Norovírus – aké ochorenie spôsobuje a aké sú hlavné príznaky?

Norovírus – aké ochorenie spôsobuje a aké sú hlavné príznaky?

Vírusy predstavujú nebunkové organizmy, ktoré preto, aby sa mohli množiť, musia infikovať živé bunky iných organizmov. Existujú vírusy, ktoré môžu napríklad napádať baktérie, tiež rastliny alebo zvieratá, no mnohé predstavujú hrozbu najmä pre nás ľudí. Vírusy sú pôvodcom mnohých respiračných ochorení, alebo aj pohlavne prenosných chorôb, rovnako môžu spôsobovať infekcie prejavujúce sa na koži. Mnohé vírusy však napádajú aj tráviaci trakt človeka. K týmto vírusom patrí i takzvaný norovírus. Čo by sme o ňom mali vedieť?

Čo je norovírus?

Norovírus predstavuje rod RNA vírusov, ktoré u človeka vyvolávajú akútnu vírusovú gastroenteritídu. Ide teda o zápal žalúdka a čriev, typicky sprevádzaný hnačkami a zvracaním. Norovírusy sú v podstate jedným z najčastejších pôvodcov črevných chrípok, respektíve črevných viróz, napríklad spolu s rovnako rozšírenými rotavírusmi. Norovírusová infekcia sa môže vyskytnúť naprieč všetkými vekovými kategóriami, no najčastejší je výskyt u starších detí, respektíve detí v školskom veku. Avšak ojedinelý nie je ani výskyt u dospelých jedincov.

Norovírus je tiež známy pod pomenovaním Norwalkský vírus. Tento vírus bol totiž prvýkrát identifikovaný v roku 1972 po tom, čo v Norwalku (štát Ohio v USA) došlo k náhlemu výskytu hnačkových ochorení. 

Odporúčame: Hysteroskopia – o aké vyšetrenie ide a kedy je potrebné?

príznaky norovírusu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa norovírus prenáša?

Norovírusové infekcie sú často radené medzi takzvané choroby špinavých rúk. K prenosu vírusu totiž dochádza fekálno-orálnou cestou. Zdrojom nákazy je vždy infikovaný jedinec, ktorý vírusy vylučuje vo zvratkoch a výkaloch. Chorý jedinec môže následne najmä pri nedostatočnej hygiene rúk kontaminovať okolité povrchy (toaleta, umývadlá), predmety (mobily), jedlo, tekutiny. Zdravá osoba si následne pri kontakte s kontaminovanými predmetmi a jedlom môže infekciu zaniesť do úst, prípade sa môže nakaziť veľmi blízkym kontaktom s infikovanou osobou. 

Norovírusy sú pritom vysoko infekčné, na prepuknutie ochorenia u jedinca postačí len 10 až 100 vírusových častíc. Tieto vírusy sú navyše veľmi odolné voči nežiaducim vplyvom vonkajšieho prostredia, napríklad aj vysokým teplotám. Na rôznych povrchoch môžu prežívať pokojne niekoľko týždňov. Vysoká infekčnom a zároveň vysoká odolnosť vírusu prispievajú k jeho veľmi rýchlemu šíreniu. Norovírusy sa dobre šíria v kolektívoch, často spôsobujú miestne epidémie v škôlkach, detských centrách, ale aj domovoch s opatrovateľskou službou, bežné je tiež rozšírenie v rámci rodiny. 

Aké má norovírus príznaky?

Norovírusové infekcie sa vyskytujú naprieč celým svetom a v ktoromkoľvek ročnom období. V miernom pásme je však ich vyšší výskyt zaznamenaný najmä v chladnejších mesiacoch, respektíve v zime. Nástup norovírusovej infekcie je pritom veľmi rýchly. Prvé príznaky sa môžu z plného zdravia objaviť už po 12 hodinách od prieniku vírusu do organizmu. Inkubačný čas je však stanovený bežne na 12 až 72 hodín.

K typickým prejavom patrí vyššie spomínaná hnačka a zvracanie, no nie u každého jedinca sa musia vyskytnúť oba príznaky zároveň. U niektorých pacientov (najmä u detí) je ochorenie sprevádzané skôr zvracaním, u iných riedkou vodnatou stolicou (najmä u dospelých). Nemusí to tak však platiť vždy. Zároveň môžu ochorenie sprevádzať i ďalšie zdravotné ťažkosti. 

Typické príznaky norovírusovej gastroenteritídy:

  • nevoľnosť a pocity na zvracanie,

  • zvracanie (náhle, niekoľkokrát za deň),
  • hnačka (bez prímesí hlienov alebo krvi),
  • brušné kŕče alebo bolesti brucha, 
  • zimnica,
  • zvýšená telesná teplota (skôr len mierne),
  • bolesť svalov a kĺbov,
  • bolesť hlavy,
  • celková únava.

Odporúčame: Čo zvyšuje riziko rakoviny pľúc? Je rizikovým faktorom len fajčenie?

liečba norovírusu

Zdroj: Shutterstock®

Liečba norovírusu

Norovírusová infekcia má rýchly nástup, no rovnako rýchlo jej príznaky spravidla aj ustupujú. Ochorenie pretrváva vo väčšine prípadov maximálne 3 dni, vracanie či hnačky však obvykle ustupujú už do 12 hodín od prepuknutia. Za bežných okolností si ochorenie nevyžaduje ošetrenie lekárom a špeciálnu liečbu, postačí domáce preliečenie. Liečba zahŕňa hlavne pokoj na lôžku a postupné dopĺňanie tekutín, aby sa predišlo dehydratácii. Ak však pacient zvracal, je vhodné podávať tekutiny po menších dúškoch. Vhodná je voda alebo čaje.

Dôležitá je tiež izolácia pacienta od zdravých jedincov. Chorý môže byť infekčný ešte 48 hodín po odznení príznakov. Ak sa stav pacienta zlepšuje a je schopný prijímať stravu, odporúča sa podávať napríklad ryžu, sucháre, polievku a iné ľahko stráviteľné a nedráždivé jedlá. V prípade, že príznaky neustupujú a pacient je značne dehydrovaný, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. Na dehydratáciu sú náchylnejšie najmä malé deti. Dehydratácia sa môže prejaviť suchou kožou a sliznicami, vpadnutými očami či zníženým močením. V prípade komplikovaného priebehu môže byť potrebná krátka hospitalizácia na infekčnom oddelení. 

Ako norovírusovej infekcii predísť?

Po prekonaní norovírusovej infekcie je jedinec chránený len veľmi krátky čas, obvykle len okolo 8 týždňov. Práve preto je v každom prípade potrebné myslieť na prevenciu. Základnou zásadou v rámci prevencie mnohých vírusových ochorení je v prvom rade dostatočná hygiena rúk. Dôležité je umývanie rúk po toalete, po návrate zvonka či pred konzumáciou jedla.

  • V prípade výskytu ochorenia v domácom prostredí je dôležité klásť dôraz na čistotu okolia. Plochy, s ktorými jedinec prichádza do kontaktu, ako napríklad toaleta či vodovodné batérie a kľučky, je nevyhnutné pravidelne dezinfikovať. Keďže sú norovírusy pomerne odolné, odporúča sa používať najmä dezinfekčné prostriedky s obsahom chlóru.
  • Posteľnú bielizeň po chorom sa odporúča prať až pri teplote 90 °C, teplota prania 60 °C nemusí byť dostatočná na zničenie norovírusov.
  • Zdravý jedinec by mal pri čistení priestorov a predmetov, ktoré môžu byť kontaminované, používať ochranné rukavice.
  • Osoba po prekonaní ochorenia by mala aspoň dva týždne dbať na zvýšenú hygienu toalety a rúk, norovírusy sa totiž v stolici môžu vylučovať niekoľko týždňov.
  • Osoba s prejavmi ochorenia by v žiadnom prípade nemala pripravovať jedlo pre iné osoby. 

Odporúčame: Ako sa prejavuje tetanus? Čo o tomto vážnom ochorení musíme vedieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní