Ešte stále ho kupuješ? Zisti, ako pripraviť domáce arašidové maslo!

Ešte stále ho kupuješ? Zisti, ako pripraviť domáce arašidové maslo!

Keď si doma upečieme chutný koláč, pripravíme vlastné zaváraniny na zimu či vypestujeme zeleninu na záhrade, pravdepodobne sme s takýmito potravinami alebo celkovo pokrmami oveľa spokojnejší, ako keby sme si ich kúpili v obchode. Jednoducho povedané, na domáce produkty asi nič nemá. Ich hlavnou výhodou je, že keďže si ich pripravujeme sami, presne vieme, čo v nich aj v skutočnosti je.

V pohodlí domova si môžeme pripraviť napríklad i také arašidové maslo. Výroba tejto americkej pochúťky, ktorá si našla fanúšikov po celom svete, je skutočne nenáročná a pomerne rýchla. Stačí vám len zopár ingrediencií a kvalitný mixér. Ak arašidové maslo milujete alebo ho ešte len chcete okúsiť, určite neprehliadnite nasledujúci článok! Povieme vám, ako pripraviť domáce arašidové maslo aj aké má účinky na naše zdravie.

Pozri aj: Vieš, čo zaberá na opicu? Toto teda rozhodne neskúšaj!

výroba arašidového masla

Zdroj: Shutterstock®

Čo budeme potrebovať a ako na to?

Pri kúpe arašidového masla v obchode by ste si mali poriadne pozrieť jeho zloženie. Pozor treba dávať na množstvo arašidov aj to, či sa v ňom nenachádza príliš veľa pridaného cukru alebo rozličných nezdravých tukov a taktiež konzervanty, sladidlá a iné nežiaduce látky. Ak hľadáte skutočne kvalitné maslo z arašidov, cena za takýto produkt sa môže razom poriadne navýšiť. S domácim arašidovým maslom toľko starostí mať nebudete. Stačí, ak v obchode zakúpite iba poriadny balíček chutných arašidov.

Okrem nich potrebujete už len výkonný mixér a podľa chuti trochu soli, medu, prípadne i nejakého zdravého rastlinného oleja, napríklad práve arašidového. Požadované množstvo nesolených arašidov nasypeme do mixéra. Ak máme doma nepražené oriešky, vhodné je ich krátko na panvici na sucho opražiť, aby sa ich chuť zvýraznila. Potom už môžeme mixovať. Musíte sa pripraviť na to, že bude chvíľku trvať, kým sa z arašidov vytvorí jednotná konzistencia. Keď budete mať pocit, že sa hmota príliš nalepila na steny mixéra, vypnite ho a maslo zo stien zoškriabte. Potom môžete pokračovať v mixovaní.

V prípade potreby môžete do masla pridať i spomínaný arašidový olej. Na 0,5 kg orieškov postačia 1 až 2 polievkové lyžice. Podľa preferencií tiež môžete maslo dochutiť na sladko alebo slano. Pridajte buď lyžicu medu alebo pol lyžičky soli. Ak máte radi chrumkavé arašidové maslo s malými kúskami orieškov, za hrsť ich ešte pridajte do mixéra a chvíľočku pomixujte. Doma pripravené maslo z arašidov uskladnite v dobre uzatvárateľných nádobách. V chladničke vydrží niekoľko týždňov.

arašidové maslo

Zdroj: Shutterstock®

Vedeli ste o týchto účinkoch arašidového masla?

Nakoniec si môžeme niečo povedať aj o účinkoch arašidového masla. Hoci ide o vysoko kalorickú potravinu, ktorú by sme mali konzumovať v rozumných množstvách, jej prínos pre zdravie nie je možné prehliadnuť. Arašidové maslo v prvom rade obsahuje veľa zdravých nenasýtených tukov, bielkovín aj cennej vlákniny. Taktiež je zdrojom mnohých minerálnych látok, napríklad draslíka, zinku či horčíka. Zabudnúť nemôžeme ani na vitamín E a antioxidanty. Arašidové maslo predstavuje pre telo skvelý zdroj energie, ktorý vás zasýti na dlhšiu dobu.

Okrem toho má toto maslo i blahodarný vplyv na trávenie, úroveň cholesterolu a krvný tlak, dokonca aj na svaly. Jeho zaradením do jedálnička tak okrem iného znížite i riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Optimálne množstvo, ktoré je vhodné denne bez výčitiek skonzumovať, sú približne 1 až 2 polievkové lyžice. Arašidové maslo je skvelé napríklad na raňajky. Natrite si ho na celozrnnú hrianku. Ak k tomu pridáte ešte nejaké čerstvé ovocie, vykúzlite veľmi zdravé a výživné raňajky, ktoré budú skvelým štartom do nového dňa.

Pozri aj: Prepadá ťa zimná depresia? Zatoč so zlou náladou rýchlo a jednoducho!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní