Ako sa prejavuje tetanus? Čo o tomto vážnom ochorení musíme vedieť?

Ako sa prejavuje tetanus? Čo o tomto vážnom ochorení musíme vedieť?

Keď sa povie tetanus, mnohým možno ako prvé príde na um hrdzavý klinec. Určite i viacerých z vás ako malých upozorňovali rodičia pred chytaním rôznych hrdzavých a podobne znečistených predmetov. Poranenie kože podobným predmetom totiž môže byť vstupnou bránou do organizmu pre baktérie, ktoré sú pôvodcom spomínaného ochorenia. Tetanus je pritom veľmi vážne ochorenie, ktoré spôsobuje mnohé zdravotné ťažkosti a môže viesť k smrti. Dnes sa pred ním chránime očkovaním. Čo by sme však o ňom mali vedieť?

Čo je príčinou tetanu?

Pod pojmom tetanus rozumieme infekčné ochorenie bakteriálneho pôvodu. Pôvodcom ochorenia je baktéria Clostridium tetani. Tieto baktérie sú anaeróbne, čo znamená, že dokážu žiť len na miestach bez prístupu kyslíka. Pri kontakte s kyslíkom hynú. Vo forme spór, ktoré môžeme charakterizovať ako ich ochranné schránky, ktoré im pomáhajú prežiť v zlých podmienkach, sa vyskytujú v pôde aj zvieracích výkaloch.

Človek sa môže nakaziť zavlečením týchto spór do rany, napríklad pri hlbšom porezaní sa alebo pichnutí nejakým znečisteným predmetom. Keď sa baktérie dostanú do ľudského organizmu, začnú byť aktívne. Produkujú toxín zvaný tetanospazmín. Ten sa šíri krvou a napáda telo, najmä nervový systém, čo spôsobuje charakteristické prejavy ochorenia. Z človeka na človeka sa tetanus neprenáša.

Odporúčame: TOP liečivé koreniny: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?

prejavy tetanu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa toto ochorenie prejavuje?

Inkubačný čas tetanu, čiže obdobie od vstupu nákazy do organizmu po vypuknutie choroby, je v priemere jeden až dva týždne. Niekedy k prvým prejavom dochádza už pár dní po infikovaní rany, v niektorých prípadoch však až do mesiaca. Baktérie a ich toxíny sa dostávajú do nervových zakončení či do nervov ovplyvňujúcich motorický systém. Tetanus sa charakteristicky prejavuje silnými a neraz bolestivými kŕčmi i stuhnutosťou svalstva. Ochorenie sa často začína kŕčmi žuvacieho svalstva, čo odborne nazývame trizmus. Môže to spôsobiť problémy s prehĺtaním či rečou.

Postupne sa kŕče prejavujú aj na ďalších svaloch. Bežné sú kŕče mimických svalov. Pre tetanus je charakteristický takzvaný opistotonus, čo je bolestivý kŕč chrbtového svalstva. V dôsledku toho dochádza k prehnutiu tela postihnutého smerom dozadu, čo môže viesť k narušeniu stavcov. Pri kŕčoch dýchacích svalov môže dôjsť k problémom s dýchaním. Prejaviť sa to môže zmodraním kože. Objaviť sa môže i stuhnutosť šije. Vo vážnych prípadoch môže dôjsť k znehybneniu tela, pacient spravidla zostáva pri plnom vedomí.

liečba tetanu

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba tetanu?

Tetanus predstavuje veľmi vážne ochorenie, ktoré sa bez podania lekárskej pomoci zvyčajne končí smrťou pacienta. Často je to v dôsledku zástavy srdca či zlyhania dýchacieho systému. Nevyhnutné sú preto včasná diagnostika a liečba. Pri diagnostike sa dáva dôraz na prítomnosť poranenia a klinické príznaky, tiež sa vo vzorke z rany spravidla zisťuje prítomnosť baktérií. Pri potvrdení ochorenia sa pacientovi podávajú protilátky, ako podporná liečba sa využívajú aj antibiotiká, prípadne aj liečivá na uvoľnenie svalstva či upokojenie pacienta. Dôležité je dôkladné ošetrenie rany.

I keď je pacient liečený, v ťažkých prípadoch môže byť liečba náročná, zdĺhavá a i tak môže byť ohrozený život pacienta. Dobrou správou je, že dnes tetanus radíme, hlavne vo vyspelých štátoch, medzi zriedkavejšie ochorenia. Je to vďaka očkovaniu, ktoré je aj u nás povinné. Očkovanie prebieha niekoľkokrát počas prvých mesiacov po narodení, následne počas rokov dochádza k preočkovaniu, v dospelosti spravidla každých 15 rokov. Očkovanie je základným kameňom prevencie tetanu. Okrem toho je nevyhnutné vždy dôkladne vyčistiť a ošetriť rany. Ošetrenie vážnejších a hlbších rán by sme mali prenechať lekárom.

Pozri aj: Trápia vás prebdené noci? Zistite, aké sú príčiny nespavosti!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Chromíková 01.05.20 16:35

MC
karma
109.00

Tetanus je nebezpečný, radšej sa dám zaočkovať.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní