Ako správne uskladniť nazbieraný medvedí cesnak? Máme užitočné rady a triky

Ako správne uskladniť nazbieraný medvedí cesnak? Máme užitočné rady a triky

Medvedí cesnak asi nikomu zvlášť predstavovať nemusíme. Allium ursinum, ako je latinsky nazvaný, obsahuje alicín s antibiotickým účinkom, podobne ako bežný cesnak, taktiež mnohé flavonoidy, vitamíny a minerály. Mnohí ho zbožňujú pre jeho liečivé vlastnosti, ktoré sú známe už odpradávna. Blahodarný vplyv má na trávenie a proces vyprázdňovania, hladinu krvného tlaku, imunitu, dýchací trakt a cievy.

Tradičná medicína ho odporúča pri črevných a žalúdočných ťažkostiach, plynatosti, zápche, vysokom tlaku, kŕčových žilách, ochoreniach horných dýchacích ciest, hlístach i nespavosti. Na zber medvedieho cesnaku sa však počas skorej jari mnohí vydávajú nielen pre jeho liečivé vlastnosti, ale aj fantastickú chuť. Je charakteristický typickou cesnakovou chuťou aj arómou.

V kuchyni si nachádza rôznorodé využitie. Ak ste ho ešte neskúsili, treba to napraviť, pretože medvedí cesnak je fantastickým dochucovadlom. Jeho sezóna začiatkom jari netrvá dlho, preto jeho zber netreba odkladať. Čo však s nazbieraným medvedím cesnakom? Akým spôsobom a ako dlho ho možno uskladňovať? Ako ho spracovať, aby ho bolo možné uskladniť čo najdlhšie?

Krátkodobé uskladnenie medvedieho cesnaku v chlade - ako na to?

Prvou metódou uskladnenia medvedieho cesnaku je umiestnenie v chladničke. Takto ho možno skladovať spravidla len pár dní, maximálne jeden týždeň. Odporúča sa čisté lístky odložiť do misky alebo dózy a prikryť vlhkou utierkou, aby nezvädli a vydržali dlhšie čerstvé. Ešte dlhšie v chladničke vydržia, ak ich nazbierame so stonkami, vložíme do pohára s vodou a dáme do chladničky. 

Ak medvedí cesnak uskladníme v chladničke, neprídeme prakticky o žiadne živiny a vitamíny. Výhodou je, že vďaka chladu budeme mať aspoň na kratší čas poruke čerstvé lístky medvedieho cesnaku, ktoré je možné použiť napríklad do nátierok či polievok. Keďže takto skladovaný medvedí cesnak nevydrží dlho, vhodné je takýmto spôsobom skladovať len menšie množstvo lístkov. Ak sme nazbierali väčšie množstvo cesnaku, vhodné je ho spracovať aj inými spôsobmi. 

Mrazenie medvedieho cesnaku - ako uchovať medvedí cesnak v mrazničke?

Pre dlhodobé skladovanie medvedieho cesnaku sa odporúča jeho zmrazenie. Mrazenie vo všeobecnosti predstavuje výborný spôsob, ako uchovávať rôznorodé potraviny v dobrom stave počas veľmi dlhej doby, a to v niektorých prípadoch aj počas celého roka. Obvykle pri mrazení potraviny strácajú len malé množstvo živín a vitamínov, podstatná časť je v potravinách zachovaná.

Čerstvo nazbierané lístky medvedieho cesnaku je vhodné umyť, ihneď osušiť a následne nasekať na menšie alebo väčšie kúsky a uložiť do menších nádobiek (napr. tých na ľad). Takto možno uchovávať medvedí cesnak v mrazničke v priebehu roka.

Samozrejme, po rozmrazení už z cesnaku nedostaneme čerstvé lístky, ale skôr akúsi kašu, čo mnohí považujú za veľkú nevýhodu. Avšak, takto zmrazený cesnak je stále zdravý, chutný a možno ho použiť napríklad na ochutenie polievok a omáčok. 

Neprehliadnite: Karfiol zdravo a chutne: Skúste recept na zapekaný karfiol s cuketou!

Sušenie medvedieho cesnaku - ako medvedí cesnak usušiť?

Medvedí cesnak je možné aj vysušiť. Ak si chcete medvedí cesnak vysušiť, stačí ho umyť, osušiť a nechať vysušiť v tenkej vrstve alebo pri teplote do 40 °C. Následne ho uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe v suchu. V sušenom stave ho možno zohnať aj v obchodoch počas celého roka. 

Tradičná medicína však medvedí cesnak sušiť neodporúča, pretože táto bylinka pri sušení stráca obrovské množstvo živín a cenný látok. Sušený cesnak teda predstavuje hlavne dochucovadlo, nie zdraviu prospešného pomocníka.

Odporúčame aj: ​Ideálna teplota v chladničke – akú teplotu nastaviť a ako ju udržiavať?

Ďalšie spôsoby, ako spracovať a uskladniť medvedí cesnak - ktorý z nich si vyberiete?

Čerstvý medvedí cesnak sa môže používať ako surovina napríklad na prípravu pesta, omáčky alebo polievky. Môže sa tiež nakladať, sušiť alebo zmraziť na neskoršie použitie. Táto rastlina obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú prospešné pre zdravie - benefity medvedieho cesnaku sú naozaj bohaté.

Okrem toho sa medvedí cesnak v tradičnej ľudovej medicíne využíva na liečenie rôznych ochorení, ako sú napríklad kardiovaskulárne problémy, zápalové ochorenia či infekcie. Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré prispievajú k posilneniu imunitného systému. Liečivé účinky medvedieho cesnaku a vlastnosti medvedieho cesnaku sú teda skutočne doslova zázračné.

Použitie medvedieho cesnaku - ako využiť medvedí cesnak?

  • Vysušenie medvedieho cesnaku - očistite medvedí cesnak a nechajte ho sušiť v dobre vetranom prostredí. Potom ho môžete buď zavrieť do zaváraninového skleneného pohára alebo uskladniť vo vzduchotesnom obale.
  • Nakladanie medvedieho cesnaku - očistite medvedí cesnak a nakrájajte ho na plátky. Vložte ich do sklenenej nádoby a zalejte octom alebo olejom. Takto nakladaný medvedí cesnak môžete uskladniť v chladničke a konzumovať postupne.
  • Zaváranie medvedieho cesnaku - nakrájajte medvedí cesnak na menšie kúsky a zavarte ho do zaváraninových pohárov spolu s octom alebo olejom. Takto zavarený medvedí cesnak môžete uskladniť v chladničke a použiť ho ako dochucovadlo k rôznym jedlám.
  • Varenie medvedieho cesnaku - medvedí cesnak môžete aj uvarte v octe a vode spolu s korením a bylinkami. Potom ho môžete uskladniť do sklenených nádob a používať ako prílohu k mäsu alebo zelenine.

Recepty z medvedieho cesnaku

Keďže medvedí cesnak obsahuje množstvo vitamínov a sezóna medvedieho cesnaku je už tu, inšpirujte sa našimi TOP tipmi! Využitie medvedieho cesnaku je totiž naozaj široké.

• ​Tinktúra z medvedieho cesnaku

Ak ste si nazbierali dostatok medvedieho cesnaku a nechcete všetok len zmraziť, vyskúšajte niektorý z nasledujúcich tipov. V prvom rade môžete vyskúšať tinktúru z medvedieho cesnaku ako šikovný spôsob spracovania medvedieho cesnaku.

Potrebujeme:

  • čerstvo natrhané listy medvedieho cesnaku,

  • 40 % číry alkohol (napr. vodka).

Postup: Listy medvedieho cesnaku umyjeme studenou vodou a otrasieme z nich prebytočnú vodu. Necháme presušiť a následne ho nakrájame na čo najmenšie kúsky. Medvedím cesnakom naplníme fľaštičku a zalejeme alkoholom až po okraj hrdla. Fľašku uzavrieme, potrasieme ňou a odložíme ju do tepla alebo na slnko na 2 týždne. Počas macerovania pravidelne fľaškou pretrepeme. Potom hotovú tinktúru scedíme do čistej nádobky. Spravidla sa odporúča užívať 10 až 15 kvapiek tinktúry zriedených vodou. Používa sa na zlepšenie trávenia a krvného obehu, posilnenie imunitného systému a liečenie dýchacích problémov.

• ​Olej z medvedieho cesnaku

Fantastický olej s medvedím cesnakom si nájde využitie v studenej aj teplej kuchyni. Hodí sa napríklad do šalátov a polievok, taktiež ho možno využiť pri príprave nátierok, vajíčkových jedál, marinád, dresingov a podobne. 

Potrebujeme naň:

  • 1 l oleja (napr. olivového),

  • 5 hrstí čerstvého medvedieho cesnaku.

Postup: Listy medvedieho cesnaku umyjeme a dôkladne usušíme. Suché listy vložíme do sklenej nádoby a zalejeme olejom. Premiešame, nádobu zakryjeme a cesnak necháme macerovať pri izbovej teplote asi týždeň. Občas môžeme premiešať. Potom olej scedíme do čistej nádoby a uskladníme ako bežný olej. 

• ​Pesto z medvedieho cesnaku

Skvelý spôsob, ako zužitkovať medvedí cesnak a uskladniť ho na dlhší čas, je príprava pesta, respektíve základu na pesto. Listy umyjeme, vytlačíme z nich prebytočnú vodu a následne ich pomliaždime v mažiari alebo nasekáme v mixéri. Pridáme olivový olej a soľ. Zmes naložíme do vyvarených zaváraninových pohárikov a na vrch nalejeme ešte olivový olej. Uzavrieme a skladujeme v tme a chlade. 

K tomuto základu na pesto možno následne pridať nasekané píniové oriešky a nastrúhaný parmezán a použiť napríklad na cestoviny. Ak by sme to spravili hneď, hotové pesto by bolo určené skôr k priamej konzumácii, nie na dlhodobé skladovanie. Základ na pesto, respektíve zmes medvedieho cesnaku, oleja a soli však možno v kuchyni používať rôzne, a to aj na dochutenie rôznorodých pokrmov. 

• ​Maslo z medvedieho cesnaku

Táto pochúťka je jednoduchá na prípravu a veľmi chutná. Maslo stačí nechať trochu rozpustiť a v mixéri pomixovať s umytým a nasekaným medvedím cesnakom. Na 250 g masla stačí pridať väčšiu hrsť medvedieho cesnaku. Hotové maslo možno podľa chuti ešte osoliť a okoreniť a naložiť do pripravených nádob. Skladovať ho možno v chladničke alebo dlhodobo v mrazničke. 

Odporúčame: ​TOP 10 tipov, ako využiť orechové maslo – zdravo, chutne a originálne

Na čo si pri zbere medvedieho cesnaku dávať pozor - ako nájsť medvedí cesnak a ako rozoznať medvedí cesnak?

Pre bezpečný a bezproblémový zber je vhodné dodržiavať niekoľko základných zásad. V prvom rade sa uistite, že vo vami vybranej lokalite je zber povolený. V mnohých oblastiach na Slovensku je totižto zber rastlín a plodov obmedzený. Za zber v daným miestach hrozí zberačom pokuta. 

Ak si nájdete vhodné miesto na zber, v druhom rade sa ubezpečte, že ste správne identifikovali rastlinu. Bežné sú zámeny napríklad s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Je však niekoľko jednoduchých trikov, ako tieto dve rastliny od seba odlíšiť. Ak listy pošúchate medzi prstami a zacítite výraznú cesnakovú arómu, ide rozhodne o medvedí cesnak.

Rozdiel je aj v tom, že lístky medvedieho cesnaku majú vlastnú stopku, tie konvalinkové nemajú žiadnu. Listy medvedieho cesnaku sú tenšie a majú výraznú stredovú žilku, listy konvalinky sú hrubšie, mierne stočené dovnútra a nemajú výraznú stredovú žilku. Rozlišovať rastliny je však najvhodnejšie hlavne podľa spomínanej cesnakovej vône. 

Ako sa zbiera medvedí cesnak?

Ďalej je vhodné pri zbere medvedieho cesnaku myslieť na to, aby sme nepretrhávali korene, pretože tým obmedzíme obnovu úrody v budúcom roku. Ideálne je lístky odstrihnúť alebo odrezať nad zemou. Taktiež sa odporúča na jednom mieste nevyzbierať cesnak do posledného lístka, ale radšej navštíviť viac lokalít, a tak si zabezpečiť dostatočnú zásobu. A dôležitou zásadou pri zbere medvedieho cesnaku je aj to, že po rozkvitnutí sa jeho sezóna končí a ďalej ho už nezbierame. 

Zdroj úvodnej foto: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Aktualizované na 03.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní