Materina dúška vo vašej záhradke: Aké má účinky a ako ju použiť?

Materina dúška vo vašej záhradke: Aké má účinky a ako ju použiť?

Materina dúška je pomerne známou rastlinkou, ktorá sa vyskytuje i v našom podnebnom pásme. Ak si človek v súvislosti s jej menom nevybaví hneď vzhľad, minimálne ju bude vedieť zaradiť medzi tradičné liečivé byliny. Vedeli ste však o tom, že materina dúška je príbuznou tymianu. Materina dúška, odborne dúška materina a tymian, odborne dúška tymianová, patria do rodu dúška, latinsky Thymus. V dnešnom článku sa však bližšie pozrieme práve na spomínanú materinu dúšku. Ako vyzerá, aké má účinky a ako ju využiť pre zdravie?

Poznáte materinu dúšku?

Dúška materina, nazývaná však častejšie ako materina dúška, ľudovo i materinka alebo žadovník, latinsky Thymus serpyllum, predstavuje trvácu liečivú bylinu z čeľade hluchavkovité. Materina dúška je pôvodne európskym druhom, vyskytuje sa až na nejaké výnimky prakticky naprieč celou Európou, priamo však údajne pochádza zo Stredomoria. Územie jej výskytu dnes siaha aj na sever Afriky či do blízkych oblastí Ázie. Rastlinu by sme mohli zaradiť medzi vždyzelené polokre, charakteristická je hlavne poliehavými a od zeme slabo zdrevnatenými stonkami, ktoré dosahujú dĺžku až okolo 30 centimetrov.

Táto plazivá rastlina sa značne rozrastá do priestoru. Stonky nesú vajcovité či niekedy čiarkovité listy s celistvým okrajom. Po ich rozmrvení medzi prstami sa uvoľňuje príjemná vôňa. Kvety sú drobné a mávajú fialkovú alebo ružovú farbu. Vyrastajú v plaslenoch na vrcholoch stoniek a taktiež pekne voňajú. Objavujú sa spravidla od mája až do septembra, najmä však v júli a auguste. Nadzemné časti rastliny sú okrem toho ešte pokryté silicovými žliazkami. Ak napríklad listy otočíte proti svetlu, uvidíte, že sú bodkované. 

Odporúčame: Poznáte bylinu prezývanú kozia noha? Jej účinky sa vám zapáčia!

zber materinej dúšky

Zdroj: Shutterstock®

Zberať či pestovať materinu dúšku?

Materina dúška u nás patrí k divoko rastúcim druhom. Hojne ju nájdeme rásť hlavne na slnečných a suchších alebo polosuchých miestach s priepustnou, najmä piesočnatou zeminou, a to napríklad na svahoch, lúkach, skalnatých priestranstvách, pastvinách či vresoviskách. Taktiež na ňu môžeme naraziť na okrajoch lesov či pozdĺž ciest. Na liečebné účely sa z tejto bylinky zberá vňať v čase kvitnutia. Z rastlín odstrihávame nezdrevnatené časti. Tie je vhodné nastrihať na menšie kúsky a v tenkej vrstve sušiť v tieni, prípadne v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Sušenie materinej dúšky je zvyčajne bezproblémové, rastlina nezvykne plesnivieť. Túto liečivú bylinu si však pokojne môžete chodiť zbierať i do záhrady. Jej pestovanie je totiž pomerne nenáročné.

Keďže sa materina dúška pekne rozrastá a vytvára akési husté vankúšikovité porasty, je skvelou voľbou do záhonov, skaliek, ale pokojne aj do nádob. Dokonca je ju možné na niektoré miesta vysádzať namiesto trávnika, keďže je poliehavá a rozrastá sa do strán. Nájdite jej hlavne správne umiestnenie. Stanovište by malo mať prístup k dostatku slnečných lúčov, pokojne i počas celého dňa. Okrem slnka doprajte rastline ešte dobre priepustný substrát. Pre dobrý rast a hustý vzhľad ju pravidelne strihajte, so zálievkou to nepreháňajte. Materinu dúšku je možné vysádzať zo zakúpených semien. Dospelé rastliny bývajú spravidla mrazuvzdorné, pred silnejšou zimou ich zastrihnite. V nádobách v interiéri je ju možné pestovať celoročne. 

Odporúčame: Najlepšie bylinky na bolesť hlavy: Sú účinnejšie než lieky!

účinky materinej dúšky

Zdroj: Shutterstock®

Pri ktorých ťažkostiach dúška pomáha?

Droga z materinej dúšky obsahuje viaceré účinné látky, vďaka ktorým má bylina svoje charakteristické účinky. Ide najmä o mnohé esenciálne oleje, ako napríklad tymol, geraniol, borneol a mnohé ďalšie. Ďalej v materinke nachádzame viaceré flavonoidy, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými účinkami. Ide napríklad o naringenín či tymonín. Okrem toho droga obsahuje ešte minerály, kyseliny, taníny, triesloviny a mnohé ďalšie látky. Materinej dúške sú pripisované protizápalové vlastnosti, a to vďaka obsahu spomínaného tymolu či flavonoidov. Droga ďalej pôsobí antibakteriálne, antivírusovo, močopudne, proti parazitom aj na uvoľnenie kŕčov a hlienov.

V tradičných herbároch nachádzame nasledujúce účinky materinej dúšky:

  • potlačenie príznakov zápalov hrdla, priedušiek aj nosohltana,
  • odhlienenie a očista dýchacích ciest, 
  • podpora obranyschopnosti organizmu,
  • pomoc pri poruchách trávenia (napr. pri hnačke alebo nadúvaní),
  • pomoc pri nákaze mrľami detskými,
  • podpora hojenia kožných rán,
  • liečba kožných problémov (napr. ekzémov),
  • zmiernenie podráždenosti a nervozity,
  • tlmenie bolesti hlavy,
  • pomoc pri nespavosti.
čaj z materinej dúšky

Zdroj: Shutterstock®

Zdraviu prospešný čaj z materinej dúšky

Vňať materinej dúšky možno používať vnútorne i zvonka. Tradične sa z nej pripravuje v prvom rade čaj. Ten poľahky pripravíte sparením 1 až 2 ČL sušenej drogy 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať asi desať minút a scedíme. Denne je možné podávať i viac šálok, pokojne počas ťažkostí 3 či 4 porcie. Dúškový čaj býva nápomocný pri liečbe zápalov dýchacích ciest, tráviacich ťažkostiach, nespavosti aj ďalších vyššie spomínaných problémoch. Materina dúška je spravidla bezpečná aj pri dlhšom užívaní, dokonca je vhodná aj pre deti.

Vyhýbať by sa však byline mali tehotné ženy, prípadne je povolené užívanie len vo veľmi obmedzenom množstve, no i to ideálne po konzultácii s odborníkom. Na nadmerné dlhodobé užívanie materinky by si tiež mali dávať pozor osoby s poruchami štítnej žľazy. Ak pripravíte o niečo silnejší zápar, použiť ho môžete na ošetrenie kožných rán, kožných ochorení alebo aj na kloktanie pri bolestiach hrdla a zápaloch v ústnej dutine. Alebo pridajte 3 – 4 hrste vňate materinej dúšky do kúpeľa. Vňať môžete vložiť do vhodného vrecúška a následne namočiť do vane s horúcou vodou. Nechajte lúhovať, kým je voda vhodná na kúpanie a následne si doprajte kúpeľ dlhý 20 minút. Vhodný je pri reumatizme, kožných problémoch aj psychickom vyčerpaní. 

Odporúčame: Tradičný hluchavkový čaj: To je liek nielen na menštruačné ťažkosti!

sirup z materinej dúšky

Zdroj: Shutterstock®

Skúste aj sirup z materinej dúšky

Nakoniec môžete vyskúšať z materinej dúšky pripraviť aj sirup. Ten môže byť skvelým pomocníkom hlavne pri ochoreniach dýchacích ciest, napríklad pri nepríjemných hlienoch či otravnom kašli. Podávať ho môžete po lyžičkách, ale skvelý je aj na ochutenie čaju, bylinného či ovocného. Pokojne však sirup pridajte počas leta do vody a pripravte si tak lahodný osviežujúci nápoj. 

Ingrediencie:

  • 350 g rozkvitnutej vňate materinej dúšky
  • 2 l vody
  • 2,5 kg cukru
  • 50 g kyseliny citrónovej

Postup: Požadované množstvo vody prevaríme a necháme ju trochu ochladnúť. Medzitým vňať materinej dúšky prepláchneme pod tečúcou vodou a nadrobno ju nasekáme. Následne vňať zalejeme vlažnou vodou a pridáme aj kyselinu citrónovú. Pod pokrievkou necháme lúhovať 24 hodín. Potom výluh scedíme a odstránime z neho všetky pevné časti. Do výluhu pridáme cukor a na slabšom ohni varíme asi pol hodinu. Potom hotový sirup prelejeme do sklenených fliaš a uskladníme v chladničke. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní