Fantastické karfiolové fašírky pečené v rúre – kto by im odolal?

Fantastické karfiolové fašírky pečené v rúre – kto by im odolal?

Nájdu sa tu nejakí milovníci karfiolu? Karfiol je skvelá zelenina plná živín, ktorá má zároveň minimum kalórií (cez 20 kcal na 100 g),  preto je vhodnou súčasťou jedálnička prakticky kedykoľvek. V tejto zelenine typickej svojimi bielymi ružičkami nájdeme viaceré vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, horčík či fosfor a taktiež vlákninu či bielkoviny. Obrovskou výhodou karfiolu je fakt, že v kuchyni ho možno využiť skutočne rôznorodými spôsobmi. Na Slovensku sa karfiol bežne pridáva buď do polievok, alebo sa podáva v podobe obalených a vysmažených hlavičiek. Avšak možností je omnoho viac!

Karfiol zapekaný s cestovinami alebo zemiakmi, karfiol v indickom karí či nejakej omáčke, karfiol v podobe krémovej polievky či karfiolová ryža i rizoto. To všetko sú lahodné pokrmy, ktorým neodolá žiaden milovník dobrého jedla. Karfiol dokonca možno podávať aj vo forme fašírok. Fašírky ani zďaleka nemusia byť len mäsové, ak chcete niečo ľahšie na obed či večeru, zeleninové fašírky sú výbornou voľbou. Ako ich rýchlo a jednoducho pripraviť zo zdravého karfiolu?

Skúste aj: Fantastický tuniakový šalát s vajíčkom – TOP rýchly obed nielen do práce

jedlá z karfiolu

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 100 g strúhaného syru (napr. mozzarelly)
  • 1 menšiu cibuľu
  • 5 PL pomletých ovsených vločiek
  • 2 vajcia
  • soľ a mleté čierne korenie
  • podľa chuti čerstvú petržlenovú vňať
  • olivový olej

Postup prípravy:

  • Ako prvé si karfiol rozdelíme na menšie ružičky a domäkka ho uvaríme vo vode. 
  • Mäkký karfiol v miske dôkladne popučíme vidličkou.
  • Ku karfiolu pridáme nastrúhaný syr, vajíčka aj ovsené vločky.
  • Dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením, pripadne i ďalšími koreninami, napríklad sušeným cesnakom.
  • Podľa chuti pridáme aj trochu nasekanej petržlenovej vňate a premiešame. Ak je zmes riedka, pridáme ešte pomleté ovsené vločky.
  • Zo zmesi tvarujeme menšie fašírky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. 
  • Môžeme zľahka pokvapkať olivovým olejom a dáme piecť pri teplote 200 °C na asi 15 až 20 minút z každej strany.
  • Keď sú dozlatista upečené, vyberieme ich a môžeme podávať.

TIP: Lahodné karfiolové fašírky môžete podávať s akoukoľvek prílohou. Skúste však k nim napríklad i cesnakový dip. Stačí zmiešať 250 g kyslej smotany, 2 pretlačené strúčiky cesnaku a nasekanú čerstvú pažítku. Dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní