Hor sa do vianočného pečenia! Týchto 7 receptov na zdravé vianočné pečivo si zamilujete

Hor sa do vianočného pečenia! Týchto 7 receptov na zdravé vianočné pečivo si zamilujete

    • Zdieľaj:
  • 0

Advent je v plnom prúde. Sú v plnom prúde aj vaše prípravy na Vianoce, ktoré sú pre mnohých tým najčarovnejším časom spomedzi celého roka? V niektorých domácnostiach už svietia vianočné stromčeky, z iných zase prúdi vôňa vianočných dobrôt. I vianočné pečenie neodmysliteľne patrí k adventnému obdobiu. Medovníky, linecké koláčiky či medvedie labky rozhodne nemôžu chýbať na vianočnom stole. 

Povedali ste si, že tento rok to sladké trošku obmedzíte? Samozrejme, nie je nič zlé na tom, keď si z času na čas doprajeme aj niečo menej zdravé, napríklad nejakú maškrtu. A veru, práve vianočné obdobie sa neraz spája s tým, že si doprajeme akosi viac. Prečo pre zmenu nepripraviť vianočné pečivo v trochu zdravšej verzii, možno menej kalorické či viac výživné? Verte, že aj to sa dá. 

Prinášame hneď 7 inšpirácií na zdravšie verzie vianočných dobrôt, najmä sladkých, no taktiež so slanou bodkou na záver. Vyskúšate celozrnné medovníky, zdravšie šuhajdy či niečo s kokosom? A možno vás zaujmú najviac práve pagáčiky, ktoré zo stola isto rýchlo zmiznú. Tak zapnite rúru, siahnite po kuchynskej váhe a poďme na to! 

Odporúčame: Zdravé účinky škorice poznáš. Čo ak sa jej na Vianoce preješ?

Celozrnné medovníky

Ingrediencie:

  • 425 g celozrnnej ražnej múky (alebo celozrnnej hladkej špaldovej múky)

  • 50 g ovsenej múky (pomleté ovsené vločky)
  • 125 g masla
  • 350 g medu
  • 2 vajcia
  • 2 PL perníkového korenia
  • 2 ČL prášku do pečiva

Postup prípravy: Maslo si spolu s medom zohrejeme a roztopíme na miernom plameni a necháme ochladnúť. V miske si zmiešame celozrnnú a ovsenú múku, perníkové korenie a prášok do pečiva. Pridáme vajcia a maslovo-medovú zmes. Vypracujeme jednotné cesto. Následne ho rozvaľkáme (čím tenšie, tým bude pečivo chrumkavejšie a naopak) a vykrojíme z neho medovníčky. Tie pečieme na plechu s papierom na pečenie asi 10 minút pri teplote 170 °C.

Fit vanilkové rožky

Ingrediencie:

  • 200 g ovsených vločiek 

  • 100 g vlašských orechov
  • 50 ml vody
  • 3 PL kokosového oleja/masla
  • 3 PL medu 
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup prípravy: Ovsené vločky si pomixujeme na múku. Podobne tak spravíme s orechmi. K zmesi z vločiek a vlašských orechov pridáme zvyšné suroviny, teda vodu, kokosový olej, med a vanilkový extrakt. Vymiesime jednotné cesto, ktoré necháme hodinu v chlade. Následne z neho po kúskoch odoberáme a tvarujeme malé valčeky, ktoré zahneme do tvaru rožtekov. Vanilkové rožky pečieme na plechu s papierom na pečenie asi 12 minút pri teplote 170 °C. Horúce pečivo môžeme obaliť v práškovom xylitole

Zdravé šuhajdy

Ingrediencie:

  • 250 g kvalitnej čokolády (70 % a viac)

  • 1 ČL kokosového oleja
  • 1 šálka vlašských orechov (alebo mandlí, lieskovcov)
  • 30 g masla
  • 3 – 5 PL trstinového cukru (alebo cukru z kokosových kvetov)
  • malé papierové košíčky 

Postup prípravy: Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme k nej kokosový olej. Pripravíme si papierové košíčky, do ktorých podávame po lyžičke čokolády, a to na spodok aj steny košíčka. Odložíme na chvíľu do chladničky. Medzitým si posekáme orechy a pridáme k nim rozpustené maslo a cukor. Stuhnuté košíčky naplníme orechovou plnkou a následne zalejeme zvyšnou čokoládou. Na vrch môžeme ešte položiť kus orecha, napríklad polovičku vlašského orecha alebo jednu mandľu, prípadne aj kúsok sušeného ovocia. Skladujeme v chlade.  

Vianočné crinkles z ovsenej múky

Ingrediencie:

  • 20 g ovsenej múky (pomleté ovsené vločky)

  • 20 g kokosovej múky 
  • 55 g kakaa 
  • 1 PL prášku do pečiva 
  • 100 g xylitolu (alebo iného sypkého sladidla) 
  • 2 vajcia
  • 3 PL roztopeného kokosového oleja 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • štipka soli
  • na posýpku 10 g kokosovej múky a 30 g práškového xylitolu

Postup prípravy: V jednej miske si zmiešame sypké suroviny, teda ovsenú a kokosovú múku, kakao, prášok do pečiva, xylitol a soľ. V druhej miske si zmiešame mokré suroviny, teda vajcia, roztopený kokosový olej a vanilkový extrakt. Následne sypké suroviny postupne metličkou vmiešame do mokrých. Potom rukou vymiesime tvrdšie cesto, ktoré necháme v mrazničke asi 20 minút. Tvarujeme z neho malé guľôčky, ktoré namočíme do posýpky z kokosovej múky a práškového xylitolu. Uložíme ich na plech s papierom na pečenie a pečieme 10 minút pri teplote 180 °C. 

Odporúčame: Recept na zdravé medovníky – bez bielej múky či cukru a stále chutné

Nepečené kokosové guľky

Ingrediencie:

  • 1,5 šálky strúhaného kokosu

  • 1 šálka mletých mandlí alebo iných orechov, prípadne zmesi orechov
  • 4 PL medu
  • 7 až 8 PL lyžíc rozpusteného kokosového oleja
  • štipka pravého vanilkového prášku
  • malé papierové košíčky

Postup prípravy: Všetky suroviny zmiešame v miske do jednotnej masy. Z nej následne formujeme malé guľôčky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov. Podľa chuti ich ešte môžeme dozdobiť rozpustenou čokoládou. Necháme stuhnúť v chlade. 

Škoricovo-mandľové hviezdičky bez múky

Ingrediencie:

  • 150 gramov mandlí

  • 100 gramov ovsených vločiek
  • 60 gramov kokosového cukru
  • 3 ČL škorice
  • 1 PL chia semienok (+ 3 PL vody na ich namočenie)
  • 3 PL javorového sirupu (alebo 2 PL medu)
  • 2 PL vody

Postup prípravy: Mandle a ovsené vločky si nahladko zomelieme. Chia semienka dáme na pár minút do vody. K rozmixovaným mandliam a ovseným vločkám pridáme škoricu, kokosový cukor a krátko pomixujeme. Pridáme javorový sirup, vodu, napučené chia semienka a opäť pomixujeme. Vzniknuté cesto následne rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na hrúbku asi pol centimetra. Z cesta vykrojíme hviezdičky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pri vykrajovaní je vhodné formičku namáčať do pomletých vločiek, pretože cesto je lepivejšie. Hotové hviezdičky pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. 

Celozrnné smotanovo-tvarohové pagáčiky

Ingrediencie:

  • 280 g celozrnnej múky

  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 vajíčko do cesta
  • 1 vajíčko na potretie
  • 2 lyžičky soli
  • 250 g kokosového oleja
  • mix semienok (ľanové, sezam, slnečnicové)

Postup prípravy: Vymiesime si hutné cesto z múky, tvarohu, smotany, kokosového oleja a soli. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a aspoň hodinu necháme odležať v chladničke. Následne ho vyvaľkáme na pomúčenej doske. Podľa chuti ho posypeme zmesou semienok a preložíme na štvrtiny. Potom znovu vyvaľkáme na hrúbku asi 7 mm. Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom asi 3 cm. Vykrojené pagáčiky rozmiestnime na plech s papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme ešte semienkami. Pečieme 20 minút pri teplote 200 °C. 

Odporúčame: Recept na banana bread – zdravá pochúťka bez bielej múky a cukru


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Kúpeľňa bez kozmetického zrkadla v babskej domácnosti? Určite nie! Aké druhy poznáme?
DOM A ZÁHRADA

Kúpeľňa bez kozmetického zrkadla v babskej domácnosti? Určite nie! Aké druhy poznáme?

  • 0
  • 11.10.2022
Trvácna strecha na dlhé roky
DOM A ZÁHRADA

Trvácna strecha na dlhé roky

  • 0
  • 10.01.2023
Krištáľové lustre: Ako ich kombinovať v interiéri?
DOM A ZÁHRADA

Krištáľové lustre: Ako ich kombinovať v interiéri?

  • 0
  • 28.11.2022