Kostihoj lekársky – ako ho využiť pri úrazoch a problémoch s pohybovým aparátom?

Kostihoj lekársky – ako ho využiť pri úrazoch a problémoch s pohybovým aparátom?

V našom okolí sa nachádza množstvo liečivých byliniek, na zber ktorých sa môžeme vybrať v priebehu roka. Počas jari si možno v prírode nazbierať aj kostihoj lekárky, tradičnú bylinku ľudového liečiteľstva. Táto bylinka pritom nedostala svoj názov len tak pre nič. Kostihoj bol totiž už oddávna skvelým pomocníkom pri hojení zlomených kostí, ale aj iných úrazov či pri liečbe ochorení pohybového aparátu. Aké sú jeho účinky a akou formou ho využiť pre svoje zdravie?

Odporúčame: Lymfa v ľudskom tele – 5 spôsobov, ako podporiť jej správne prúdenie

účinky kostihoja

Zdroj: Shutterstock®

Poznáte kostihoj lekársky?

Kostihoj lekársky, latinsky Symphytum officinale, je trváca rastlina z čeľade borákovité. Patrí k typickým európskym druhom. Dorastať môže až do výšky okolo 100 cm. Kostihoj je charakteristický rozkonáreným hrubým podzemkom, ktorý je na povrchu takmer černastý, vnútri zase bledý. Z neho vyrastá štvorhranná dutá stonka, vo vrchnej časti rozvetvená. Listy sú vajcovito až podlhovasto kopijovité. Kostihoj možno spoznať podľa sýtoružových, ružovofialových alebo až modrofialových, zriedkavo bielych, kvetov.

Korunné lístky sú päťpočetné a zrastené do rúrok. Kvety vyrastajú v pazuchách horných listov, objavujú sa obvykle od mája do septembra. Plodom sú sivohnedé tvrdky. Cela rastlina je štetinatá. Kostihoj sa už od nepamäti využíva v rámci tradičnej medicíny pri riešení rôznych zdravotných problémov. Okrem toho tiež našiel uplatnenie aj ako krmovina pre ošípané.

Aké má kostihoj lekársky liečivé účinky?

Kostihoj obsahuje viacero účinných látok, vďaka ktorým má priaznivý vplyv na zdravie človeka. Droga obsahuje napríklad alantoín, ktorý je pre svoje výrazne regeneračné účinky častou zložkou v kozmetike a uplatnenie našiel aj vo farmakológii. K ďalším účinným látkam patria rôzne alkaloidy, triesloviny, vláknina, cholín, vitamíny či minerálne aj slizovité látky.

Droga pôsobí protizápalovo, stimuluje rast buniek a podporuje tvorbu nových tkanív. Preto je kostihoj takým dobrým pomocníkom po úrazoch či pri ochoreniach pohybového aparátu. 

Tradičná medicína pripisuje kostihoju i tieto účinky:

  • podporuje hojenie zlomenín a vykĺbenín,

  • pomáha pri stavoch po amputácii,
  • zmierňuje bolesti kostí, svalov aj kĺbov (napr. po úrazoch alebo pri reumatických ochoreniach či dne),
  • podporuje liečbu vredov predkolenia,
  • podporuje regeneráciu tkanív pri kostných zápaloch,
  • zlepšuje stav kŕčových žíl,
  • zmierňuje opuchy končatín, 
  • formou obkladov podporuje hojenie hnisavých rán či popálenín,
  • zmierňuje zápaly v ústnej dutine (pri kloktaní odvaru z kostihoja),
  • tlmí bolesť zubov a zmierňuje paradentózu (rovnako pri kloktaní odvaru z kostihoja).

Odporúčame: TOP bylinky na detoxikáciu tela – účinné vo forme čajov i tinktúr

kostihojová masť

Zdroj: Shutterstock®

Zber kostihoja

Z kostihoja lekárskeho sa na liečebné účely zberá primárne koreň, a to buď počas jari, alebo sa potom odporúča zber podniknúť na jeseň po zožltnutí listov. Nájsť kostihoj v prírode nie je zvlášť náročné, na mnohých miestach rastie ako nechcená burina. Poobzerať sa po ňom môžete na vlhkých lúkach, pozdĺž potokov, v lužných lesoch aj priekopách. Nikdy ho nezbierajte v blízkosti ciest, podobne ako iné bylinky. Zbierať treba v čistom prostredí.

Nazbierané korene kostihoja lekárskeho je vhodné očistiť, narezať na tenšie kúsky a následne voľne vysušiť na slnku. Taktiež je možné zvoliť sušenie v umelých podmienkach, ideálne pri teplote do 40 °C. Vysušený kostihoj uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe. 

Možnosti využitia kostihoja lekárskeho

Nazbierali ste si vlastný kostihoj a neviete, ako ho využiť? Snáď najznámejšou formou liečiva z kostihoja je kostihojová masť. Pripravte si ju podľa nasledujúceho receptu. Tento liečivý pomocník nájde uplatnenie pri svalových bolestiach, pomliaždeninách, bolestiach kĺbov i šliach, reumatických ťažkostiach či opuchoch. Kostihojová masť je skvelá na masáže, poprípade je ňou možné postihnuté miesto potrieť, následne obviazať a nechať pôsobiť cez noc. 

Ingrediencie:

  • 75 až 100 g drveného koreňa kostihoja lekárskeho

  • 250 g čistej masti alebo lekárenskej vazelíny

Postup: Masť alebo vazelínu najskôr rozpustíme vo vodnom kúpeli a následne do nej prisypeme kostihoj. Na miernom plameni varíme približne 45 až 60 minút. Potom zmes scedíme cez sitko a všetky tuhé časti poriadne vyžmýkame. Hotovú masť nalejeme do čistých nádob, dobre uzavrieme a uskladníme v chladničke. 

Odporúčame: Zdraviu prospešný medvedí cesnak – ako využiť jeho silu mimo sezóny?

kostihojová tinktúra

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Tinktúra z kostihoja lekárskeho

Ak chcete využiť liečivú silu kostihoja, nemusíte sa hneď vyberať na jeho zber. Jeho účinky možno využívať prakticky celoročne vďaka rôznym bylinným produktom, ktoré sa dajú nájsť na internete, v lekárňach i predajniach so zdravými potravinami. Kostihoj je napríklad dostupný aj vo forme tinktúr. Tinktúry z kostihoja majú dokonca v mnohom navrch oproti spomínanej masti či podobným gélom. V tinktúrach sú v alkohole rozpustené a naviazané účinné látky bylinky a sú spravidla v oveľa väčšej koncentrácii. Navyše rýchlejšie prenikajú do postihnutej oblasti. Tinktúry sa preto spájajú aj s lepším účinkom. 

Kostihojovú tinktúru má vo svojej ponuke aj slovenská značka prírodnej kozmetiky Panakeia. Ich TINKTURKA – Kostihoj & Levanduľa ukrýva koreň kostihoja a kvety levandule. Je určená na vonkajšie použitie. Aplikovať ju možno priamo na postihnuté miesto (max. 5-krát denne po dobu 20 dní). Následne je vhodné roztok vmasírovať a nechať pôsobiť. Tinktúra podporuje regeneráciu spojivových tkanív a zmierňuje bolesti. 

Kostihojovou tinktúrou možno ošetrovať nasledujúce stavy:

  • boľavý chrbát, kolená, lakte, kríže (napr. u starších osôb alebo športovcov),

  • natrhnuté svaly, šľachy a väzy,
  • všetky druhy zlomenín,
  • zápaly okostice,
  • zápaly ďasien,
  • miesta postihnuté artrózou, artritídou, dnou alebo reumou,
  • rany po pooperačných zákrokoch,
  • kŕčové žily,
  • tenisový lakeť,
  • rozsiahle hematómy,
  • opuchy,
  • hemoroidy,
  • preležaniny.

Kostihojovo-levanduľovú tinktúru slovenskej značky Panakeia, ako aj ďalšie bylinné produkty, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní