Ako podporiť obranyschopnosť? Imunitu nakopnú títo prírodní pomocníci!

Ako podporiť obranyschopnosť? Imunitu nakopnú títo prírodní pomocníci!

V tomto chrípkovom období, kedy nás navyše ohrozuje aj neustále sa šíriaci nový koronavírus, je dôležité okrem dodržiavania hygienických zásad posilňovať i svoj imunitný systém. Vďaka jeho správnej funkcii dokáže organizmus lepšie zvládať okolité hrozby. Známe sú pritom mnohé faktory oslabujúce imunitný systém, ktoré treba rázne eliminovať. Našej obranyschopnosti škodí nezdravá strava, ktorá pozostáva z nadmernej konzumácie bieleho cukru aj múky či alkoholu a je chudobná na mnohé dôležité živiny. Imunitný systém navyše oslabuje aj stres, nedostatok spánku či sedavý spôsob života.

Aby naša imunita naopak fungovala čo najlepšie, je dôležité sa v prvom rade zdravo stravovať. Telu musíme dodať všetky vitamíny, okrem toho i kvalitný odpočinok. Význam má aj vyhýbanie sa stresu. Okrem toho sa môžeme spoľahnúť aj na mnohých prírodných pomocníkov, ktorí razom podporia prirodzenú obranyschopnosť. Známe sú účinky rakytníka či hlivy ustricovej. Čo všetko môže pomôcť zlepšiť našu imunitu?

Bude vás zaujímať: Svetová zdravotnícka organizácia (WHO): Mýty a fakty o koronavíruse

rakytník

Zdroj: Shutterstock®

Rakytník rešetliakový

Medzi najznámejších a veľmi dobrých posilňovačov imunitného systému patrí rakytník rešetliakový. Je charakteristický svojimi malými oranžovými a veľmi kyslými plodmi. Rakytník je už celé tisícročia neoddeliteľnou súčasťou mnohých tradičných medicín, vrátane čínskej či indickej. Je bohatý na vitamín C aj antioxidanty, flavonoidy a karotenoidy. Má antibakteriálne aj protivírusové účinky. Na trhu je dostupný v rozličných formách. Nájdete sušené plody na prípravu záparu. Výborný je však hlavne rakytníkový olej.

Hliva ustricová

Svojou schopnosťou posilniť funkciu imunitného systému je známa aj hliva ustricová, latinsky Pleurotus ostreatus. Ide o jedlú drevokaznú hubu z čeľade hlivovité. Ukrýva vitamíny C, B či K, vlákninu, betaglukány, minerály aj stopové prvky. Nájdete ju i vo väčších potravinách, pričom ju môžete použiť pri príprave mnohých pokrmov. Výborná je hlivová polievka. Na podporu imunity však môžete skúsiť hlivu spracovanú do rôznych výživových doplnkov. Dostupná je aj vo forme tabliet. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť pri fyzickom aj duševnom vyčerpaní.

echinacea

Zdroj: Shutterstock®

Echinacea purpurová

Do tretice patrí medzi najväčších pomocníkov pre správnu funkciu imunitného systému aj echinacea purpurová. Charakteristická je svojimi krásnymi purpurovými či fialkovými kvetmi. Tento účinný prírodný imunostimulant podporuje ochranu tela pred infekčnými ochoreniami, môže pomôcť pri prechladnutí, pôsobí protizápalovo a antivírusovo a prispieva k dobrému zdraviu dýchacích ciest. Echinaceu je možné využívať opäť v rozličných formách. Dostupné sú kapsuly, tinktúry, kvapky či sirupy. Pri ich užívaní vždy dodržujte odporúčané dávkovanie!

Reishi

Spomenúť si môžeme nielen na známe prírodné posilňovače imunity, ale aj tie menej rozšírené, ktoré však rozhodne nie sú menej účinné. Príkladom sú aj huby reishi. Ide o lesklokôrovku obyčajnú, medicínsku hubu, ktorá je pre svoje vitalizujúce účinky využívaná v tradičnej ľudovej medicíne už od nepamäti. V lekárňach či na internete nájdete tieto huby vo forme prášku a rovnako sú dostupné tablety s extraktom z reishi a neraz aj ďalšími liečivými hubami, napríklad shiitake a spomínanou hlivou. Reishi stimuluje bunky imunitného systému, pôsobí antioxidačne a pozitívne vplýva na krvný tlak.

Odporúčame: Farba a tvar stolice – čo napovedajú o našom zdraví?

amalaki

Zdroj: Shutterstock®

Amalaki

V tomto zozname má dozaista svoje právoplatné miesto aj amalaki. Ide o ovocie guľovitého tvaru. Plody majú žltozelenú farbu a šesť zvislých pruhov, ktoré sú viditeľné na ich hladkom povrchu. Získavajú sa z embiliky lekárskej. Tieto stromy údajne pochádzajú z Indie a sú považované za posvätné. Amalaki je charakteristické skutočne obrovským množstvom vitamínu C. Toto ovocie výrazne zvyšuje obranyschopnosť a chráni bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Na internete či v predajniach so zdravými potravinami nájdete toto ovocie v sušenej forme.

Cesnak

V zozname prírodných surovín podporujúcich obranyschopnosť organizmu nesmie chýbať ani cesnak, čo je taká slovenská klasika overená aj našimi starými mamami. Okrem iného obsahuje aj prírodné antibiotikum zvané alicín. Cesnak má pozitívny vplyv na funkciu bielych krviniek, ktoré sú dôležité pre imunitný systém človeka. Ak vám nie je pochuti pravidelná konzumácia surového a poriadne aromatického cesnaku, spoľahnúť sa môžete aj na rôzne doplnky stravy. Zohnať sa dajú kapsuly s extraktom z cesnaku či s cesnakovým olejom.

chaga

Zdroj: Shutterstock®

Ryšavec šikmý

Nakoniec vás zoznámime ešte s jednou liečivou hubou, ktorá je známa pod pojmom chaga (čaga). Reč o drevokaznej hube s názvom ryšavec šikmý, ktorá rastie hlavne na listnatých stromoch. Vyskytuje sa v lesoch severnej Európy, v Rusku či na severe Ameriky. Pre rôzne účely sú tieto huby pestované i na substrátoch. Na podporu imunity sa spravidla užívajú tablety. Chaga nielen výrazne podporuje obranyschopnosť človeka, ale taktiež znižuje cholesterol, stimuluje funkciu žalúdka, zlepšuje krvný obeh a pôsobí protizápalovo.

Odporúčame: TOP potraviny pre krajšiu pleť: Tieto ju skrášlia i ozdravia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní