Poznáte účinky karfiolu? Tu je 7 dôvodov, prečo si ho pripraviť na rôzne spôsoby

Poznáte účinky karfiolu? Tu je 7 dôvodov, prečo si ho pripraviť na rôzne spôsoby

Kapusta obyčajná karfiolová, bežné nazývaná skrátene karfiol, pochádza z oblasti Stredomoria, skadiaľ sa rozšírila do ďalších území Európy a postupne i do celého sveta. Karfiol je charakteristický veľkou ružicou tvorenou kvetnými stonkami, ktoré sú zdužinatené a bez chlorofylu. Ružica má väčšinou slonovinovo bielu až krémovú farbu, niektoré kultivary sú však aj žltozelené či dokonca fialové. Karfiol je v každom prípade veľmi hodnotnou a dôležitou zeleninou. Je nutrične bohatý a miesto si nájde v každom jedálničku. Poďte sa pozrieť s nami na niekoľko dobrých dôvodov, pre ktoré sa oplatí karfiol konzumovať pravidelne.

1. Je nabitý vitamínmi a minerálmi

Karfiol je v našich jedálničkoch vítaný v prvom rade z toho dôvodu, že je plný dôležitých živín, vitamínov a minerálnych látok, tiež enzýmov či organických kyselín. Obsahuje menšie množstvo bielkovín a podobne ako iné druhy zeleniny je bohatý na vlákninu. Ukrýva viaceré vitamíny skupiny B, taktiež betakarotén, ktorý naše telo využíva na produkciu nenahraditeľného vitamínu A. Karfiol rovnako telu doplní vitamín C a z minerálov hlavne draslík, taktiež vápnik, horčík, fosfor i ďalšie.

Odporúčame: Ako znížiť riziko rakoviny? I malé kroky vedú k veľkým výsledkom!

chudnutie

Zdroj: Shutterstock®

2. Pomôže pri chudnutí

Na karfiol by sa nemalo zabúdať nielen pri zdravom stravovaní, ale rovnako predstavuje perfektnú potravinu pri akomkoľvek diétnom pláne, či už pri redukcii váhy, alebo jej udržiavaní. Táto zelenina je skutočne nízkokalorická. Karfiol má na sto gramov len niečo cez 20 kalórií. Navyše neobsahuje prakticky žiadne tuky a má nízky podiel sacharidov. Napriek tomu sa dá z neho vykúzliť množstvo chutných a zdravých pokrmov, ktoré človeka dobre zasýtia. Pri chudnutí je ho vhodné najmä dusiť, variť či zapekať.

3. Priaznivo vplýva na trávenie

Karfiol predstavuje skvelú potravinu aj pre náš tráviaci trakt. Radíme ho totiž okrem iného medzi dobré zdroje vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev. Jej dostatok predstavuje prevenciu problémov s nepravidelným vyprázdňovaním. Ak vás trápi zápcha, neváhajte do jedálnička pridať viac ovocia i zeleniny, vrátane chutného karfiolu. Karfiol je navyše, na rozdiel od niektorých iných druhov kapustovej zeleniny, spravidla veľmi dobre a ľahko stráviteľný.

vysoký krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

4. Pomáha pri vysokom tlaku

Pravidelnou porciou karfiolu môžeme podporiť i zdravie srdcovo-cievneho systému. Táto zelenina totiž obsahuje viacero dôležitých látok, ktoré majú priaznivý vplyv i na hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Je to napríklad i vďaka vyššie spomínanej vláknine. Karfiol však radíme aj medzi dobré zdroje draslíka. Ideálne hladiny draslíka v tele okrem iného napomáhajú normalizovať krvný tak. Nedostatok tohto minerálu môže viesť k poruchám krvného obehu, zvýšeniu krvného tlaku a vo všeobecnosti až k zvýšeniu rizika rozvoja kardiovaskulárnych chorôb. 

5. Podporuje výživu mozgu

Karfiol je nielen dobrou potravinou pre naše srdce a cievy, ale i mozog. Je to opäť vďaka jeho zloženiu. Táto zelenina je okrem iného rovnako zdrojom viacerých vitamínov skupiny B, pričom práve mnohé z týchto vitamínov sú veľmi dôležité aj pre správnu funkciu nervovej sústavy. Okrem toho je tiež karfiol zdrojom cholínu. Cholín je súčasťou látky zvanej acetylcholín. Ten vplýva na činnosť nervového systému aj svalov. Dostatok cholínu v tele napomáha zlepšovať pamäťové funkcie i schopnosť sústrediť sa.

6. Prispieva k dobrej imunite

Svoju obranyschopnosť môžeme podporiť i vhodnou stravou a v tomto smere je vítanou súčasťou jedálnička aj spomínaný karfiol. V tejto zelenine napríklad nájdeme slušnú dávku vitamínu C, ktorý pôsobí v tele ako silný antioxidant a napomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi. Tento vitamín má význam z hľadiska správnej funkcie imunitného systému, pričom napomáha chrániť organizmus pred infekčnými a vírusovými ochoreniami. 

jedlá z karfiolu

Zdroj: Shutterstock®

7. Je chutný a má všestranné využitie

Ako poslednú veľkú výhodu karfiolu môžeme spomenúť ešte to, že je veľmi chutný a dá sa z neho pripraviť množstvo skvelých pokrmov. Na internete či v kuchárskych knihách nájdeme najrozličnejšie recepty z karfiolu, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Na Slovensku je asi úplnou klasikou hlavne vyprážaný karfiol, no smaženie nepredstavuje úplne najzdravšiu cestu tepelnej úpravy jedál. Obalený karfiol sa však s minimom pridaných tukov dá pripraviť aj v rúre. Z tejto zeleniny sa však dajú vyčarovať aj rozličné zapekané pokrmy. Veľkým hitom je aj nízkosacharidová karfiolová ryža či karfiolová pizza. Karfiol sa dá rovnako pripraviť vo forme placiek či s omáčkami. 

Neprehliadnite: TOP 5 dôvodov, prečo používať olivový olej: Poznáte jeho účinky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní