Čo dokáže liečivá huba maitake? Tancujúca huba je veľkým darom prírody!

Čo dokáže liečivá huba maitake? Tancujúca huba je veľkým darom prírody!

U nás na stránke je to neraz nielen o liečivej sile byliniek, ale zopárkrát sme sa bližšie pozreli aj na to, čo dokážu niektoré huby. Snáď medzi najznámejšie liečivé huby môžeme zaradiť hlivu ustricovú, ktorá predstavuje akýsi prírodný prostriedok na podporu imunity. Aj celkom známe huby shiitake majú čo ponúknuť a oplatí sa ich konzumovať. V ázijských kultúrach je tiež pre svoje účinky cenená huba reishi, o ktorej ste možno už počuli. Poznáte však aj maitake? V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké sú účinky týchto húb a ako ich využiť pre svoje zdravie.

Čo je maitake?

Pod pojmom maitake sa ukrýva cudzopasná huba s latinským názvom Grifola frondosa. U nás je táto huba nazývaná trsovnica lupeňovitá. Názov maitake pritom pochádza z japončiny a bolo by ho možné preložiť ako tancujúca huba. Údajne dostala huba takýto názov vďaka svojmu vzhľadu. Jej plodnice k sebe tesne priliehajú a prekrývajú sa, čo môže pripomínať roj motýľov v tanci. Iné zdroje zase tvrdia, že huba bola takto nazvaná preto, lebo ľudia údajne tancovali od šťastia, keď ju našli vo voľnej prírode. Dôležitejšie však je, že maitake je v Japonsku aj ďalších ázijských oblastiach od nepamäti veľmi cenená, a to ako prírodné liečivo aj výživná potravina.

Trsovnica lupeňovitá divoko rastie najmä v rôznych častiach Japonska, taktiež v Číne, dokonca v Severnej Amerike aj Európe. Na Slovensku je jej výskyt skôr zriedkavejší. Maitake rastie v trsoch na kmeňoch stromov, a to predovšetkým na duboch, taktiež javoroch či brestoch. Zber týchto húb prebieha prevažne od augusta do októbra. Keďže záujem o túto hubu v posledných rokoch rastie, je tiež pre komerčné účely pestovaná umelo, napríklad na polenách, podobne ako hliva či iné huby. Plodnice maitake sú jednoročné, majú sivožltkasté až sivohnedé sfarbenie a vytvárajú veľké trsy, ktoré môžu vážiť niekoľko desiatok kilogramov.

Neprehliadnite: Ako sa prejavuje Parkinsonova choroba? Dá sa jej predchádzať?
 

účinky maitake

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky tejto drevokaznej huby?

Huba maitake je už stáročia neoddeliteľnou súčasťou tradičnej východnej medicíny, pričom je od nepamäti symbolom zdravia, vitality a dlhovekosti. Rovnako našla uplatnenie v gastronómii. Najmä mladé plodnice sú jedlé a veľmi chutné. Maitake je zdrojom aminokyselín, vlákniny, betaglukánov, viacerých vitamínov skupiny B, vitamínu D, medi, draslíka, vápnika, horčíka a ďalších minerálnych látok aj stopových prvkov. Má minimum kalórií aj tukov, žiaden cholesterol a nízky podiel sodíka. Tradičná japonská aj čínska medicína radí maitake medzi adaptogény. Pomáha tak pri duševnom aj fyzickom preťažení a navracia organizmus do rovnováhy. Napomáha zvyšovať jeho odolnosť voči stresu.

Trsovnica lupeňovitá je známa predovšetkým svojimi blahodarnými účinkami na imunitný systém. Výrazne podporuje imunitu a zlepšuje obranyschopnosť. Má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku aj hladinu cukru v krvi. Vďaka obsahu antioxidantov napomáha huba chrániť bunky tela pred škodlivým vplyvom voľných radikálov a predčasným starnutím. Maitake a jej účinky sú dnes predmetom mnohých štúdií a výskumov. V mnohých prípadoch bolo potvrdené protirakovinové pôsobenie týchto húb. Taktiež sa maitake ukazuje ako účinný pomocník pri cukrovke a metabolickom syndróme, obezite či problémoch s vysokým tlakom i cholesterolom. Taktiež sú predmetom výskumov protivírusové vlastnosti huby a jej vplyv na liečbu rôznych ochorení. 

použitie maitake

Zdroj: Shutterstock®

Ako maitake využiť pre zdravie?

Hubou maitake je možné podporiť zdravie rôznymi spôsobmi. Najlepšie je hubu vyskúšať čerstvú, ak je táto možnosť dostupná. Nájsť ju však u nás vo voľnej prírode nemusí byť najjednoduchšie, niekedy je ju však možné objaviť v rôznych predajniach a špecializovaných potravinách. Ľahšie je nájsť na internete či v obchodoch so zdravými potravinami sušené plodnice maitake. Takéto sušené huby je možné použiť ako akékoľvek iné huby. Môžete ich pridať do rizota, polievok, cestovín, hodí sa do omáčok k mäsu aj na pizzu, tiež do šalátov. Maitake je vhodné opekať, vyprážať aj dusiť. Dostupné sú však dnes aj rozličné výživové doplnky s extraktom z huby maitake, a to napríklad vo forme tabliet, kapsúl, prášku na prípravu nápojov a podobne. Takéto výživové doplnky nie sú náhradou pestrej stravy a pri ich užívaní vždy dodržujte odporúčané dávkovanie.

Bude vás zaujímať: Prečo piť čaj počas leta? Naozaj nás lepšie ochladí teplý nápoj?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní