžiť pokojne aj 10 či 15 rokov. Opotrebovaný matrac je však vždy nevyhnutné vymeniť, inak sa oberáme o kvalitný spánok. 

Ak má matrac viditeľné známky opotrebenia, je miestami zdeformovaný, vŕzga alebo skrátka cítime, že sa na ňom už nedokážeme dobre vyspať, je potrebné zvážiť jeho výmenu. V niektorých prípadoch však treba vymeniť aj matrace, ktoré sú z hľadiska opotrebovania ešte v dobrom stave. Je to najmä v prípadoch výrazného znečistenia, kedy ani dôkladné vyčistenie nepomôže.

Zbaviť by sme sa mali v prvom rade plesnivých matracov. Ak je matrac z nemalej časti napadnutý plesňami, obvykle ho nie je možné zachrániť. Spánok na plesnivom matraci predstavuje hazardovanie so zdravím. Zachrániť matrac sa vám spravidla nepodarí ani v prípade, ak je veľmi zamorený plošticami alebo inými parazitmi, ktorých sa nebolo možné zbaviť ani dezinsekciou a profesionálnym ošetrením. 

Ako udržiavať matrace čisté bežne počas roka?

Na záver ešte môžeme spomenúť, že o matrace sa treba priebežne starať i počas celého roka, aby nám poskytovali čo najzdravšie miesto pre dobrý spánok. Správna starostlivosť a zaobchádzanie s matracom prispeje k prevencii vzniku škvŕn či zápachu a napomáha udržiavať matrac v dobrom stave čo najdlhšiu dobu. V prvom rade sa odporúča nezabúdať na pravidelné menenie posteľnej bielizne, minimálne raz za dva týždeň, v lete ideálne raz týždenne. 

Ďalšie užitočné tipy na udržiavanie matracu v čistote a dobrom stave:​

  • Zvoľte vhodný chránič matraca. Ten predĺži životnosť výrobku, chráni matrac pred znečistením a zlepšuje možnosť udržiavať ho v čistote, keďže je ho možné ľahko oprať v práčke. Vodoodolné chrániče navyše chránia pred prienikom tekutín do matraca, pachom a baktériami.
  • Matrace pravidelne vysávajte, napríklad vždy, keď meníte posteľnú bielizeň.
  • Matrace podľa možností vetrajte. Počas slnečných dní môžete matrac napríklad umiestniť na slniečko k otvorenému oknu alebo na balkón. 
  • Vyhýbajte sa konzumácii jedál či zvieratám v posteli. Domáci maznáčikovia i potraviny sa môžu ľahko stať príčinou znečistenia. 
  • Posteľ neupratujte hneď po prebudení. Ideálne je počkať aspoň pol hodinu, pokojne však aj dlhšie. Prečo? Matrac má čas sa trochu vyvetrať a zbaviť sa vlhkosti spôsobenej tým, že sme na ňom celú noc ležali. 
  • Škvrny na matracoch bezodkladne vyčistite. Čistenie škvŕn rozhodne neodkladajte, zaschnuté a staré škvrny sa odstraňujú o to ťažšie. 
  • Chráňte matrac pred nadmerným potom. Ten mu totiž neprospieva a môže zvyšovať riziko plesní. Neprekurujte spálňu a používajte pyžamá aj posteľnú bielizeň z vhodných priedušných materiálov. Ak máte problém s nadmerným potením, chráňte matrac spomínaným chráničom. 

Odporúčame: Ako využiť citrusové šupky? Tieto nápady vás nadchnú!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní