Aké sú príznaky cirhózy pečene? Tieto prejavy nemožno prehliadnuť!

Aké sú príznaky cirhózy pečene? Tieto prejavy nemožno prehliadnuť!

Malé množstvá alkoholu, napríklad pohár červeného vínka, mnohí odporúčajú na podporu zdravia a označujú za zdraviu prospešné. Nech je to akokoľvek, vyhýbať by sme sa mali najmä nadmernej konzumácii alkoholu, ktorá priamo vedie k rozvoju celého radu zdravotných problémov. Alkohol napríklad zvyšuje riziko rakoviny žalúdka a pankreasu, škodí srdcu a cievam, no negatívny vplyv má aj na mozog a nervový systém, činnosť imunitného systému či najväčší orgán ľudského tela – kožu. Najväčší dopad má však hlavne na pečeň, keďže sa alkohol metabolizuje a odbúrava práve v tomto vnútornom orgáne. Alkohol však nespôsobuje len nádorové ochorenie pečene, ale aj takzvanú cirhózu. 

Odporúčame: Bolesť ucha – čo všetko sa za ňou môže ukrývať?

chorá pečeň

Zdroj: Shutterstock®

Čo je cirhóza pečene?

Pod pojmom cirhóza pečene rozumieme chronické a progredujúce ochorenie, pri ktorom z rôznych dôvodov dochádza k zmenám v štruktúre pečene. V tomto procese prestavby zdravé bunky pečene (takzvané hepatocyty) odumierajú a postupne sú nahradzované väzivovým tkanivom, navyše dochádza k tvorbe rozličných uzlov a jaziev na orgáne. Tieto zmeny zhoršujú prietok krvi pečeňou a postupom ochorenia aj narúšajú jej funkciu a v podstate spôsobujú zlyhávanie pečene.

Cirhóza pečene je pritom v súčasnej dobe stále častejším ochorením, ktoré zároveň radíme k častým príčinám úmrtia. Cirhóza sa vyvíja dlhé roky, pokojne aj desaťročie, pričom spravidla prechádza rôznymi štádiami. Spočiatku môžu byť zmeny na pečeni zvratné (pečeňové bunky sa obnovia), v neskorších štádiách však bývajú tieto zmeny už často nezvrátiteľné a nenapraviteľné. V mnohých prípadoch pritom ochorenie zažína ako stukovatenie pečene (takzvaná steatóza), neskôr sa z nej môže rozvinúť nielen cirhóza pečene, ale z cirhózy následne dokonca i rakovina pečene

cirhóza

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú hlavné príčiny a rizikové faktory cirhózy pečene?

V súvislosti s rozvojom cirhózy sa hovorí hlavne o jednej najčastejšej príčine, a to nadmernej konzumácii alkoholu, teda alkoholizme. Približne u 10 % až 20 % alkoholikov sa vyvinie cirhóza spôsobená nadmerným a dlhodobým požívaním alkoholických nápojov. Alkohol má na pečeň skutočne devastujúci účinok a stojí približne za polovicou prípadov výskytu zákernej cirhózy. Aké sú však možné príčiny vo zvyšnej polovici prípadov? Známe sú viaceré dôvody vzniku cirhózy, ale aj rizikové faktory, ktoré do istej miery zvyšujú riziko. Prípadne sa na vzniku môže podieľať i kombinácia viacerých faktorov. Ďalšie možné príčiny sú:

  • chronická vírusová hepatitída typu B aj hepatitída typu C,
  • metabolické poruchy (napr. Wilsonova choroba),
  • ochorenia žlčníka a žlčových ciest,
  • genetická predispozícia a dedičné poruchy pečene,
  • syfilis,
  • nezdravá strava (môže zvýšiť riziko steatózy, z ktorej môže vzniknúť cirhóza),
  • drogy, toxíny aj niektoré lieky.
prejavy cirhózy pečene

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa cirhóza prejavuje?

Ako sme spomínali už vyššie, cirhóza pečene sa vyvíja celé roky a prechádza viacerými štádiami. V začiatkoch ochorenie nemusí človeku spôsobovať žiadne zjavné zdravotné ťažkosti, a tak je ľahko prehliadnuteľné. Postupne sa môžu pridávať mierne sprievodné ťažkosti, neraz však ide o pomerne neurčité symptómy. Výraznejšie príznaky ochorenia sa zvyknú objavovať až v pokročilejších štádiách choroby. Medzi charakteristické príznaky cirhózy pečene radíme:

  • nadmernú únavu a slabosť,
  • nechutenstvo a nafukovanie,
  • nevoľnosti a zvracanie,
  • zmeny stolice,
  • stratu telesnej hmotnosti,
  • žlté sfarbenie pokožky aj očných bielok,
  • svrbenie kože,
  • krvácavé prejavy (krv z nosa, tvorba modrín)
  • opuchy dolných končatín,
  • hromadenie tekutiny v bruchu a následný opuch,
  • bolesti a tlak v pravej časti pod rebrami,
  • porucha menštruačného cyklu u ženy,
  • prebytočné prsné tkanivo u mužov,
  • malé pavučinové žilky pod kožou,
  • poruchy mozgovej aktivity (v neskorých štádiách).

Odporúčame: Čo je celiakia? Tu sú odpovede na najdôležitejšie otázky!

liečba cirhózy pečene

Zdroj: Shutterstock®

Možnosti liečby cirhózy pečene

Zahájiť liečbu cirhózy pečene je nevyhnutné čo najskôr. Ako sme spomenuli vyššie, v neskorých štádiách choroby sú zmeny na pečeni nezvratné, čo znamená trvalé poškodenie orgánu. Poškodenie pečene, ktoré sa ešte neprejavuje vo väčšej miere, môže byť náhodne odhalené už pri preventívnych prehliadkach, čo znamená, že rozhodne by sme nemali podceňovať ich význam. Konkrétnu diagnózu už určuje gastroenterológ alebo hepatológ. Potrebné bývajú viaceré vyšetrenia, napríklad rozbor krvi, biopsia pečene a vyšetrenie odobratého tkaniva aj ultrazvukové alebo RTG vyšetrenie pečene. Na základe diagnózy, štádia ochorenia a zdravotného stavu konkrétneho pacienta odborník stanoví vhodnú liečbu.

Včasná liečba v prípade prvotných zmien a poškodení na pečeni môže pomôcť výrazne spomaliť až takmer úplne zastaviť progresiu ochorenia, vďaka čomu je i možné predĺžiť život pacienta. V neskorých štádiách choroby, a teda už pri rozvoji samotnej závažnej cirhózy, je liečba zameraná skôr na tlmenie sprievodných prejavov, spomalenie progresie a prevenciu rôznych komplikácií. Rôzne komplikácie cirhózy sú neraz príčinou smrti pacienta. Medzi časté komplikácie radíme:

  • krvácanie do pažeráka,
  • rakovinu pečene (hepatocelulárny karcinóm),
  • zlyhanie obličiek,
  • infekcie tráviaceho ústrojenstva,
  • hromadenie tekutiny v bruchu,
  • poškodenie mozgu.

V rámci liečby cirhózy sa pritom využívajú hepatoprotektíva, respektíve lieky na podporu zdravia a ochranu pečeňového tkaniva, okrem toho aj ďalšie liečivá, napríklad lieky na tlmenie tráviacich problémov, vitamíny a podobne. Nevyhnutným krokom k stabilizovaniu zdravotného stavu a pre minimalizovanie ďalšieho poškodenia pečene je dodržiavanie správnej životosprávy. Človek musí nielen obmedziť, ale najlepšie úplne eliminovať alkohol. V rámci stravovania je možné zaviesť pečeňovú diétu. Tento súbor stravovacích opatrení pomáha k tomu, aby nebola chorá pečeň zaťažovaná nevhodnou stravou. Odporúča sa vynechávať mastné, tučné aj korenené jedlá, spracované mäsové výrobky (údeniny), ale aj tučné mliečne výrobky, vhodné je však i prestať fajčiť. Jediným riešením v prípade veľmi poškodenej pečene je transplantácia.

Odporúčame: Zápal sedacieho nervu: Ako uvoľniť bolesť pri ischiase?

prevencia cirhózy

Zdroj: Shutterstock®

Dôležité je prevencia cirhózy pečene!

Keďže poznáme viaceré rôznorodé príčiny a rizikové faktory cirhózy, ich elimináciou vieme do značnej miery znížiť riziko rozvoja choroby. Najlepšou prevenciou je úplná abstinencia od alkoholu. Ak jedinec alkohol konzumuje, malo by to byť len príležitostne a v únosnej miere. Dôležitá je tiež ochrana pred vírusovou hepatitídou B a C, keďže i tie radíme priamo k príčinám cirhózy. Vírusy hepatitídy B a C sa prenášajú krvou, pohlavným stykom i ďalšími cestami.

Najmä v prípade chronického priebehu infekcie sa výrazne zvyšuje riziko rozvoja cirhózy aj rakoviny pečene. Očkovanie proti vírusovej hepatitíde typu B je súčasťou očkovacieho kalendára. V rámci prevencie cirhózy je ešte vhodné dodržiavať zásady zdravého stravovania (najmä znížiť podiel mastných a vyprážaných pokrmov v strave), nefajčiť, udržiavať si primeranú telesnú hmotnosť a telu dopriať pravidelný pohyb. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní