Ako s nimi rýchlo skoncovať? Toto sú najlepšie bylinky na hemoroidy!

Ako s nimi rýchlo skoncovať? Toto sú najlepšie bylinky na hemoroidy!

Hemoroidy patria medzi skutočne chúlostivé zdravotné problémy. Konkrétne hovoríme o ochorení žíl v oblasti análneho otvoru, pri ktorom dochádza k vzniku zápalu. Rozoznávame pritom vnútorné hemoroidy, ktoré sa tvoria v stenách konečníka a vonkajšie hemoroidy, ktoré sú v okolí análneho otvoru viditeľné a zvyknú tvoriť modré uzly.

Rizikovými faktorom pre vznik tohto zdravotného problému sú: genetika, sedavé zamestnanie, nadváha a nedostatok pohybu či zlá životospráva. Hemoroidy sa v počiatočných fázach nemusia nijako zvlášť prejavovať. Neskôr sa však môže pridať opuch i bolesť v oblasti konečníka, svrbenie či dokonca krv v stolici.

A ako tento zdravotný problém riešiť? Najmä pri ľahkých formách hemoroidov môžu pomôcť rozličné režimové opatrenia. Dôležitá je dostatočná hygiena aj zdravá strava s každodenným pohybom, ktoré pomôžu zlepšiť peristaltiku čriev. Veľkými pomocníkmi sú aj viaceré bylinky. Z mnohých si môžete pripraviť napríklad liečivý sedací kúpeľ. V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké sú najlepšie bylinky na hemoroidy.

Dubová kôra

Jedným z najznámejších prírodných bojovníkov proti hemoroidom je dozaista dubová kôra. Tú v prípade potreby zoženiete sypanú a sušenú napríklad i v lekárni. Vonkajšie použitie dubovej kôry je účinné nielen pri spomínanom zdravotnom probléme, ale taktiež pri ekzémoch či iných kožných ťažkostiach, ale aj pri nadmernom potení nôh.

Odvar si môžete pripraviť z 1 polievkovej lyžice kôry na 1 liter vody. Kôru povarte asi 10 minút a následne ju nechajte ďalších 15 minút lúhovať. Takýto odvar môžete použiť na prípravu sedacieho kúpeľa.

Kúpele v dubovej kôre napomôžu zúžiť cievy, eliminujú krvácanie i opuch a dokonca zmierňujú bolesť. Pripravený odvar je totiž veľmi bohatý na cenné triesloviny, ktoré majú liečivé vlastnosti. Kúpeľ si doprajte niekoľkokrát týždenne. Mal by trvať aspoň 20 minút. Okrem toho môžete do pripraveného odvaru z dubovej kôry namáčať gázu či kus látky a tie vo forme obkladov prikladať na postihnuté miesto.

Pozri aj: Rada rozmaznávaš svoju pleť? Skús tieto domáce masky na zrelú pleť!

dubová kôra

Zdroj: Shutterstock®

Repík lekársky

Známy repík lekársky s drobnými žltými kvietkami je charakteristický svojimi silnými protizápalovými účinkami a schopnosťou podporovať hojenie. Podobne ako pri použití dubovej kôry, aj z tejto byliny si môžete pripraviť odvar a ten použiť do kúpeľa.

Okrem repíka však môžete použiť množstvo ďalších bylín, ktoré typicky rastú v našich zemepisných šírkach. Nápomocné môžu byť kúpele s nechtíkom, rumančekom aj myším chvostíkom, respektíve rebríčkom obyčajným.

Výbornými pomocníkmi sú aj skorocel kopijovitýkostihoj lekársky. Obe byliny totiž obsahujú alantoín, ktorý má hojivé a regeneračné účinky. Ich čerstvé listy trochu podrvte a nechajte na postihnutom mieste pôsobiť aspoň 30 minút.

repík lekársky

Zdroj: Shutterstock®

Hamamel virgínsky

Ďalšia bylina je možno menej známa, no rozhodne nie menej účinná. Hamamel virgínsky je okrasný ker z Číny, ktorý sa dnes pestuje aj na viacerých európskych územiach. Má protizápalové, sťahujúce aj antioxidačné účinky.

Uplatnenie našiel pri liečbe hemoroidov, kŕčových žíl aj kožných problémov. Do pripraveného odvaru z hamamelu môžete opäť namočiť gázu či jemnú látku a ošetriť nimi postihnuté miesta. Túto procedúru počas pretrvávajúcich ťažkostí opakujte aspoň 3-krát denne.

Aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Aloe vera

Ak doma pestujete Aloe vera, mali by ste vedieť, že aj gél z tejto sukulentnej rastliny vám môže pri liečbe hemoroidov veľmi pomôcť. Má výrazné antiseptické aj antibakteriálne vlastnosti. Aloa pravá tiež podporuje proces hojenia. Nápomocná je liečbe kožných ochorení.

Taktiež dokáže urobiť priam zázraky s poranenou pokožkou. Zlepšuje stav odrenín, popálenín i jaziev. Odrežte si z nej jeden list a ten pozdĺžne prerežte, aby ste z neho poľahky získali liečivú dužinu. Tú naneste napríklad na vatový tampónik a niekoľkokrát denne ním ošetrite postihnutú oblasť.

Ďalšie skvelé bylinky na hemoroidy

Na problémy so zlatou žilou môžete vyskúšať obklad alebo aj kúpeľ v bylinkách. Okrem vyššie spomenutých sa odporúča využiť silu byliniek, ako sú:

Aktualizovaný článok: 14.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní