Poznáte účinky benediktu? Pomôže pri častých zdravotných problémoch!

Poznáte účinky benediktu? Pomôže pri častých zdravotných problémoch!

Poznáte liečivú bylinku, ktorej sa ľudovo tiež hovorí požehnaný bodliak? Takzvaný benedikt lekársky, latinsky Cnicus benedictus, sa svojím vzhľadom veľmi podobá práve na bodliak, ktorý u nás rastie na každom rohu. Benedikt lekársky predstavuje liečivú rastlinu, ktorá sa voľne v prírode hojne vyskytuje hlavne v južnej Európe, taktiež v mnohých ázijských oblastiach. Aj u nás je často pestovaný v záhradách. Ide prevažne o jednoročnú bylinu, ktorá dosahuje výšku okolo 50 až 70 centimetrov. Benedikt je charakteristický rozkonárenou hranatou stonkou, ktorá vyrastá z červenohnedého podzemku.

Listy sú kopijovité a perovito strihané so zúbkatým až ostnatým okrajom. Kvety sú žlté, pričom koncové úbory kvetov majú spravidla ostnaté fialkové zákrovy. Benedikt kvitne v letných mesiacoch, no zber vňate možno podnikať až do konca septembra či októbra. Pri zbere tejto bodliakovitej rastliny si však dávajte pozor a používajte ochranné rukavice. Sušenú vňať benediktu je tiež možné zohnať i priamo v lekárni, na internete či v predajni so zdravými potravinami a sušenými bylinkami. A na čo je vlastne benedikt lekársky dobrý? V rámci tradičnej ľudovej medicíny je využívaný pri rôznych neduhoch. Tu sú jeho účinky!

Pozri aj: Ako znížiť riziko rakoviny? I malé kroky vedú k veľkým výsledkom!

poruchy trávenia

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha pri tráviacich ťažkostiach

Benedikt lekársky radíme medzi horké bylinky s priaznivým vplyvom na proces trávenia. Nápomocný môže byť pri celom rade zažívacích ťažkostí. Používa sa pri zápche, plynatosti a nadúvaní, kolikách aj ochoreniach pečene a žlčníka. Má priaznivý vplyv na zdravie črevnej mikroflóry a celkovo prispieva k lepšiemu tráveniu a látkovej premene. Táto bylinka pôsobí v tele detoxikačne, prečisťujúco a antisepticky aj antibakteriálne. Okrem toho benedikt tiež podporuje optimálny stav kyseliny močovej v organizme.

Zmierňuje nechutenstvo

Vňať benediktu slúži pri vnútornom užívaní nielen na podporu trávenia, ale rovnako môže pomáhať zvyšovať chuť do jedla. Benedikt lekársky radíme medzi najlepšie bylinky na nechutenstvo, a to napríklad aj spolu s bazalkou, palinou či rebríčkom. Táto bylinka výrazne podporuje tvorbu a vylučovanie tráviacich štiav, pomáha naštartovať činnosť slinných žliaz a prispieva k obnove chuti do jedla. Za nechutenstvom pritom neraz stojí okrem iného aj stres. Benedikt tiež pomáha upokojiť nervový systém, eliminuje stres a prináša pokojný spánok.

podpora laktácie

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje tvorbu mlieka

Benedikt lekársky je známy a často používaný aj medzi dojčiacimi ženami. Táto bylinka totiž napomáha zvyšovať tvorbu mlieka. Môže tak byť veľkým pomocníkom žien, ktoré majú problém s laktáciou a prechodným nedostatkom cenného materského mlieka. V rámci tradičnej ľudovej medicíny sa v tomto smere odporúča benedikt kombinovať so senovkou gréckou, čím sa účinky byliniek ešte podporia. Zlepšenie laktácie sa u mnohých žien po použití byliniek dostaví rýchlo, často už po pár dňoch.

Zlepšuje hojenie rán

Spomínaná bylinka má priaznivé účinky na zdravie nielen pri použití zvnútra, napríklad vo forme čaju, ale aj pri vonkajšom používaní. Benedikt radíme medzi veľmi účinné byliny na kožné problémy. Z vňate je možné pripraviť silnejší odvar a ten použiť na prečistenie a dezinfikovanie hnisavých či zle sa hojacich rán. Benedikt podporuje rýchlejšie hojenie a regeneráciu pokožky. Pomôcť môže aj pri rôznych vyrážkach a kožných ochoreniach, najmä pri ekzémoch, psoriáze či rozličných kožných zápaloch a vredoch.

hemoroidy

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha pri hemoroidoch

Na záver môžeme liečivý benedikt zaradiť aj medzi bylinky na hemoriody. Hemoroidy predstavujú skutočne nepríjemný a chúlostivý zdravotný problém. Pri ľahkých formách pritom môžu byť veľmi účinné rôzne režimové opatrenia. Priaznivý vplyv má hlavne dostatočná hygiena, taktiež zdravá strava a dostatok pohybu, čo zase podporuje peristaltiku čriev. Použiť možno i viacero prírodných pomocníkov, medzi inými aj benedikt lekársky. Pri hemoroidoch sa používa vo forme pravidelných sedacích kúpeľov. Na tento účel možno do vane pridať silnejší odvar z benedikta, prípadne benediktovú tinktúru. 

Odporúčame: Ako zmierniť nevoľnosť pri cestovaní? Tieto triky vás zachránia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní