Hnačka v tehotenstve – kedy vyhľadať lekársku pomoc? Spoznajte najčastejšie príčiny!

Hnačka v tehotenstve – kedy vyhľadať lekársku pomoc? Spoznajte najčastejšie príčiny!

Obdobie tehotenstva nie je vždy prechádzkou ružovou záhradou, skôr naopak. A hoci na konci čaká radostná chvíľa, to nič nemení na tom, že tehotenstvo môže byť náročné a sprevádzané nemalými ťažkosťami. Tieto ťažkosti do veľkej miery súvisia hlavne so zmenami, ktoré v tele ženy prirodzene v čase gravidity nastávajú.

Ide napríklad o hormonálne zmeny, ale v neskorších štádiách nastávajú napríklad aj zmeny v umiestnení vnútorných orgánov a pohybovom aparáte, pretože sa vytvára priestor pre zväčšujúci sa maternicu s plodom. Nevoľnosti, zvracanie, nespavosť, nadmerná únava či zmeny nálad predstavujú len málo z celého radu ťažkostí, ktoré môžu sprevádzať obdobie tehotenstva. 

U mnohých žien nastávajú aj problémy s vyprázdňovaním. Bežné sú zápchy, no niektoré ženy naopak potrápia hnačky. Prečo vzniká hnačka v tehotenstve? Kedy súvisí hnačka s tehotenstvom a kedy už ide o črevnú virózu? Ako si uľaviť od ťažkostí? Je potrebné vyhľadať lekára? Zistite všetko dôležité. 

Kedy vzniká tehotenská hnačka a čo spôsobuje hnačku v tehotenstve?

Hnačky v tehotenstve nie sú ničím zriedkavým. Za hnačku pritom označujeme vylučovanie veľmi riedkej stolice bez jasného tvaru a ohraničenia, a to v množstve aspoň trikrát denne. Tento stav môže byť sprevádzaný náhlym nutkaním na vylučovanie stolice, prípadne aj nevoľnosťou či nechutenstvom. U tehotných žien sú hnačky najčastejšie spôsobené práve spomínanými zmenami vo fungovaní tela, ktoré sa prispôsobuje vývoju plodu. 

V tele ženy sa okrem iného menia aj hladiny hormónu progesterón, čo má výrazný vplyv na trávenie a pohyby v tráviacom trakte. Rolu môžu zohrávať aj ďalšie hormonálne zmeny. To môže viesť k mnohým tráviacim ťažkostiam, okrem hnačky sa objavuje napríklad aj nadúvanie a plynatosť. 

Hnačky v tehotenstve však môžu súvisieť napríklad aj so zmenami v stravovaní. Organizmus je v čase gravidity omnoho citlivejší na rôzne faktory, niektoré potraviny skrátka nemusia telu sadnúť. V niektorých prípadoch môže ísť dokonca o znak vzniknutej potravinovej intolerancie. Príčiny hnačiek v tehotenstve sa dokonca môžu do istej miery líšiť v závislosti od konkrétneho trimestra. 

Odporúčame: ​Čo spôsobuje bolesť kolena? Toto sú príčiny akútnych aj chronických bolestí

Črevná viróza a tehotenská hnačka v jednotlivých trimestroch

Riedka stolica v tehotenstve či akútna a chronická hnačka je bežným zdravotným problémom, ktorý môže postihnúť tehotné ženy v priebehu ich gravidity. Je dôležité pochopiť, ako tieto stavy môžu ovplyvniť tehotnosť v jednotlivých trimestroch a aké sú bezpečné spôsoby liečby a prevencie.

  • V prvom trimestri tehotenstva sa môžu prejavy hnačky prejaviť ako jedna z mnohých príznakov raného tehotenstva vrátane nevoľnosti, zvracania a únavy. Je dôležité venovať pozornosť hydratácii a vyhnúť sa dehydratácii, ktorá môže mať negatívny vplyv na plod. V prvom trimestri je tiež dôležité konzultovať s lekárom prípadné liečby, aby boli bezpečné pre plod a neovplyvnili jeho vývoj.
  • V druhom trimestri sa môžu prejavy črevnej virózy a tehotenskej hnačky zmierniť, avšak je dôležité stále dbať na dostatočnú hydratáciu a sledovať príznaky. Liečba môže byť stále potrebná, ale je dôležité vyhnúť sa niektorým liekom, ktoré by mohli poškodiť plod.
  • Hnačka na záver tehotenstva - dehydratácia môže byť veľmi rýchlo rozvíjajúca sa a môže mať vážne následky. Lekár bude schopný odporučiť bezpečnú liečbu a zabezpečiť zdravie matky a dieťatka.

Celkovo je dôležité pri črevných virózach a tehotenskej hnačke počas gravidity dbať na dostatočnú hydratáciu, vyhýbať sa potenciálne škodlivým liekom a sledovať príznaky. V prípade akýchkoľvek nezvyčajných príznakov je vždy najlepšie konzultovať so svojím lekárom pre rýchlu a efektívnu liečbu.

• Hnačka v tehotenstve – 1. trimester

S hnačkami počas 1. trimestra tehotenstva má skúsenosť mnoho žien. Hnačky v úvodnej fáze gravidity, a to hlavne v prvých týždňoch, často súvisia hlavne so spomínanými hormonálnymi zmenami v tele ženy, ktoré negatívne ovplyvňujú proces trávenia a peristaltiku čriev.

Hnačky v prvom trimestri však nezvyknú byť veľmi intenzívne. Pre vyvíjajúci sa plod spravidla nepredstavujú problém, no je potrebné telo udržiavať hydratované.

• Hnačka v tehotenstve – 2. trimester

I v priebehu 2. trimestra sa u niektorých tehotných žien objavujú občasné hnačky. I v tomto období sa hnačky môžu dostaviť ako reakcia na prirodzené zmeny v ženskom tele v čase gravidity. Okrem toho môžu hnačky súvisieť s jedálničkom a konkrétnymi potravinami, na ktoré je telo skrátka citlivejšie alebo náhlou zmenou stravy. 

Rolu však môžu zohrávať aj psychogénne faktory. Hnačky sa môžu objaviť z dôvodu stresu, nervového napätia či úzkosti. Stres a obavy v tehotenstve nie sú ničím výnimočným.

• Hnačka v tehotenstve – 3. trimester

Najčastejšie sa hnačky v tehotenstve objavujú práve v 3. trimestri. Začiatkom posledného trimestra sa môžu stále objaviť hnačky súvisiace so stravovaním alebo stresom. Avšak, ku koncu tehotenstva už obvykle súvisia s tým, že sa telo pripravuje na pôrod. Hnačky sa môžu objaviť po 34. týždni tehotenstva, pričom slúžia na akési prečistenie organizmu pred pôrodom. 

Akútna hnačka & chronická hnačka v tehotenstve - príčiny a liečba riedkej stolice

V období tehotenstva sa môžu vyskytnúť aj hnačky, ktoré nesúvisia priamo s tehotenstvom. Reč je o bežných akútnych infekčných hnačkách, ktoré sú spôsobené rôznymi patogénmi, najčastejšie vírusmi a baktériami. Pôvodcom môžu byť napríklad baktérie Salmonella, Campylobakter, E. coli, Shigela alebo vírusy patriace medzi norovírusy a rotavírusy. 

Tieto nákazy sa prenášajú obvykle fekálno-orálnou cestou. Majú rýchly nástup a obvykle pretrvávajú pár dní. Na takéto črevné virózy bývajú veľmi náchylné malé deti, staršie osoby aj jedinci s oslabenou imunitou, no rovnako aj tehotné ženy.

Pri infekčnej hnačke sa objavuje riedka stolica, ktorá má neraz žlté alebo zelené sfarbenie. Okrem toho sa zvyknú dostavovať aj ďalšie príznaky, ako zvracanie, nechutenstvo, bolesti brucha až kŕče, nafukovanie, prípadne aj zvýšená telesná teplota a únava. 

Odporúčame: ​Dôležité vyšetrenie v gravidite – prečo, ako a kedy sa merajú prietoky v tehotenstve?

Čo na hnačku v tehotenstve a ako zastaviť hnačku počas tehotenstva? Riešenie hnačky doma nemusí byť ťažké

Mierne hnačky súvisiace s tehotenstvom si nevyžadujú špeciálnu liečbu. Obvykle postačí niekoľko opatrení. V prvom rade je dôležité telo udržiavať hydratované dostatočným pitným režimom. Taktiež je potrebné upraviť stravu. V čase akútnych ťažkostí voľte ľahkú stravu nezaťažujúcu trávenie. Vyhýbajte sa mastným alebo koreneným pokrmom. Jedzte banány, sucháre, ryžu, varené zemiaky, vývary, chudé mäso.

Telu je vhodné doplniť probiotiká. Taktiež myslite na oddych. Hnačka by mala za pár dní ustúpiť. V prípade akútnej infekčnej hnačky je rovnako potrebná úprava stravy, hydratácia, oddych. Úplná hladovka sa v čase tehotenstva neodporúča. Potrebné je vyhýbať sa najmä nadbytku vlákniny a tukov v jedálničku.

V prípade potreby možno voliť voľnopredajné prípravky proti hnačke, avšak, je potrebné sa poradiť s lekárom, ktoré liečivá sú vhodné aj v čase gravidity. Pre tehotné a dojčiace ženy sú obvykle vhodné napríklad lieky s aktívnym uhlím. 

Kedy navštíviť lekára a vyhľadať lekársku pomoc?

Ak hnačky pretrvávajú pár dní, nejde o závažný problém, ktorý by mohol ohroziť priebeh tehotenstva. Avšak, silné a dlhšie pretrvávajúce hnačky môžu viesť k dehydratácii, čo môže byť v tehotenstve nebezpečné. Lekársku pomoc vyhľadajte, ak:

  • hnačky trvajú dlhšie ako 3 dni,
  • sa objavia veľmi intenzívne hnačky,
  • je hnačka sprevádzaná horúčkou,
  • je hnačka sprevádzaná ďalšími ťažkosťami, ako brušné kŕče, zvracanie,
  • sa v stolici objavili hlieny alebo krv,
  • opakujúce sa hnačky vedú k strate hmotnosti. 

Črevné ťažkosti a tipy na prevenciu hnačiek v tehotenstve:

  • vylúčte z jedálnička dráždivé potraviny, po konzumácii ktorých ste postrehli výskyt riedkej stolice,
  • telu dopĺňajte probiotiká,
  • vyhýbajte sa nadmernému pitiu kávy,
  • vlákninu prijímajte v primeranom množstve – nedostatok môže viesť k zápche, nadbytok zase k hnačkám,
  • čo najviac sa snažte vyhýbať stresu,
  • vyhýbajte sa nedostatočne tepelne upravenému mäsu a vajíčkam,
  • myslite na hygienu rúk – po toalete a návrate zvonka, pri manipulácii s potravinami a pred jedením,
  • vyhýbajte sa osobám, ktoré aktuálne prekonali črevnú virózu. 

Aktualizované na 29.04.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní