Karfiol sa v slovenskej kuchyni využíva úplne bežne, i keď by sa mohlo zdať, že v mnohých prípadoch sa s ním v kuchyni veľmi neexperimentuje. Miesto si nájde v zeleninovej polievke, no asi najčastejšie sa karfiol obaľuje v cestíčku alebo trojobale a vysmáža, v zdravšej verzii pečie v rúre. Pritom sa z tejto zeleniny dá toto pripraviť omnoho viac, a tým myslíme rozličné zdravé aj chutné pokrmy. Ak si napríklad strážite štíhlu líniu, určite neváhajte vyskúšať karfiolovú pizzu, ktorú si budete môcť dopriať bez výčitiek. Karfiol sa ďalej dá pripraviť s rôznymi omáčkami, na spôsob karí, vo forme placiek, dokonca sa z neho dá pripraviť aj nízkosacharidová karfiolová pizza, opäť vhodná aj pri strážení si ručičky na váhe.
Karfiol má viacero výhod, napríklad aj tú, že ide o skutočne nízkokalorickú potravinu. Obsahuje len niečo málo cez 20 kalórií na stogramovú porciu. To však neznamená, že nemá nášmu telu čo ponúknuť. Obsahuje menšie množstvo bielkovín a vlákninu, ďalej ukrýva draslík, horčík, fosfor, cholín, vitamín C aj viaceré vitamíny skupiny B. Ak aj vy chcete pridať karfiol do svojho jedálnička, alebo hľadáte nové spôsoby jeho prípravy, neváhajte a vyskúšajte nasledujúci recept na zapekaný karfiol s cuketou a paradajkami. Ide o jednoduchý a rýchly recept na chutný a zdravý pokrm. A táto kombinácia je predsa takou malou výhrou v lotérii, no nie?
Budeme potrebovať:
- 1 menší karfiol
- 125 g cherry paradajok
- 1 menšiu cuketu
- 150 g syru (napr. mozzarella)
- 2 vajcia
- 1 pochúťkovú kyslú smotanu
- olivový olej
- soľ a korenie
Postup prípravy:
- Ako prvé si karfiol očistíme, rozdelíme na hlavičky a uvaríme. Povaríme ho však len do polomäkka, približne 10 minút. Nesmie byť rozvarený.
- Karfiol potom necháme trochu vychladnúť a podľa potreby ho ešte pokrájame a menšie časti.
- Následne si v miske zmiešame smotanu s vajíčkami, trochu osolíme a okoreníme, prípadne pridáme obľúbené bylinky.
- Cuketu pokrájame na menšie časti, cherry paradajky prekrojíme na polovičky.
- Pripravíme si zapekaciu misku, ktorú trochu potrieme olivovým olejom.
- Na spodok dáme časť karfiolu, potom navrstvíme časť paradajok, cukety a nastrúhaného syru, prikryjeme druhou polovicou karfiolu a pridáme zvyšok paradajok, cukety a syru.
- Všetko zalejeme smotanou s vajíčkami a dáme piecť do rúry na približne 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.
- Po upečení necháme ochladnúť a môžeme podávať, napríklad s varenými zemiakmi, čerstvým zeleninovým šalátom alebo inou prílohou. Dobrú chuť!
Ďalšie fantastické recepty z karfiolu:
- Fantastické karfiolové fašírky pečené v rúre – kto by im odolal?
- Lahodný karfiolový hummus: Vyskúšaj aj niečo menej tradičné
- Krémová karfiolová polievka: Rýchla, jednoduchá a hlavne lahodná!
- Ako si dopriať pizzu bez výčitiek? Skúste recept na karfiolovú pizzu!
- RECEPT: Karfiolové karí s červenou šošovicou – zdravý a výživný obed
Aktualizovaný článok: 5.3.2023