Karfiol zdravo a chutne: Skúste recept na zapekaný karfiol s cuketou!

Karfiol zdravo a chutne: Skúste recept na zapekaný karfiol s cuketou!

    • Zdieľaj:
  • 113
  • 0

Karfiol sa v slovenskej kuchyni využíva úplne bežne, i keď by sa mohlo zdať, že v mnohých prípadoch sa s ním v kuchyni veľmi neexperimentuje. Miesto si nájde v zeleninovej polievke, no asi najčastejšie sa karfiol obaľuje v cestíčku alebo trojobale a vysmáža, v zdravšej verzii pečie v rúre. Pritom sa z tejto zeleniny dá toto pripraviť omnoho viac, a tým myslíme rozličné zdravé aj chutné pokrmy. Ak si napríklad strážite štíhlu líniu, určite neváhajte vyskúšať karfiolovú pizzu, ktorú si budete môcť dopriať bez výčitiek. Karfiol sa ďalej dá pripraviť s rôznymi omáčkami, na spôsob karí, vo forme placiek, dokonca sa z neho dá pripraviť aj nízkosacharidová karfiolová pizza, opäť vhodná aj pri strážení si ručičky na váhe. 

Karfiol má viacero výhod, napríklad aj tú, že ide o skutočne nízkokalorickú potravinu. Obsahuje len niečo málo cez 20 kalórií na stogramovú porciu. To však neznamená, že nemá nášmu telu čo ponúknuť. Obsahuje menšie množstvo bielkovín a vlákninu, ďalej ukrýva draslík, horčík, fosfor, cholín, vitamín C aj viaceré vitamíny skupiny B. Ak aj vy chcete pridať karfiol do svojho jedálnička, alebo hľadáte nové spôsoby jeho prípravy, neváhajte a vyskúšajte nasledujúci recept na zapekaný karfiol s cuketou a paradajkami. Ide o jednoduchý a rýchly recept na chutný a zdravý pokrm. A táto kombinácia je predsa takou malou výhrou v lotérii, no nie?

zdravý karfiol

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 menší karfiol
  • 125 g cherry paradajok
  • 1 menšiu cuketu
  • 150 g syru (napr. mozzarella)
  • 2 vajcia
  • 1 pochúťkovú kyslú smotanu
  • olivový olej
  • soľ a korenie

Postup prípravy:

  • Ako prvé si karfiol očistíme, rozdelíme na hlavičky a uvaríme. Povaríme ho však len do polomäkka, približne 10 minút. Nesmie byť rozvarený.
  • Karfiol potom necháme trochu vychladnúť a podľa potreby ho ešte pokrájame a menšie časti.
  • Následne si v miske zmiešame smotanu s vajíčkami, trochu osolíme a okoreníme, prípadne pridáme obľúbené bylinky.
  • Cuketu pokrájame na menšie časti, cherry paradajky prekrojíme na polovičky. 
  • Pripravíme si zapekaciu misku, ktorú trochu potrieme olivovým olejom.
  • Na spodok dáme časť karfiolu, potom navrstvíme časť paradajok, cukety a nastrúhaného syru, prikryjeme druhou polovicou karfiolu a pridáme zvyšok paradajok, cukety a syru.
  • Všetko zalejeme smotanou s vajíčkami a dáme piecť do rúry na približne 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.
  • Po upečení necháme ochladnúť a môžeme podávať, napríklad s varenými zemiakmi, čerstvým zeleninovým šalátom alebo inou prílohou. Dobrú chuť!

    • Zdieľaj:
  • 113
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Ovocie salak sa oplatí vyskúšať. Prekoná však tunajšie druhy ovocia?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Ovocie salak sa oplatí vyskúšať. Prekoná však tunajšie druhy ovocia?

  • 76
  • 1
  • 03.05.2021
Mrazená zelenina a ovocie: Aké sú ich najväčšie výhody?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Mrazená zelenina a ovocie: Aké sú ich najväčšie výhody?

  • 71
  • 0
  • 18.01.2021
Aké zdravotné problémy môže spôsobiť home office? Vedeli ste o nich?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Aké zdravotné problémy môže spôsobiť home office? Vedeli ste o nich?

  • 82
  • 0
  • 13.02.2021