Čo nejesť v tehotenstve? Ktoré potraviny obmedziť a ktorým sa úplne vyhnúť?

Čo nejesť v tehotenstve? Ktoré potraviny obmedziť a ktorým sa úplne vyhnúť?

U každej ženy môže obdobie tehotenstva prebiehať trochu inak. Pre niektoré nastávajúce mamičky je toto obdobie naozaj ťažké, u iných sa zase objaví možno pár horších chvíľ, no väčšina tehotenstva prebehne bez väčších problémov. A rovnako sú i mnohé ženy, ktorým tehotenstvo mnoho zmien do života ani neprinesie, maximálne tak len stúpajúcu ručičku na váhe. 

Pre prakticky všetky tehotenstvá však platí, že sa môžu spájať s určitými obmedzeniami. Pri bezproblémových tehotenstvách bývajú tieto obmedzenia obvykle menšie, pri rizikových zase väčšie. Takéto obmedzenia sa môžu týkať napríklad užívaných liekov. Mnohé sú totiž škodlivé pre plod. Ďalšie obmedzenia sa môžu týkať napríklad fyzickej aktivity. Cvičenie v tehotenstve je veľmi prospešné, no lekári obvykle odporúčajú vyhýbať sa noseniu ťažkých vecí a neprimeranej fyzickej záťaži.

Mnohé obmedzenia sa týkajú aj stravovania. S konzumáciou niektorých potravín či nápojov počas gravidity sa totiž môžu spájať rôznorodé zdravotné riziká. Ktorým potravinám je lepšie sa vyhýbať úplne a ktoré aspoň obmedziť? A ako je to s pitným režimom?

Odporúčame: ​Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?

Ktoré potraviny v tehotenstve obmedziť?

Správna výživa je nevyhnutná pre zdravú funkciu organizmu a počas tehotenstva je o to dôležitejšia. V tele ženy dochádza k vývoju nového človeka. Plod potrebuje energiu a rôznorodé živiny, pričom je závislý od energetického príjmu matky. Všetko, čo potrebuje, mu je možné zabezpečiť prostredníctvom toho, čo žena konzumuje. Preto by strava nastávajúcej mamičky mala byť veľmi pestrá a vyvážená. Avšak, niektoré potraviny a jedlá nemusia byť žiaduce. 

Žena by počas tehotenstva mala v prvom rade obmedziť tie druhy potravín, ktoré jej spôsobujú nejaké ťažkosti, teda sa po ich konzumácii dostavuje napríklad nevoľnosť, pocity ťažoby na žalúdku, zvracanie alebo ju nadúvajú. Hlavná zásada pri stravovaní v tehotenstve teda znie, aby žena počúvala svoje telo. Čo sa týka nejakých konkrétnych potravín a jedál, ktoré sa odporúča v tehotenstve obmedziť, tak sú to najskôr tie, ktoré sú aj všeobecne považované za nezdravé.

Na mysli máme rôzne mastné a vysmážané pokrmy, jedlá s vysokým obsahom nezdravých tukov (najmä transmastných kyselín), cukrovinky s vysokým obsahom rafinovaných cukrov či polotovary plné umelých látok (sladidiel, farbív, konzervantov). Samozrejme, ak si žena v tehotenstve z času na čas dopraje trebárs i porciu hranolčekov, je to v poriadku, ak jej tie hranolčeky nespôsobia nejaké ťažkosti. 

V tehotenstve sa odporúča obmedziť napríklad nasledujúce potraviny a jedlá:

  • potraviny s vysokým obsahom soli (slané pochutiny, údeniny, spracované mäsové výrobky),

  • potraviny s vysokým obsahom bieleho cukru,
  • stužené tuky,
  • niektoré koreniny – škorica, kari korenie, petržlen, zeler (vo vyšších dávkach prekrvujú panvu),
  • morské ryby, ako napr. žralok či makrela – odporúča sa maximálne 1 až 2 razy týždenne (hlavne z dôvodu obsahu ortuti),
  • pečeň (kuracia, hovädzia alebo iná) – tiež maximálne 1 porcia týždenne (z dôvodu vysokého obsahu vitamínu A).
  • huby – odporúča sa uprednostniť šampiňóny, a to dostatočne tepelne upravené a v obmedzenom množstve, mnohým ženám však v tehotenstve spôsobujú tráviace ťažkosti.

Na ktoré potraviny v tehotenstve zabudnúť?

Viaceré potraviny majú počas tehotenstva úplnú stopku, pričom ich odborníci v tomto období skrátka neodporúčajú vôbec konzumovať, a to z dôvodu rôznych rizík. Buď obsahujú nejaké nežiaduce látky, alebo je napríklad pre ne charakteristické vyššie riziko prenosu rôznych baktérií a choroboplodných zárodkov, ktoré by mohli v období tehotenstva spôsobiť vážnejšie zdravotné ťažkosti pre matku i dieťa.

Pre tehotnú ženu sú rizikové najmä akékoľvek tepelne nedostatočne spracované potraviny, hlavne ak ide o mäso, vajcia či mliečne výrobky. Nedostatočná tepelná úprava spomínaných potravín sa spája s rizikom listeriózy, salmonelózy, toxoplazmózy a iných infekčných ochorení. Tehotné ženy by si mali dávať pozor aj na neumytú zeleninu a ovocie či potraviny, ktoré viditeľne nie sú v dobrom stave, teda sú napríklad plesnivé.

Medzi najrizikovejšie potraviny a jedlá v tehotenstve patria:

  • plody mora,

  • surové ryby – napr. v sushi,
  • nepasterizované mlieko a mliečne výrobky z neho vyrobené,
  • nepasterizovaná bryndza,
  • syry brie, feta, syry s plesňou na povrchu a syry s modrou plesňou,
  • nedostatočne tepelne upravené párky, sušené klobásy a paštéty,
  • nedovarená pečeň, 
  • tatársky biftek,
  • surové vajcia a výrobky z nich, napr. domáca majonéza (niektorí neodporúčajú ani vajíčka namäkko),
  • niektoré koreniny – jalovec, horčičné semienko, šafran, muškátový oriešok,
  • iné huby ako šampiňóny (riziko naviazaných toxínov z okolia a zámeny s jedovatým druhom). 

Odporúčame: Bolesť hlavy v tehotenstve: Ako si s ňou poradiť a neuškodiť bábätku?

A čo čaje alebo káva v tehotenstve?

V tehotenstve si treba dávať pozor aj na pitný režim. Jeho základ by mala tvoriť hlavne čistá voda, prípadne nejaké minerálne vody i nesladené ovocné čaje. Pridať možno domáce zeleninové a ovocné šťavy z čerstvých plodov. Ideálne je, ak sú zriedené. Ako je to v prípade iných tekutín?

  • Alkohol v tehotenstve (vrátane piva, vína, tvrdého alkoholu) – zakázaný bez výnimiek.
  • Káva v tehotenstve – ak lekár neurčí inak, obvykle ju nie je potrebné vylúčiť, no pre vysoký obsah kofeínu sa odporúča nepiť úplne silné kávy a rovnako znížiť počet šálok kávy denne (nie viac ako 2).
  • Energetické a kolové nápoje – neodporúčajú sa (obsahujú aj veľa kofeínu, aj cukru, aj ďalších nežiaducich látok). 
  • Silný zelený a čierny čaj – sú rovnako zdrojom kofeínu, odporúča sa pripraviť slabší čaj a obmedziť tiež na maximálne 2 šálky denne. 
  • Bylinkové čaje – záleží od druhu bylín. Nežiaduce sú čaje zo sladkého drievka, myšieho chvosta, rozmarínu, borievky, šalvie, kapsičky pastierskej, bazy, prasličky a mnohých ďalších. Pred užívaním bylín v tehotenstve je vždy vhodné poradiť sa s odborníkom. Mnohé nie sú vhodné v začiatkoch tehotenstva, ale v závere môžu byť užitočné. Ide napríklad o alchemilku. Bezpečným bylinným čajom je medovkový, zázvorový či mätový (v primeranom množstve). 
  • Nápoje s obsahom chinínu (tonic) – len príležitostne v malom množstve.

Ak si počas tehotenstva nebudete niekedy isté, ktoré potravy jesť a ktorým sa vyhýbať, či ktoré nápoje nie sú vhodné, vždy je najlepšie obrátiť sa na svojho lekára. 

Odporúčame: ​TOP 7 dôvodov, prečo jesť kivi: Kto by si ho mal dopriať i každý deň?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní