Suché a popraskané päty uberajú na kráse! Ako im predísť?

Suché a popraskané päty uberajú na kráse! Ako im predísť?

Hrošia koža – aj takto by sme mohli nazvať pokožku v okolí chodidiel, ktorá dokáže vytvoriť nejednu vrásku na našej tvári. A to predovšetkým v letom období, kedy sme otvorení chôdzi naboso alebo otvorenej obuvi. V takých šľapkách či iných topánkach popraskanú a zrohovatenú pokožku chodidiel nijako nezamaskujeme. Keďže svoje päty neustále mechanicky dráždime, mali by sme im dopriať aj správnu regeneráciu.

Popraskané päty môžu byť estetickým, ale v krajných prípadoch aj bolestivým problémom. Hlavne vtedy, keď problém prerastie do hyperkeratózy. Hyperkeratóza je kožný problém, pri ktorom dochádza k zrohovateniu kože zväčša na chodidlách. Dôvodom býva najčastejšie nahromadenie keratínu, ktorý je akýmsi obranným mechanizmom na miestach, ktoré sú vystavované dlhodobému tlaku. Úlohou keratínu v tomto prípade je zabrániť treniu a opotrebeniu pokožky. Ak nahromadený keratín nie je z pokožky odstránený alebo nie je pokožke poskytnutá úľava, dochádza k jej praskaniu a tvorbe hlbokých rýh, čo môže byť sprevádzané aj krvácaním. Bohužiaľ, podľa štatistík týmto problémom častejšie trpia ženy, než muži.

hyperkeratóza

Zdroj: Shutterstock®

Prečo dochádza k vysúšaniu chodidiel?

Príčina sa nachádza v mazových žľazách, ktorými nie sú naše chodidlá, a predovšetkým päty vybavené. Chýbajúce mazové žľazy majú za následok, že sa pokožka v okolí chodidiel vysúša a jediným riešením je v tomto prípade poctivá a dostatočná hydratácia zvonku.

Problém sa však môže ukrývať aj inde. Ak sa začali vaše chodidlá vysúšať a praskať, pozrieť by ste sa mali aj na svoj zdravotný stav. Totižto aj niektoré druhy ochorení môžu byť príčinou tohto problému, ktorý môže vyústiť až do hyperkeratózy. Tým ochorením môže byť napríklad cukrovka, porucha štítnej žľazy alebo atletická noha. Medzi ďalšie faktory, ktoré sú príčinou suchej pokožky na chodidlách môžeme zaradiť:

  • príliš horúca alebo naopak, príliš studená sprcha či dlhý kúpeľ,
  • kožné ochorenie ako je ekzém či psoriáza,
  • nízka vlhkosť v miestnosti – v dôsledku vykurovania alebo pri používaní klimatizácie,
  • ustavičný tlak a mechanické dráždenie (chodidlo si vytvára prirodzenú ochranu voči záťaži),
  • nosenie nevhodnej obuvi,
  • intenzívne športovanie,
  • vek – problém seniorov, u ktorých sa prirodzene vytráca vlhkosť z organizmu.
Melem výživné krémy

Zdroj: Pretelo.sk

Ako liečiť popraskané päty?

Ako riešiť problémy so suchou pokožkou, ktorá môže zrohovatieť a pôsobiť nevábne? Ak nechcete svoju polovičku v posteli svojimi pätami škrabkať, tak odpoveďou je hydratácia. Hydratovať je potrebné svoje telo zvnútra, no čo sa týka piat, tak aj zvonku. Platí však jedno zlaté pravidlo – pravidelnosť. Vaše chodidlá by nemali byť na druhej koľaji. Vo vašej kozmetickej výbave by sa mal teda nachádzať aj krém na popraskané päty. Melem krém s ryžovým olejom, krém s esenciálnymi olejmi zo slamienky či krém s extraktom z ruží zabezpečí aj tej najviac vysušenej pokožke hĺbkovú hydratáciu. Obsiahnuté vzácne oleje pokožku intenzívne hydratujú, vyživujú a regenerujú.

Z olejov sa tiež oplatí siahnuť aj po olivovom, mandľovom a avokádovom, s ktorých si pokojne môžete vyrobiť aj domáci zábal na suché päty. Stvrdnutá pokožka vpije všetky výživné látky, vďaka ktorým bude opäť jemná a hebká.

Ako predchádzať vzniku popraskanej kože na nohách?

Určite platí, že je lepšie sa problému vyhýbať, než ho hasiť všetkými možnými babskými trikmi a radami. V tomto prípade by ste mali dodržiavať isté zásady, vďaka ktorým nebudú vaše päty trpieť.

  1. Neumývajte si nohy v príliš horúcej vode a ani príliš často. Hovorí sa totiž, že voda pokožku vysušuje. Ak si už kúpeľ doprajete, nezabudnite na následnú starostlivosť.
  2. Vyhnite sa saunám a vírivkám.
  3. Noste správne topánky – veľké topánky spôsobujú, že sa nohy v nich pohybujú, a tak vzniká trenie, ktoré pokožku vysúša. Malé topánky môžu byť zase príčinou vzniku otlakov na nohách.

Neprehliadni: Čo sú esenciálne oleje a ako fungujú? Prečo ich začať používať?

čo je pemza

Zdroj: Shutterstock®

Pemza na zrohovatenú kožu na chodidlách

Pri stvrdnutej a popraskanej koži na chodidlách mnohým ako prvé napadne siahnuť po pemze. Pemza je v podstate hornina najčastejšie sopečného pôvodu, ktorá sa využíva práve na jemné zbrúsenie vrchnej časti pokožky a k jej vyhladeniu. Popravde, je to skvelé riešenie, ale aj pri používaní pemzy odborníci varujú a upozorňujú, že by k takémuto mechanickému odstraňovaniu zrohovatenej kože nemalo dochádzať príliš často. Ak už chcete pemzu použiť, tak maximálne raz, prípadne dvakrát týždenne. Extrémne zbrusovanie kože môže viesť k zhoršeniu problému.

Keď si neviete dať so svojimi pätami rady, tak sa obráťte na odborníkov. V tomto prípade vám však nepomôže dermatológ, ale pedikérka / pedikér.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní