Všetci vieme, že zelenina je veľmi zdravá a mala by v našom jedálničku zohrávať nemalú úlohu. Avšak, zjesť dostatok zeleniny niekedy nemusí byť vždy najjednoduchšie. Práve preto je dobré mať v zásobe overené recepty na pokrmy, ktoré sú síce plné zeleniny, no zároveň sú i chutné. Zeleninu možno, takpovediac, schovať do rôznych zapekaných jedál, omáčok na cestoviny a hoci aj múčnikov. Už ste niekedy jedli zeleninový koláč na sladko? Sladučký múčnik s tekvicou, cuketou či mrkvou si razom zamilujú aj najväčší odporcovia zeleniny.
Alebo zo zeleniny možno pripraviť i rôzne zeleninové fašírky, trebárs z karfiolu, brokolice i hokkaido tekvice. My vám dnes prinášame rovnako tip na chutný pokrm zo zeleniny, ktorý si obľúbia malí aj veľkí. Cuketovo-mrkvové placky zvládne pripraviť aj úplný začiatočník. Navyše sú pečené v rúre, takže v nich nenájdeme nadbytok tuku. Pokojne si ich preto doprajte i v prípade, že si udržiavate líniu alebo zhadzujete prebytočné kilá. Tieto placky chutia skvelo i samotné, no rovnako k nim môžete podávať trebárs i cesnakový dresing. To je už len na vás.
Odporúčame: Lahodná mrkvová polievka so zázvorom a kurkumou – rýchla a zdravá
Budeme potrebovať:
- 2 veľké mrkvy
- 1 stredne veľkú cuketu
- 1 menšiu cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 100 g mozzarelly
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- podľa chuti čerstvý petržlen alebo pažítku
Postup prípravy:
- Cuketu aj mrkvu umyjeme, mrkvu podľa potreby aj očistíme. Cuketu nastrúhame nahrubo, necháme ju v miske postáť a potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu. Mrkvu nastrúhame najemno.
- Cibuľu očistíme a buď nadrobno nakrájame, alebo rovnako nastrúhame na strúhadle. Strúčiky cesnaku pretlačíme.
- V miske zmiešame cuketu, mrkvu, cibuľu aj cesnak. Pridáme najemno nasekanú pažítku alebo petržlen, vajcia, nastrúhaný syr a všetko dôkladne premiešame.
- Zmes dochutíme soľou a korením a podľa potreby prihustíme trochou mletých ovsených vločiek.
- Zo zmesi tvoríme na plechu s papierom na pečenie menšie placky. Tie pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút, v polovici pečenia otočíme.
- Podávame samotné, s dresingom alebo s ľubovoľnou prílohou. Dobrú chuť!