Hlísta detská: Ako rozpoznať prítomnosť parazita v tele?

Hlísta detská: Ako rozpoznať prítomnosť parazita v tele?

Človeka môžu potrápiť nielen rôznorodé vírusy alebo baktérie, ale aj parazity. Môžu totiž poškodzovať zdravie a spôsobovať viaceré zdravotné problémy. S parazitom, s ktorým často do kontaktu prichádzajú aj ľudia, sú kliešte. Zvonka tiež môže na človeku parazitovať napríklad voš detská. Poznáme však aj mnoho vnútorných parazitov. Do tejto kategórie patrí napríklad toxoplazmóza, ktorej hostiteľom sú primárne mačkovité šelmy. Tie môžu byť pre človeka zdrojom nákazy. Okrem toho patria k vnútorným parazitom i pásomnice, motolice či mrle. Zabúdať však nemožno ani na hlísty, o ktorých si niečo viac povieme v nasledujúcom článku. 

Čo je askarióza?

Pod pojmom askarióza, tiež askaridóza, rozumieme parazitické ochorenie, ktorého pôvodcom je hlísta detská, latinsky Ascaris lumbricoides, ľudovo tiež škrkavka. Hlísty majú nečlánkované telo, ktoré je na priereze okrúhle. Charakteristická je pre ne pohlavná dvojtvarosť. Samce sú spravidla menšie a majú dĺžku okolo 10 až 20 cm. Typické sú svojím nápadne zahnutým koncom tela. Samice môžu byť dlhšie než 30 cm a každodenne produkujú obrovské množstvo veľmi drobných vajíčok. 

Z oplodnených vajíčok sa v tráviacom trakte človeka liahnu larvy. Hlísty parazitujú najmä v tráviacom systéme, konkrétne v tenkom čreve. Cez črevnú sliznicu sa však môžu vo forme lariev dostať do krvného obehu a následne do ďalších orgánov, často hlavne pľúc, ale aj pečene. Larvy v dýchacom systéme sa pri vykašliavaní dostávajú do hltanu a následne späť do čreva, kde pohlavne dospievajú. 

Odporúčame: Kliešťová encefalitída: Prenáša ochorenie len infikovaný kliešť?

škrkavka

Zdroj: Shutterstock®

Ako môže dôjsť k nákaze?

K nákaze dochádza po konzumácii infekčných vajíčok parazita, k čomu môže dôjsť rôznymi cestami. Vajíčka sú prítomné vo výkaloch infikovaných jedincov a v prípade niektorých druhov hlíst aj zvierat. Človek sa môže nakaziť napríklad konzumáciou potravín alebo nápojov kontaminovaných vajíčkami z výkalov. Rizikový je kontakt s kontaminovanou pôdou, aj konzumácia neumytých alebo tepelne nespracovaných potravín, ktoré rástli v kontaminovanej pôde. Toto ochorenie sa vo vyššej miere vyskytuje najmä u detí, ktoré sa neraz nakazia napríklad na detských ihriskách, pieskoviskách a podobne.

K prenosu infekcie výrazne prispieva nižšia hygiena. Nákaza sa ľahko šíri špinavými rukami po kontakte s kontaminovanou pôdou a následným kontaktom s ústnou dutinou. Do rizikovej skupiny však môžeme zaradiť napríklad aj záhradkárov či poľnohospodárov, teda vo všeobecnosti osoby, ktoré často manipulujú s pôdou či pieskom. Hlísty sa vyskytujú prakticky po celom svete, no vo vyššej miere hlavne v tropických a subtropických oblastiach, ale aj v miernom pásme, a to hlavne v oblastiach s nižšou úrovňou hygieny. K rizikovým faktorom tiež môžeme pridať používanie ľudských výkalov na hnojenie či cestovanie do rizikových oblastí a konzumovanie neošetrených tamojších potravín. 

Odporúčame: Aké sú príznaky cirhózy pečene? Tieto prejavy nemožno prehliadnuť!

prejavy parazita v tele

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje prítomnosť parazitov v tele?

Vo veľkom množstve prípadov prebieha nákaza hlístou detskou bezpríznakovo, a to najmä v prípade, ak ide o ľahšiu infekciu. Výraznejšie príznaky sa spravidla objavujú v prípade, ak je organizmus už výrazne zamorený parazitom. Konkrétne prejavy závisia nielen od množstva parazitov v tele, ale aj od toho, ktoré časti a orgány boli napadnuté. Na prítomnosť parazitov v organizme v prvom rade upozorní ich nález v stolici. Vo všeobecnosti sa však askarióza prejavuje najmä tráviacimi problémami. Ak je napadnutý respiračný systém, prítomné tiež bývajú dýchacie problémy. Na prítomnosť hlísty detskej v tele môžu upozorňovať nasledujúce príznaky:

  • svrbenie okolo konečníka,
  • kŕče a bolesť brucha,
  • hnačky, niekedy zápcha (v prípade upchatia čriev parazitmi),
  • úbytok na váhe,
  • strata chuti do jedla, nevoľnosť, zvracanie,
  • kašeľ,
  • krv v hlienoch,
  • bolesť za hrudnou kosťou,
  • horúčka.

Vo väčšine prípadov má ochorenie len mierny priebeh. Niekedy však môže dôjsť k rozvoju rôznych komplikácií, a to najmä v prípade výrazného zamorenia organizmu. K problémom môže dôjsť, ak väčšie množstvo hlíst vytvorí akési klbko a spôsobí nepriechodnosť niektorej časti tráviaceho traktu. Dôjsť môže napríklad k upchatiu čreva. Pri napadnutí žlčových ciest zase môže dôjsť k zablokovaniu odtoku žlče, parazity tiež môžu blokovať priechody do pečene či pankreasu, niekedy tiež môžu spôsobovať problémy s očami či dokonca nervovým systémom. Problémom je tiež to, že hlísty ochudobňujú hostiteľa o cenné živiny. 

Odporúčame: Postihuje hemofília len mužov? Odhaľte jej príčiny i prejavy

liečba škrkaviek

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba?

Lekár diagnostikuje askariózu na základe prítomných príznakov a rôznych vyšetrení. Vykonávajú sa spravidla krvné testy, taktiež je potrebné vyšetrenie vzorky stolice či vyšetrenie pľúc (RTG) pre zistenie možného poškodenia pľúc. Na liečbu ochorenia sa používajú lieky z kategórie antiparazitík. Vo vážnych prípadoch môže byť potrebný chirurgický zákrok, a to najmä pri veľkom premnožení parazitov a v prípade, ak dôjde k upchaniu čriev či žlčových ciest. Počas liečby je nevyhnutné klásť dôraz na zvýšenú hygienu. Ľahko totiž môže dôjsť napríklad k šíreniu červov medzi členmi domácnosti. Preto by aj potenciálne ohrozené osoby, ktoré sú v kontakte s pacientom, mali podstúpiť vyšetrenie. 

Chorý sa tiež môže opätovne infikovať, ak dôjde ku kontaktu kontaminovaných výkalov a úst prostredníctvom špinavých rúk. Dieťa je potrebné upozorňovať na to, aby sa v prípade svrbenia okolo konečníka neškrabalo, najmä nie priamo na koži. Dbajte na to, aby malo dieťa ruky vždy čisté, a aby si ich nevkladalo do úst (napríklad pri hryzení nechtov). Vhodné je strihanie nechtov dieťaťa nakrátko a ranné aj večerné kúpanie. Nevyhnutné je pravidelné čistenie toalety alebo nočníka, menenie posteľnejšej bielizne aj uterákov, tiež čistenie hračiek a rôznych povrchov, s ktorými dieťa prichádza do kontaktu. Prevencia ochorenia vo všeobecnosti zahŕňa najmä:

  • dodržiavanie osobnej hygieny,
  • pravidelné umývanie rúk (po návrate zvonka, po toalete),
  • umývanie potravín určených na konzumáciu,
  • pitie vody z overených a bezpečných zdrojov,
  • bezpečné a hygienické odstraňovanie výkalov,
  • vyhýbanie sa rizikovým oblastiam. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní