Ideálna teplota v chladničke – akú teplotu nastaviť a ako ju udržiavať?

Ideálna teplota v chladničke – akú teplotu nastaviť a ako ju udržiavať?

Chladnička je neoceniteľným pomocníkom v domácnosti. Bez mikrovlnnej rúry či nejakého mixéra sa človek dokáže zaobísť, no viete si predstaviť, že by ste museli fungovať bez chladničky? Veľké množstvo bežných potravín, z ktorých varíme či pečieme, je nevyhnutné udržiavať v chlade, vrátane mäsových či mliečnych výrobkov. Aj pripravené jedlá je obvykle potrebné skladovať práve v chladničke. 

Na to, aby chladnička fungovala správne a aby v nej jedlo a potraviny vydržali dlho čerstvé, musí v nej byť nastavená optimálna teplota. Aká by mala byť teplota v chladničke a ako túto teplotu udržiavať? Čo môže mať negatívny vplyv na teplotu v chladničke? A ako v chladničke rozmiestniť rôzne potraviny a jedlo s ohľadom na teplotu?

Aká by mala byť teplota v chladničke?

V chladničke by mala byť nastavená optimálna teplota. Ak je príliš vysoká, hrozí rýchlejšie kazenie potravín a množenie baktérií, ak je naopak príliš nízka, umiestnené potraviny začnú namŕzať. Za najvhodnejšiu teplotu v chladničke je považovaná teplota okolo 4 °C. Je však potrebné zmieniť, že teplota nie je v rôznych častiach chladničky takmer nikdy rovnaká, a to hlavne z dôvodu prúdenia vzduchu v jej vnútri. 

Je normálne, ak sa teplota v dolných častiach chladničky pohybuje okolo 0 °C. Naopak na horných poličkách býva spravidla teplota najvyššia. Teplota v chladničke by nikdy nemala presiahnuť hranicu 8 °C, ideálne by však mala byť vždy pod 5 °C. 

Chladničky majú spravidla na nastavenie teploty otočné koliesko alebo digitálny displej. Moderné chladničky majú obvykle možnosť jednoducho si nastaviť konkrétnu požadovanú teplotu a monitorovať zmeny teploty. V tomto prípade sa odporúča teplotu nastaviť na spomínané 4 °C. Ak v chladničke nie je vstavaný teplomer, teplotu môžete podľa potreby upraviť na základe vlastného merania teploty v chladničke. 

Odmerať teplotu v chladničke môžete buď teplomerom priamo určeným do chladničky, no postačí aj voľne stojaci teplomer na meranie teploty v exteriéri. Teplomer nechajte 20 minút v strednej časti chladničky, potom odčítajte výsledok a podľa potreby teplotu znížte alebo zvýšte.

Odporúčame: ​Alobal a jeho použitie – poznáte týchto 10 šikovných trikov?

Ako v chladničke udržať správnu teplotu?

Nastavenie správnej teploty v chladničke je dôležité, no nie je to jediný faktor, ktorý ovplyvňuje klímu v chladničke. Existuje mnoho činiteľov, ktoré dokážu negatívne ovplyvniť optimálnu teplotu v chladničke. V prvom rade je dôležitá napríklad aj teplota v okolí chladničky, ktorá by sa mala pohybovať okolo 20 až 25 °C. 

Rolu zohráva aj umiestnenie chladničky. Vždy by mala mať okolo seba aspoň malý voľný priestor (cca 10 cm), nikdy by nemala byť prisunutá úplne k stene. Veľkou chybou je tiež umiestnenie chladničky v blízkosti zdroja tepla, teda v blízkosti radiátora, sporáka, práčky alebo umývačky riadu. 

Ďalšie tipy pre udržiavanie správnej teploty v chladničke:

  • chladničku otvárajte čo najmenej, počas varenia si všetky ingrediencie vytiahnite naraz, vyhýbajte sa vystávaniu pred otvorenou chladničkou,
  • skontrolujte tesnenie na dverách chladničky (najmä pri starších spotrebičoch), ak je poškodené, teplý vzduch prúdi do chladničky a znižuje v nej teplotu (v dôsledku čoho musí byť následne chladnička výkonnejšia, aby udržala v priestore stanovenú teplotu),
  • do chladničky neumiestňujte horúce jedlo, v ideálnom prípade by malo byť izbovej teploty, prípadne trochu teplé,
  • chladničku sa odporúča udržiavať primerane naplnenú (ani prázdnu, ani preplnenú), vtedy sa v nej optimálna teplota udržiava najľahšie,
  • medzi potravinami v chladničke nechávajte medzery, aby vo všetkých častiach chladničky mohol bezproblémovo prúdiť chladnú vzduch.

Ako v chladničke rozmiestniť potraviny s ohľadom na teplotu?

Ako sme spomenuli vyššie, je normálne, že teploty sa v rôznych častiach chladničky mierne líšia. Na tento fakt je vhodné brať ohľad pri umiestňovaní potravín a jedla do chladničky. Iné suroviny sa odporúča skladovať v dolných častiach chladničky, iné zase v horných poličkách či na dverách. Správnym umiestnením potravín v chladničke môžeme podporiť ich čerstvosť a dlhšiu výdrž. 

Najnižšia teplota je v najspodnejšej časti chladničky, teplota sa smerom hore zvyšuje, teda vrchné poličky sú najteplejšie. Úplne najteplejšou časťou chladničky sú však dvere. 

  • V spodnej časti chladničky skladujeme: mäso a ryby (v poličke nad boxami), zeleninu a ovocie (v boxoch), potraviny, ktoré budú v chladničke najdlhšie. 
  • V strednej časti chladničky skladujeme: jogurty, mlieko, syrové výrobky, trvanlivé mäsové výrobky (napr. saláma, klobása). 
  • V hornej časti chladničky skladujeme: uvarené jedlo, otvorené konzervované jedlá.
  • Na dverách skladujeme: trvanlivé omáčky, kečupy, horčice, maslo, vajcia, kvasnice, nápoje. 

Odporúčame: TOP 10 tipov, ako využiť orechové maslo – zdravo, chutne a originálne

A čo teplota v mrazničke?

Aj mrazničku je potrebné mať nastavenú správne, aby fungovala tak ako má. Vo všeobecnosti sa za optimálnu teplotu v mrazničke považuje teplota okolo -18 °C, respektíve medzi -17 °C až -19 °C. Moderné spotrebiče však dnes ponúkajú možnosť udržiavať v mrazničke ešte nižšie teploty, a to obvykle do -24 °C.

Ak je teplota v mrazničke príliš vysoká, napríklad okolo -14 °C, môže dochádzať k rýchlejšiemu znehodnocovaniu uskladnených potravín. V prípade, že sú teploty v mrazničke vyššie, odporúča sa v nej potraviny skladovať skôr len niekoľko týždňov. Pre dlhodobé a bezpečné skladovanie sa odporúčajú teploty nižšie ako -17 °C. 

Odporúčame: ​Je plytvanie jedlom problémom aj vašej domácnosti? Tu je 10 tipov, ako to napraviť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní