TOP 10 tipov, ako využiť orechové maslo – zdravo, chutne a originálne

TOP 10 tipov, ako využiť orechové maslo – zdravo, chutne a originálne

Používate vo svojej kuchyni orechové maslá? Na mysli máme maslá z rôznych druhov orechov, napríklad mandlí, vlašských orechov, pistácií či lieskovcov. A pokojne môžeme rátať aj arašidové maslo, hoci arašidy oficiálne radíme medzi strukoviny. Orieškové maslá sú vítanou súčasťou jedálnička. Ak si ich doprajeme v primeranom množstve, predstavujú skvelý zdroj energie, bielkovín, zdravých tukov aj mnohých minerálov a vitamínov. 

Ak si kupujeme orechové maslo v obchode, potrebné je dávať pozor na zloženie. Kvalitné maslo z orechov by malo obsahovať len čisté orechy, prípadne môže byť v minimálnom podiele dochutené soľou alebo sladidlom. Kvalitné orechové maslo by nemalo obsahovať iné rastlinné tuky, napríklad slnečnicový alebo palmový olej, taktiež by sme v zložení nemali nájsť väčšie množstvo pridaného cukru.

Orieškové maslo s tým najlepším zložením nie je problém vyrobiť aj v pohodlí domova. Stačia na to nesolené prírodné orechy a kvalitný a výkonný mixér. Orechy je pre zintenzívnenie chuti vhodné nasucho opražiť na panvici alebo krátko opiecť v rúre. Následne už len stačí mixovať do požadovanej konzistencie, buď na úplne hladkú zmes, alebo na maslo s drobnými kúskami. 

A ako také orechové maslá využiť? Máme pre vás hneď 10 skvelých tipov, ktoré musíte poznať a ktoré prinesú úplne nový nádych do vašej kuchyne. 

1. Náhrada klasického masla

Orechové maslo môžeme v prvom rade využívať podobne ako klasické maslo z mlieka. Samozrejme, maslo z orechov nenahradí klasické maslo v každom jednom prípade, no v mnohých prípadoch to ide skvelo. Orieškové maslo si napríklad môžeme natrieť na chlieb, iné pečivo či toast. V tomto prípade poslúži predovšetkým na prípravu sladkých raňajok či občerstvenia. Kombinujeme s ovocným džemom či čerstvým ovocím, napríklad banánmi.

Maslá z orechov možno uplatniť aj pri pečení koláčov. Sú však pomerne hutné, preto je ich lepšie využiť skôr v tuhších cestách, napríklad ceste na sušienky. Pred použitím je tiež možné maslo trochu zohriať vo vodnom kúpeli, čím získa redšiu konzistenciu. Sto gramov klasického masla nám nahradí približne 60 g orechového masla. 

Odporúčame: ​Cholesterol – 7 najčastejších mýtov a poloprávd s ním spojených

2. Zálievka na ovocný šalát

Maslá z arašidov, kešu orieškov či pistácií sa dokonale hodia k ovociu. Oslaďte ich trochou jačmenného sladu či javorového sirupu a použite ako zálievku, respektíve dresing na ovocný šalát. Šalát z čerstvého ovocia tak obohatíte o zdravé tuky a bielkoviny, vďaka čomu vás viac nasýti na dlhší čas. Alebo skúste zmiešať orechové maslo, grécky jogurt a trochu škorice alebo vanilky. Takýto dip je tiež skvelý na namáčanie ovocia. 

3. Zálievka na zeleninový šalát

Možno vás to prekvapí, no orechové maslá možno skombinovať aj so zeleninovými šalátmi. Vhodné je arašidové i mandľové maslo, tiež môžete vyskúšať maslo zo sezamových semien. Rozmiešajte maslo s trochou citrónovej šťavy, pridajte roztlačený strúčik cesnaku a soľ. Alebo rozmiešajte maslo s trochou olivového oleja, pridajte soľ, chilli a kurkumu. Prípadne do tretice vyskúšajte kombináciu – maslo, sójová omáčka, chilli, zázvor a cesnak. Dresingom z orechového masla rovnako zvýšite výživovú hodnotu zeleninového šalátu. 

4. Výroba rastlinného mlieka

Skvelý tip pre osoby, ktoré v jedálničku nahradili kravské mlieko rastlinným, nech už je to z akýchkoľvek dôvodov. Ak sa vám rastlinná náhrada mlieka minie, narýchlo si ju môžete urobiť z orechového masla. Stačí 1 PL masla z orechov a 1,5 l vody. Mixujeme aspoň 30 sekúnd a keď sa navrchu vytvorí pena, mixér vypneme. Mlieko skladujeme v chladničke maximálne tri dni. 

5. Príprava hummusu

Orechové maslo sa dá použiť aj pri príprave hummusu. Základ tejto pochúťky z východného Stredomoria tvorí cícer a sezamová pasta tahina (tahini), k čomu sa obvykle na ochutenie pridáva olivový olej, cesnak a ďalšie suroviny. Ak neviete v obchode zohnať sezamovú pastu alebo sa vám minie, pokojne ju v recepte na hummus nahraďte arašidovým maslom či maslom z vlašských orechov. 

6. Príprava pesta

Aj pri príprave pesta môžete siahnuť práve po masle z orieškov. Tradičné zelené talianske pesto sa pripravuje z bazalky, parmezánu a píniových orechov. Avšak, recept si možno aj upraviť a suroviny vždy mierne obmeniť. Napríklad sa často pripravuje aj pesto z medvedieho cesnaku, miesto bazalky tiež možno použiť petržlenovú vňať či špenátové lístky. A nahradiť sa dajú aj píniové orechy, a to prakticky ktorýmkoľvek iným druhom orechov. A keď nie sú poruke orechy, tak pokojne siahnite práve po orieškovom masle. 

Odporúčame: Lufa – zázračný pomocník pre krásu i do domácnosti

7. Príprava nátierok

Arašidové, mandľové či pistáciové maslo je vhodné aj na ochutenie nátierok. Orechové maslá sa výborne hodia do výživných nátierok zo strukovín, ale trebárs aj z baklažánu. Nátierky tak obohatíte o zdravý tuk, a tým aj poriadnu dávku lahodnej chuti. Skúste napríklad nasledujúcu kombináciu – červená šošovica, malá cibuľka, strúčik cesnaku, olivový olej, soľ, korenie, rímska rasca a trocha kešu masla. 

8. Ovsená alebo chia kaša

Ovsená kaša alebo chia puding predstavujú skvelú voľbu na raňajky. Oba sladké pokrmy sú zdravé, výživné, dobre zasýtia na dlhú dobu a navyše sa dajú pripraviť už večer, čo ušetrí ráno veľa času. Keď si budete nabudúce pripravovať chia puding alebo kašu z ovsených vločiek, nezabudnite pridať aj lyžicu orechového masla. Vaše raňajky budú ešte chutnejšie a ešte výživnejšie. 

9. Krémové smoothies

Orechovým maslom sa dá nutrične obohatiť aj smoothie nápoj, ktorý je skvelou voľbou napríklad na desiatu. Vaše smoothies nebude len obohatené o bielkoviny a zdravé tuky, ale získa aj úžasnú krémovú konzistenciu. Skúste napríklad kombináciu rastlinného mlieka, arašidového masla, banánu a trošky kakaa aj škorice. Alebo vás možno nadchne kombinácia kokosového rastlinného mlieka, mandľového masla, datlí a vanilkového extraktu. 

10. Krémové polievky

Nielen do krémových smoothies, ale aj do krémových polievok. Možno to znie netradične, no maslo z orechov môžete zo špajze vytiahnuť aj pri varení polievok, napríklad krému z batatov, tekvice či karfiolu. Malé množstvo arašidového, kešu či mandľového masla polievku zjemní a pokojne zastúpi funkciu smotany. Vyskúšajte, neoľutujete!

Odporúčame: Je plytvanie jedlom problémom aj vašej domácnosti? Tu je 10 tipov, ako to napraviť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní